Ima és az idő

2010.07.18. 04:59

luther„Ma olyan sok dolgom van, hogy még egy órát térden állva töltök."

Luther Márton, egyházreformer

Friss Mantra videó

2010.07.17. 04:13

Aki nem jutott el a pécsi Rockmarathonra (vagy a Rocktogonba, Hegyaljára, stb.) vagy csak hiányzik egy friss Mantra videó itt a Concertphotos által pár napja rögzített „Mit ér az érzés”.

Érdekességek:
- személyautóval mentünk. Vicces volt.
- a furcsa pakolás miatt itthon felejtettem a híres „ezüst doboz”-t, amiben a kezdetek óta tartom a fontos gitáros cuccaimat, így a wireless adómat is. Kénytelen voltam kölcsön kábellel játszani. Amiről a 2. számnál kiderült hogy kontaktos és kihagy. Aztán gyorsan kaptam egy másikat, ami hangfalhoz gyártottak… Eredmény irtózatos sípolás.
- A harmadikkal végigment, de nagyon furcsa volt „megkötözve”.
- Rajahamsa sapkája!!!


Érdekes, hogy néha találkoznak dolgok.

Elkezdtem írni a Szent Név énekléséről és a kezdeti nehézségekről, erre pont most ez a vers jön az Upadesamrita (A tanítások nektárja) sorozatban:

„Krisna szent neve, jelleme, kedvtelései és cselekedetei mind transzcendentálisan édesek, akár a kandiscukor. Bár annak nyelve, akit az avidya [tudatlanság] sárgasága fertőzött meg, nem képes megízlelni semmi édeset, mégis milyen csodálatos, hogy csupán ezen édes nevek mindennapos, figyelmes vibrálásával természetes íz éled fel nyelvén, és betegsége fokozatosan, gyökerestül megsemmisül.”

7. vers

Ebben igazából minden benne van, mégis néhány részletet idéznék Srila Prabhupadatól, a magyarázatból:

„Amikor az anyagi világban egy ember jobban érdeklődik a materialista életforma iránt, mint a Krisna-tudat iránt, akkor azt tartják róla, hogy állapota kóros, beteges. A normális állapot az, hogy az Úr örök szolgái vagyunk (jivera 'svarupa' haya — krisnera 'nitya-dasa').”

„Ezt a Krisna-tudatos mozgalmat csak azért terjesztettük el az egész világon, hogy orvosoljuk ezt a burjánzó tudatlanságot. Az embereket a vak vezetők félrevezetik. Az emberi társadalom vezetői — a politikusok, filozófusok, tudósok — vakok, mert nem Krisna-tudatosak. A Bhagavad-gita szerint, mivel meg vannak fosztva minden tényleges tudástól ateista életmódjuknak köszönhetően, valójában bűnös gazemberek, és helyzetük a legalacsonyabb az emberek között.”

„Tudni kell azonban, hogy a sárgaságra a kandiscukor az egyetlen orvosság. Hasonlóan az emberiség jelenlegi zavart állapotában a Krisna-tudat, az Úr szent neveinek vibrálása — Hare Krisna, Hare Krisna, Krisna Krisna, Hare Hare/ Hare Ráma, Hare Ráma, Ráma Ráma, Hare Hare — az egyetlen orvosság, amely rendbe hozhatja az egész világot. Lehet, hogy a Krisna-tudat nem túl kellemes ízű egy beteg ember számára, Srila Rupa Gosvámi mégis azt tanácsolja, hogy ha valaki ki akar gyógyulni az anyagi betegségből, akkor fogadja ezt el gondosan és figyelmesen.”

Fesztivál

2010.07.15. 04:13

Mindig mosolygok, amikor meglátom a hivatalos bhakta naptárakban a Tokaj-Hegyalja rockfesztivált beírva rögtön valami vaisnava ünnep mellett.

Már szinte egybenőtt a Krisnások jelenlétével. Kevesen tudják, hogy ez a Mantrának köszönhető.

Amikor indult 2000-ben, pont tárgyaltunk Kémeri Péterrel Mantra lemez kiadás ügyben. Ő volt régen a Tankcsapda managere, de most (akkor) a hungaroton-nál dolgozott és a fesztivál egyik szervezője volt.

A lemezszerződésből (szerencsére) nem lett semmi, de nagyon örült nekünk, mint zenekar, és kérte, hogy legyen olyan Krisnás sátor is, mint a Szigeten.visnu

Azóta sok minden változott. A fesztivál nagyon befutott, Kémerit kitették, a Mantra csak a saját színpadon játszik, és a sátor jelenlétéért is mindig harcolni kell.

Persze ez még szuper, mert a Szigetről teljesen kitöröltek minket.

De hogy ne csak sopánkodjunk, itt a teljes program: 

Délutáni program 14.00-tól:
Mantra-ösvény
Henna
Goranga szerencsekerék
Filmvetítés
Jóga sátor
Horoszkópkészítés
Vegetáriánus ételosztás:
szerda - 18.00
csütörtök, péntek, szombat - naponta kétszer 14.30 és 18.30 órakor

Színpadi programok:
14. Szerda
18.30 - 19.45 Nadia Kirtan Band
20.00 - 21.15 Autentikus Indiai Bhajan Show
21.30 - 23.15 Visnu Meditation Band
23.30 - 00.30 Crasing Days
00.50 - 01.45 Tisztán a Cél Felé

15. Csütörtök
15.00 - 18.00 Filmvetítések
18.30 - 20.10 Visnu Meditation Band
20.30 - 22.40 Nadia Kirtan Show
23.00 - 00.00 Tisztán a Cél Felé

16. Péntek
15.00 - 17.30 Filmvetítések
18.00 - 19.15 Nadia Kirtana Show
19.30 - 20.45 Visnu Meditation Band
21.00 - 22.00 Mantra
22.15 - 23.15 Visnu(metál)
23.30 - 00.45 Carana Padma
01.00 - 02.00 Tisztán a Cél Felé

17. Szombat
15.00 - 17.00 Filmvetítések
17.00 - 17.40 Relaxációs Mantra Meditáció
18.00 - 19.45 Nadia Kirtan Show
20.00 - 21.40 Visnu Meditation Band
22.00 - 23.15 Visnu(metál)
23.30 - 00.30 Tisztán a Cél Felé

 

 

Kérdés:  A kora reggeli felkelést rá kényszeríthetjük-e az őszinte, de „gyenge” bhaktákra?

Srila Sivarama Maharaja: Az első dolog az, hogy itt a Krisna-tudatban nem kényszerítünk senkire semmit. Különböző szinten álló vaisnaváknak más és más standardot ajánlunk. Ha valaki önkéntes szeretne lenni, akkor beköltözhet egy templomba, de meg kell felelnie az ottani elvárásoknak: korán felkelni, 16 kört japázni, négy szabályt betartani, mert ha valaki elhatározta, hogy ezt vállalja, akkor ez elvárható tőle. Sivarama Maharaja

Ha valaki nem tud kora reggel felkelni, akkor ne költözzön be egy templomba. Ne legyen egy teljes idős bhakta vagy egy egyházi személy vagy szerzetes. Inkább legyen egy támogató, segítő vagy szimpatizáns, és annak megfelelően gyakorolja a Krisna-tudatot. Amilyen mértékben képes valaki követni, akkor olyan mértékben fogadjon el lemondásokat. Mi nem kényszerítünk senkire semmit.

Valamikor azt gondolják a bhakták, hogy a kényszer az, amikor elvárjuk valakitől, – aki elhatározta magát egy lelki standardra , például avatást szeretne kapni vagy avatási fogadalmat tett – hogy betartsa az elvárásoknak megfelelő fogadalmakat. De még itt sem lehet kényszeríteni senkit sem, de mégis aki a fogadalmat tette, az megígérte, hogy például nem fog kábítószerezni.

Ha ezt a fogadalma ellenére megteszi, akkor mondhatjuk neki, hogy ezt most ezt te nem teheted, de mi nem fogjuk arra kényszeríteni, hogy ne tegye. De elképzelhető, ha valaki nem tartja be a saját részéről a „szerződést”, akkor másik oldalon a vezetők nem engedik, hogy olyasféle szolgálatot végezzen, amit például az avatott bhakták végeznek. De még lehet az, hogy a lelki tanítómester dönt úgy, hogy például a második avatását visszavonja az illetőnek.

Szóval, ez nem kényszer, de egy őszinte elvárás attól, amit valaki saját maga ígért meg. Nagyon óvatosak legyünk, mielőtt megígérünk valamit: valamilyen lelki gyakorlatot, mint például a korai felkelés. A korai felkelést Prabhupáda úgy is nevezi, mit egyféle lemondás. De bhakták nem tudják megtapasztalni e nélkül, hogy mi az igazi Krisna-tudat. Tapo-divya – sokszor szoktam ezt a verset idézni, mert lemondást mindenkinek kell gyakorolni, mert a lelki élet nem lemondás lelki élet nélkül. A Srimad-Bhagavatam (5.5.1) így ír ezzel kapcsolatban:   
 

 „Kedves fiaim, ebben az emberi létformában semmi értelme minden erőnkkel az érzéki örömökért dolgozni. Az efféle boldogságra még az ürülékevőknek [disznóknak] is lehetőségük van. Ehelyett életetek során vállaljatok vezekléseket, mert ezáltal létetek megtisztul, s így soha véget nem érő transzcendentális gyönyört élvezhettek majd!”

Itt nem csak arról van szó, hogy csak úgy korán kell kelni, mert az egyféle lemondás, hanem ez ad egyféle minőséget a lelki gyakorlatnak. Amikor későn kelünk, addigra már beindult az élet, és akkor már idő megfelelő minőségű japára, gurupujára, és ezek nélkül pedig nincsen lelki erő. Így nézve nem csupán csak egy lemondás a felkelés, hanem egy tapasztalat arról, hogy miről szól a lelki élet.

Ki énekel?

2010.07.13. 05:48

A 2003-as „Tetteim súlya” albumon van egy meglepő szám.

A lemez közepén egy szál 12 húros gitárral (+mridanga, karatal) előadott „Sankirtana” jó néhány kritikusnál leverte a biztosítékot. Egyszerű, tábortűzi hangulatban előadott, nem kicsit hamis nótázás nem egy megszokott eleme a Mantra lemezeknek.

Persze a bhakták imádták és a Visnu is felvette a repertoárjába.

A mai napi rejtvény, hogy ki énekel a számban?

Van néhány könnyebben megfejthető, de egy-két szokatlan is.

Kérem az összeset.

Itt a dal:

Várom a tippeket!

Tudás vs. tudatlanság

2010.07.12. 04:39

Henry David Thoreau„Hogyan is láthatnánk be a tudatlanságunkat, ami pedig a tanulás előfeltétele, ha szüntelenül a meglévő tudásunkat használjuk?” 

Henry David Thoreau

süti beállítások módosítása