Kérdés:  A kora reggeli felkelést rá kényszeríthetjük-e az őszinte, de „gyenge” bhaktákra?

Srila Sivarama Maharaja: Az első dolog az, hogy itt a Krisna-tudatban nem kényszerítünk senkire semmit. Különböző szinten álló vaisnaváknak más és más standardot ajánlunk. Ha valaki önkéntes szeretne lenni, akkor beköltözhet egy templomba, de meg kell felelnie az ottani elvárásoknak: korán felkelni, 16 kört japázni, négy szabályt betartani, mert ha valaki elhatározta, hogy ezt vállalja, akkor ez elvárható tőle. Sivarama Maharaja

Ha valaki nem tud kora reggel felkelni, akkor ne költözzön be egy templomba. Ne legyen egy teljes idős bhakta vagy egy egyházi személy vagy szerzetes. Inkább legyen egy támogató, segítő vagy szimpatizáns, és annak megfelelően gyakorolja a Krisna-tudatot. Amilyen mértékben képes valaki követni, akkor olyan mértékben fogadjon el lemondásokat. Mi nem kényszerítünk senkire semmit.

Valamikor azt gondolják a bhakták, hogy a kényszer az, amikor elvárjuk valakitől, – aki elhatározta magát egy lelki standardra , például avatást szeretne kapni vagy avatási fogadalmat tett – hogy betartsa az elvárásoknak megfelelő fogadalmakat. De még itt sem lehet kényszeríteni senkit sem, de mégis aki a fogadalmat tette, az megígérte, hogy például nem fog kábítószerezni.

Ha ezt a fogadalma ellenére megteszi, akkor mondhatjuk neki, hogy ezt most ezt te nem teheted, de mi nem fogjuk arra kényszeríteni, hogy ne tegye. De elképzelhető, ha valaki nem tartja be a saját részéről a „szerződést”, akkor másik oldalon a vezetők nem engedik, hogy olyasféle szolgálatot végezzen, amit például az avatott bhakták végeznek. De még lehet az, hogy a lelki tanítómester dönt úgy, hogy például a második avatását visszavonja az illetőnek.

Szóval, ez nem kényszer, de egy őszinte elvárás attól, amit valaki saját maga ígért meg. Nagyon óvatosak legyünk, mielőtt megígérünk valamit: valamilyen lelki gyakorlatot, mint például a korai felkelés. A korai felkelést Prabhupáda úgy is nevezi, mit egyféle lemondás. De bhakták nem tudják megtapasztalni e nélkül, hogy mi az igazi Krisna-tudat. Tapo-divya – sokszor szoktam ezt a verset idézni, mert lemondást mindenkinek kell gyakorolni, mert a lelki élet nem lemondás lelki élet nélkül. A Srimad-Bhagavatam (5.5.1) így ír ezzel kapcsolatban:   
 

 „Kedves fiaim, ebben az emberi létformában semmi értelme minden erőnkkel az érzéki örömökért dolgozni. Az efféle boldogságra még az ürülékevőknek [disznóknak] is lehetőségük van. Ehelyett életetek során vállaljatok vezekléseket, mert ezáltal létetek megtisztul, s így soha véget nem érő transzcendentális gyönyört élvezhettek majd!”

Itt nem csak arról van szó, hogy csak úgy korán kell kelni, mert az egyféle lemondás, hanem ez ad egyféle minőséget a lelki gyakorlatnak. Amikor későn kelünk, addigra már beindult az élet, és akkor már idő megfelelő minőségű japára, gurupujára, és ezek nélkül pedig nincsen lelki erő. Így nézve nem csupán csak egy lemondás a felkelés, hanem egy tapasztalat arról, hogy miről szól a lelki élet.

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr185142299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_148808 2010.07.14. 12:32:47

Hare Krisna Kedves Vijaya Gouranga prabhu! Sokszor van az, hogy a bhakták olyan fogadalmakat tesznek, amelyeket nem képesek betartani, nem érettek rá. Csak azért, mert hát ciki, hogy x éve gyakorolok és nem tettem még semmilyen fogadalmat és akkor valaki azt mondja, hogy hobbikrisnás vagyok stb. Meg mert olyan jó az "avatottak klubjába" tartozni, de aztán ahogy telik az idő kiderül, hogy nagyon nagyon nehéz ezeket a szabályokat tartani. Nem tudom mennyire jó mentalitás ez, de én tudom magamról, hogy nem tudom tartani a 16 kört és a 4 szabályt (kivéve akkor ha templomban lakok) és ezért nem tettem az elmúlt 4 év alatt semmilyen fogadalmat. Szerinted jó e ez a hozzáállás avagy sem?

moles · http://www.molesbela.hu 2010.07.14. 13:02:14

Hare Krisna! Köszönöm, hogy ezt megosztottad velünk. Nagyon hálás vagyok, mert ebből tudok meríteni erőt a felkeléshez. Köszönöm sz moles

Ismeretlen_117989 2010.07.14. 17:34:45

Kedves Mes! Remélem nem bántalak meg. Ne fordítsd meg. Ezt modta Sivarama Maharaja: "Ha valaki önkéntes szeretne lenni, akkor beköltözhet egy templomba, de meg kell felelnie az ottani elvárásoknak: korán felkelni, 16 kört japázni, négy szabályt betartani, mert ha valaki elhatározta, hogy ezt vállalja, akkor ez elvárható tőle." Ez fontos, mert sokan a körülményektől várják a csodát. A körülmények tudnak segíteni, de csak segíteni. Az erőfeszítést nekünk kell megtenni. És ez a dolgok 90%-a, nem fordítva. Sok bhaktát látva és segítve könyvet tudnék írni a témáról.

Ismeretlen_148808 2010.07.14. 19:12:40

Hare Krisna! Egyáltalán nem bántottál meg és köszönöm! Majd ha lesz időd még írhatnál ezzel a témával kapcsolatban pár bejegyzit, persze csak ha nem nagy kérés. Köszönöm!
süti beállítások módosítása