A jó ninják

2010.05.23. 05:00

Általában a ninjáknak nincs jó hírük a filmekben bemutatott álarcos orgyilkos szerep miatt.

Itt viszont egy hír a napokból, ami bemutatja, hogy a Ninjutsu mit jelent manapság és mire jó az edzés.


"Könnyű célpontnak tűnt a három rabló számára a fiatal srác, akit az éjszakai metrón szúrtak ki maguknak. Azt viszont nem nagyon értették, amikor Sydney egyik sötét sikátorában megtámadták, hogy honnan kerültek elő hirtelen nindzsák?

Nyolc hete érkezett Ausztráliába az a német ösztöndíjas egyetemista, akit kedden éjszaka a sydney-i éjszakai metrón akartak kirabolni. A srác először megtagadta, hogy átadja a tárcáját, mire három támadója látszólag feladta a dolgot, amikor azonban leszállt a metróról, a nyomába szegődtek.

A Bringelly Road egyik kis rosszul világított beugrójában érezték úgy, itt az alkalom a támadásra. Pechjükre azonban épp a Ninja Senshy Ryu harcművészeti akadémia előtt ütöttek rajta áldozatukon, és nem vették észre, hogy az árnyékban meghúzódva, az utcán ott áll az egyik tanítvány. Amikor Nathan Smith látta, hogy a férfiak leütik, majd rugdossák a földön fekvő fiút, közben pedig próbálják elszedni tőle a mobilját és az iPodját, azonnal riasztotta benn lévő mesterét és a többi tanítványt.

A sensei, Kaylan Soto, aki 30 éve űzi a ninjucut, és öt tanítványa azonnal a megtámadott segítségére sietett. Mindannyian a ninják hagyományos, fekete öltözetét viselték, úgyhogy a három rabló a sötét sikátorban csak azt vette észre, hogy valakik hirtelen nagyon megverik őket. "Olyanok lehettünk nekik, mint az árnyékok. Ez volt a lehető legrosszabb hely egész Sydney-ben egy rablótámadáshoz. Látnia kellett volna az arcukat, amikor megpillantottak bennünket talpig nindzsának öltözve, ahogy közeledünk!" - mondta el később az egyik tanítvány, Steve Ashley a Sydney Morning Heraldnak.

 
A támadók az első megdöbbenésből ocsúdva azonnal menekülőre fogták, és bár a ninják egy darabig üldözték őket, sikerült felszívódniuk. "A földön feküdtem, ezek meg csak rugdostak, aztán egyszer csak azt láttam, hogy elrohannak. Nem is értettem, 'hogyhogy abbahagyták?!' de aztán megfordultam, és megláttam a ninjákat" - mesélte a lapnak Michael Zinker, a megtámadott német cserediák.

A rendőrség tegnap közölte, hogy sikerült letartóztaniuk az üggyel "vélhetően kapcsolatban álló" személyeket, egy húszéves és egy 16 éves fiatalember, és már csak idő kérdése, hogy a harmadikat is kézrekerítsék. Mint kiemelték, a ninják hősies mentőakciója azért is igen dícséretes, mert elképzelhető, hogy sokkal súlyosabb kimenetelű is lehetett volna az ügy, ha nem avatkoznak közbe időben.

A megtámadott - egy német orvostanhallgató, akik mindössze 8 hete érkezett Ausztráliába egy ösztöndíjjal - csak kisebb sérüléseket szenvedett. Ami a ninjákat illeti, ők a mentőakció után folytatták az edzést. Zinke később meglátogatta a dojót, hogy köszönetet mondjon megmentőinek, akik cserébe megtanították pár alapfogásra, amelyekkel legközelebb ninják nélkül is megúszhat egy hasonló támadást."

 

A Feladat

2010.05.22. 05:02

„Minden embernek van elvégeznivalója, teljesíteni való feladata, általa teljesíthető hatása, mely személyesen az övé, és amelyet egyedül csak a saját lelkiismerete árulhat el neki.” 
 

William Ellery Channing (18. sz. i. író, szociális reformátor)

Lesznek Mantra koncertek!

2010.05.21. 05:31

Többen kérdeztétek (nyúztatok), hogy mikor lesz Mantra koncert?

Na, most lesz.

Július 3-án a Budapesten a Rocktogonban játszunk. A vendégünk a Carana Padma és valószínűleg a Nilakantha lesz.

Itt egy számnyi videó a 2007-es ugyanitt elkövetett buliról. Nagyon hangulatos és a számválasztásom se véletlen.

Július 8-án Pécsen, a Rockmarathonon lépünk fel a Planet Noir színpadon 17 órától.

Aztán ott leszünk a Hegyalja fesztiválon is (július 14-18-ig), de pontos időpont még nincs.

Mi a jóga?

2010.05.20. 05:21

Mostanában eljárok jógázni néha.

Rájöttem, hogy ez kimaradt az életemből. Pedig az Átmacentert eredetileg én indítottam el (Kamsari prabhuval), de még egy jógaórán se vettem részt.

Úgy látszik, mindent egy kicsit későn kezdek el. De jobb, mint soha…

Érdekes, hogy pont a napokban olvastam a Bhagavad-gítát és egy nagyon szép és határozott leírást találtam a jógáról. Ha valaki még mindig nem hinné el, hogy a Krisna-tudat is jóga…
 

"Végezd kötelességed megingathatatlanul, óh, Arjuna, s ne ragaszkodj se a sikerhez, se a kudarchoz! Az ilyen kiegyensúlyozottságot hívják yogának.Krisna és Arjuna

      MAGYARÁZAT:  Krisna azt mondja Arjunának, hogy cselekedjen a yogában. Mi a yoga? A yoga azt jelenti, hogy az elmét az örökké zavart okozó érzékek szabályozásával a Legfelsőbbre irányítjuk. És ki a Legfelsőbb? Az Úr. Ő biztatja Arjunát a harcra, ezért Arjunának nem lesz köze annak eredményéhez. A nyereség vagy a győzelem Krisna dolga, Arjunának csupán az Ő utasításai szerint kell cselekednie.

Az igazi yoga Krisna utasításainak követése, s a Krisna-tudatnak nevezett folyamat e yoga gyakorlását jelenti. Egyedül a Krisna-tudat segítségével szabadulhatunk meg a birtoklásvágytól. Az embernek Krisna szolgájává, vagyis az Ő szolgájának a szolgájává kell válnia. Ez az igazi módja a kötelesség végrehajtásának a Krisna-tudatban, s egyedül ez segíthet, hogy a yogában cselekedjünk.

Bhagavad-gíta 2. fejezet 48 vers"

Gondolkodó filmklub - Reload

2010.05.19. 05:45

Nem, nem a Mátrix 3. részét nézzük meg, hanem Srila Prabhupádot.Srila Prabhupada

Többen jeleztétek, aztán kipróbálva én is tapasztaltam, hogy a yourvideós megoldás nem nagyon működik.

Ötlet nem érkezett, így az általam fellelt indavideo lett a megoldás. Itt nincs időlimit csak a méretet korlátozzák (100Mb), így a minőséget kellett karcsúsítanom.

Szerintem még így is nézhető, hallgatható, sőt a magyar felirat is olvasható.

Akkor itt az eddigi három, és várom a visszajelzéseiteket:

Fél-felvétel

2010.05.18. 05:16

Néha nem jön össze minden.

Az április 30-i Gondolkodó Klub nagyon jól sikerült (szerintem). Volt sok kérdés, még vita is.

Sajnos megörökíteni, csak részben sikerült. A telefonomban lévő felvevővel kezdtem el rögzíteni. Ez bevált a leckéket is ezzel szoktam. Most azonban csődöt mondott a technika és megállt 9 perc környékén. Lehet, hogy akkor, amikor valaki hívott és kinyomtam. Ez a hátrány a multifunkcionális csodáknak.

Azért ami megmaradt azt feltettem ide, és meg tudod hallgatni itt:

Miért vagyunk itt?

2010.05.17. 05:15

Hogy ne csak mindig internetes cikkeket idézzek, itt van ismét egy szép részlet Bhaktividya Purna Swami Maharaja könyvéből, aki e téma egyik legnagyobb szakértője a világon.

Kicsit talán filozofikus, nehezebben emészthető elsőre, de érdemes kibogozni és elgondolkodni rajta:

„A következő kérdés: az élőlény az anyagi világban. Az élőlény, természeténél fogva prakriti. Ez azt jelenti, hogy örömet okoz Krisnának. Krisna az egyetlen élvező, de mivel irigy lett Krisnára, úgy döntött, hogy ő akar az élvező lenni. Így az élőlények, akik eljönnek az anyagi világba, mind ebben a tudatban vannak: ők akarnak lenni az élvezők és az irányítók. Ez minden probléma oka, amivel az anyagi bvpsvilágban találkozunk. A lelki világban csak egy élvező van: Krisna. Ez azt jelenti, hogy számtalan élőlény tud kiterjedni Belőle, tökéletes harmóniában. És ott minden nagyon kellemesen, hibátlanul működik, tökéletes kölcsönhatásban, mert minden cselekedetnek a középpontjában Krisna áll. Így működik a lelki világ, ez az ottani kultúra.

Mivel az anyagi világban minden élőlény azt hiszi, hogy ő az élvező, ezért önmagát állítja a középpontba, és a saját elgondolása alapján az egész anyagi teremtést a saját személye köré próbálja szervezni. Ennek az a következménye, hogy nincsen harmónia. Prabhupáda azt a példát említi, hogy ha kavicsot dobunk egy tóba, akkor tökéletes koncentrikus körök keletkeznek az egész tavon, s ez nagyon vonzó látványt nyújt. De ha egy marék követ dobunk bele, akkor nincs semmi összhang, zavarossá válik az egész. Minden élőlény arra törekszik, hogy irányítson, hogy megszervezze a dolgokat. Ilyen a feltételekhez kötött természet. Ez az, amit ki kell javítanunk. Az elv az, hogy a lelki világban Krisna a férfi, és az élőlény a nő. Ez tükröződik vissza itt, az anyagi világban. Itt azonban mindenki női természetű. Ezzel szemben mindenki azt gondolja magáról, hogy férfi. Mivel azonban ez egy visszatükröződés, vannak, akik egy férfi, és vannak, akik egy nő formáját fogadják el. És aztán mindenki megpróbál irányítóvá válni. Ebből jön a nehézség.

Az ácáryák próbálnak megmenteni bennünket ettől a nehézségtől és megmutatni, hogyan tegyük Krisnát a középpontba. Hogyha Krisna van a középpontban, akkor minden nagyon simán megy. Társadalmi harmónia jön létre, s minden nagyon könnyű lesz, ugyanúgy, mint a lelki világban. Ez csak akkor lehetséges, ha megértjük, hogy nem ez a test vagyunk, megértjük, hogy Krisna szolgái vagyunk, és ezen az alapon viszonyulunk egymáshoz. Ugyanakkor, feltételekhez kötött természetünk miatt, a viselkedésünket és a cselekedeteinket ehhez kell igazítanunk. Mert hogyha nem tudunk így viszonyulni, akkor megzavar, vagy lehengerel minket az anyagi természet.

Meg kell tanulnunk úgy használni ezt a feltételekhez kötöttséget, hogy az a legnagyobb mértékben a javunkat szolgálja. Azaz le kell foglalnunk Krisna szolgálatában, Krisna kultúráján belül, ahol Krisna áll a középpontban. Így elérhetjük a társadalmi harmóniát, a Krisna-tudatot, és azt az elégedettséget, amit valójában a társadalmi és a lelki tevékenységek során keresünk.”

H. H. A. V. Bhaktividya Purna Swami Maharaja : Daiva-varnasrama /részlet/

süti beállítások módosítása