Szpídmetáltres

2010.05.16. 05:44

Íme, ismét egy gyöngyszem a 2006-os, Szigetes Visnu koncertről.visnu cd

Ez a „Brahmastra” című dal az egyetlen eddig megjelent Visnu lemezről (amit itt lehet megrendelni!), de ezt rajtam és egy két lelkes rajongón kívül nem sokan tudnak.

Többek között a frontemberünk, Nitaibhavana sem. Ezért különböző neveket ad neki.

Mint például itt is:

Női kritika

2010.05.15. 05:45

A párkapcsolatok témája nagyon népszerű itt a blogon és persze a nagyvilágban is.

Íme ismét egy gondolkodásra serkentő írás amiben rengeteg igazság van.
Még ha a másik oldalon állva nem is gondoljuk…

"Fölöttébb érdekes kérdéssorozatot prezentál bizonyos John R. Buri ebben a blogposztban, amely arra világít rá, hogy hűtlenséggel egycsapásra, a másik állandó kritizálásával meg szép lassan lehet tönkretenni egy kapcsolatot.

A feleségek jellemzően azzal a vággyal mennek neki a házasságnak, hogy férjük idővel majd megváltozik, míg a férj abban reménykedik, hogy feleségük mindig ugyanolyan marad majd, mint amilyen a kezdetekkor volt. A férj azért fog csalódni, mert idővel úgyis mindenki megváltozik, a feleség mert azért, mert biztosra vehető, hogy ura nem úgy fog megváltozni, ahogy azt ő elképzelte.

A pszichológus mindenesetre azt állítja, hogy ennek ellenére mégis csak a nők azok, akik általában roppant kritikusak tudnak lenni házastársukkal szemben, miközben ez a hozzáállás a férfiakra nem igazán jellemző. A nő azt szeretné, hogy férje kommunikáljon többet, nyíljon jobban meg, segítsen többet a háztartásban, de ha a férj ezt teszi, a feleség rögtön valami kritizálnivalót talál a dologban, így a férj hamar megtanulja, hogy a viszonylagos békesség érdekében érdemesebb minél inkább meghúznia magát. A hűtlenség után az állandó kritizálás a második legbiztosabb jelzője annak, hogy egy kapcsolat az utolsókat rúgja.

A nők állítólag semmi másra nem vágynak annyira, mint egy szép, békés, érzelmekkel teli kapcsolatra. Minderre természetesen esély sincs, ha egy feleség csak kritizálni tudja a férjét. Miért teszi ezt akkor mégis annyi nő? Miért olyan kritikusok a nők a férfiakkal szemben?

Nyilván ha pszichológus nem tudja megadni választ ezekre a kérdésekre, teljesen valószínűtlen, hogy mi itt egykönnyen meg tudnák fejteni a rejtélyt. Mégis megpróbálunk választ a nők védelmében. Nem is egy választ, hanem rögtön ötöt, hátha valamelyikben ott lesz egy kis igazság. Ön egyetért bármelyikkel? Vagy ön szerint a hölgyek miért kritizálják folyton a férfiakat? Esetleg úgy érzi, egyáltalán nem is jellemző, hogy a feleségek kritizálnák férjüket?

1. Sok hölgy talán a perfekcionizmus miatt nem tudja megállni a gyakori kritizálást. Nagyon jól tudjuk, mennyi nő van elvarázsolva az ideális férfi, illetve az ideális kapcsolat eszményképétől, és esetleg nehezükre eshet elviselni, ha azt látják, hogy ez a tökéletes állapot valami apróság miatt nem tud megvalósulni. Az embernek (jó esetben) egyetlen nagy szerelem, egyetlen igazi kapcsolat adatik csak meg az életben. Akkora bűn az, ha ettől az egytől a maximumot várja?

2. Bár a helyzet régóta folyamatosan javul, még mindig érezhető a világban a férfidominancia. Bizonyára vannak olyan nők, akik úgy érzik, hogy ha a férfiak kedvezőbb helyzetben vannak a nőkhöz képest, akkor jobban is kell nekik teljesíteni, mert ez így igazságos. Ha pedig valamiben mégsem ütik meg az erősebbik nemtől elvárt szintet, akkor az a minimum, hogy a gyengébb nem képviselői mindezt szóvá tehetik, ha már más eszköz nincs a kezükben a férfiakkal szemben. Egy férfi viszont legyen férfi, és ne sértődjön meg a kritikán.

3. Egy kapcsolatban mindig kettőn áll a vásár. Nincs olyan probléma, amiért kizárólag az egyik vagy kizárólag a másik fél lenne a felelős. Ha egy nő folyamatosan kritizálja a férjét, akkor arra kell, hogy legyen valami oka.

4. A nő azért nő, mert folyamatosan kommunikál. Elmond és szóvá tesz mindent; azt is, ami tetszik neki és azt is, ami nem. Az önérzetes férfiak ebből persze hajlamosak csak azt kihallani, ami rájuk nézve negatív, a többit pedig mint üres női fecsegést elengedik a fülük mellett. Így aztán úgy érzik, hogy feleségük ki nem állhatja őket, és csak rosszat mond róluk, holott erről szó sincs. Nincsenek kritikus nők, csak rosszul odafigyelő férfiak.

5. Teljesen rossz megközelítés szentként feltüntetni a férfiakat azért, mert nem szólnak, ha valami bajuk van. Egy férfi pókerarccal várja, hogy a párkapcsolati problémák maguktól megoldódjanak, aztán ha nem oldódnak meg, egyszer csak keres magának egy másik nőt. Ehhez képest a nő megpróbál javítani a kapcsolaton, amíg még lehet, és szól, ha valamivel gond van. A férfiaknak is ugyanezt kéne tenniük."

Szubál májusi kalandjai

2010.05.14. 05:07

Ismét jelentkezik a SzubiTV.

Az első részben a Templomszobában szaladgálunk és végezzük a vaisnava kötelességeket, majd egy kicsit besegítünk a recepciósnak.

A korábban már emlegetett nagy kedvencre, a vonatra végre fel is ültünk. Ez a gyerekvasút volt és láthatóan nagyon élveztük az utazást.

Vezetéselmélet 2. rész

2010.05.13. 05:30

Folytatjuk a múltkor elkezdett témát.

Egy feladat elvégzésekor 3 fő szerepkört tudunk megkülönböztetni:

1. Vezetőcsapatmunka
2. Szervező / manager
3. Dolgozó

Nézzük meg mi az:

1. Stratégiát, víziót ad, kijelöli és összehangolja a szervezők munkáját.

2. Megszervezi a feladat elvégzését.

3. Elvégi a rábízott munkát.

Ha a feladat nagyon egyszerű, akkor lehet, hogy 1, vagy két ember látja mindet, de az elv ugyanaz.

A múltkori közértes példa nyomán: a Vezető és Szervező (részben) a feleség volt, a férj részben Szervező és teljes mértékben Dolgozó volt.

Az nagyon fontos, hogy ez nem hierarchia, hanem csak más feladat.
Mindenkire szükség van, mert mi van, ha egy, vagy több dolog hiányzik, kimarad?
a. Nincs Vezető
- irány hiányában vagy megáll a folyamat
- nem a megfelelő eredményt éri el.

b. Nincs szervező
- Vezető lesz leterhelve a szervezéssel
- önjelölt szervezők bukkannak fel
- megáll a munka

c. Nincs dolgozó
- a Vezető és/vagy Szervező végzi el a feladatot
- lelassul-, vagy megáll a munka

Ha több dolog hiányzik értelemszerűen halmozódnak a problémák.
Erre látunk bőven példát akár társadalmi szinten is.

Persze ez kapcsolódik az előző témához, hisz mindegyik szereplőnek rendelkeznie kell a Feladattal, Eszközzel és az Ellenőrzéssel.

A képesség, ami szintén az Eszköz kategóriába tartozik szintén elengedhetetlen, de erről majd később.

 

A jógi titka

2010.05.12. 05:43

Már ez a második híradás erről az érdekes témáról. Most már tényleg megosztom veletek.

Ez megint egy olyan dolog amivel látványosan nem tud mit kezdeni a tudomány. És ez az eset egyáltalán nem egyedi, csak mivel ciki, a tudósoknak ezért mélyen hallgatnak.

Vajon mi tartja tényleg életben a testet, honnan az erő és az élet…?

"Továbbra sem tudják megfejteni az orvosok annak a 83 éves indiai jóginak a titkát, aki állítása szerint hetven éve nem vett magához táplálékot és folyadékot.
Még mindig nem tudjuk, hogyan marad életben - jelentette ki Szudhir Sah neurológus, miután a múlt héten véget ért Prahlad Dzsani két héten át tartó nonstop kórházi megfigyelése.jógi

A jógit két héten át harminc orvos vizsgálta a nyugat-indiai Ahmedábád egyik kórházában. Ez alatt semmilyen táplálékot, folyadékot nem vett magához, vízzel csak fürdéskor és gargalizáláskor lépett kapcsolatba, és vécén sem volt - közölte G. Ilavazahagan, az indiai nemzetvédelmi kutatóintézet élettani kutatásokkal foglalkozó részlegének igazgatója.

A kutatók abban reménykednek, hogy a számos vizsgálat eredményei segítséget nyújthatnak abban, hogy túlélési stratégiákat dolgozzanak ki természeti katasztrófák és szélsőséges stresszhelyzetek esetére, valamint űrkutatási célokra, például Mars- vagy Hold-expedíciók számára.

Az orvosok mágnesesrezonancia-vizsgálatot, DNS-elemzést és hormonteszteket végeztek, elektródákkal mérték Dzsani agy-, vese- és szívműködését, valamint egyéb idegélettani és génvizsgálatokat is elvégeztek. Ezeken kívül részletesen elemezték az aszkéta vérét is. Az eredmények néhány héten belül készülnek el.

A szakállas aggastyán a vizsgálatok végeztével hazatért közeli falujába. A férfi azt állítja, kizárólag a meditációból nyeri az életben maradáshoz szükséges energiát. Elmondása szerint nyolcéves korában egy istenség megáldotta, és azóta nincs szüksége semmilyen fizikai táplálékra. Arról is beszélt, hogy egy misztikus és megmagyarázhatatlan folyamat révén egy szájpadlásán található lyukon keresztül nyer vízcseppeket.

Sah szerint ha Dzsani valóban nem táplálékból vagy folyadékból nyeri az energiáját, akkor feltehetőleg valamilyen körülötte lévő energiaforrásnak, például a napfénynek köszönheti életben maradását. Orvosként nem hunyhatunk szemet afelett, hogy a kalórián kívül egyéb energiaforrások is létezhetnek - jelentette ki a neurológus."

Egy régi szép bhajan

2010.05.11. 05:01

Mostanában volt egy pár alkalom, hogy este bhajanoztam, énekeltem a templomban.

KrisnaKsetra prabhuNagyon régről (kb. 15-16 év) rémlett egy dallam és már nem is emlékeztem, hogy honnan. Aztán kiderült, Krisna-ksetra prabhutól hallottam annak idején.

Ez úgy derült ki, hogy az (ha jól tudom) egyetlen magyar tanítványa, Purusasukta prabhu mridangázott mellettem és nagyon örült, hogy valaki ismeri.

Nekem már nem is volt meg az eredeti, de így sikerült tőle megszereznem és megosztanom veletek. Így én is újratanulom és ti se fogtok bután nézni rám, ha játszom.

Persze se zeneileg, se lelkileg sohasem fogom így átadni.

Itt tudjátok letölteni és itt meghallgatni:

Idézet régről

2010.05.10. 05:07

seneca„Amíg csak élsz, mindig tanuld, hogyan kell élni.

 Seneca

süti beállítások módosítása