Egy új sorozat indul a fenti címmel.

Mindenki szeret filmet nézni ha bevallja, ha nem. Viszont olyat találni, ami támogatja a Bhati-jóga elveit bizony ritka. Ezt szeretném pótolni itt, ilyen volt az iskola- és a Gangesz film is.Srila Prabhupada

Hogy igazán illendően kezdjük a sort, a Krisna-tudat nyugati-világba hozójával kell kezdenünk, Srila Prabhupada.
Biztos sokan olvastátok a könyveit, de „élőben” bizony kevesen láttuk. Ezt az élményt adják vissza az Acarya-sorozat filmjei.

Ami nagyon fontos: magyar felirattal!

Jó tanulást, jó szórakozást kívánok hozzá és nyugodtan adjátok tovább a linkjét, vagy rakjátok ki ti is.

A jó házasság titka

2010.03.20. 06:38

Régebben már említettem, hogy amiatt, hogy már házas voltam amikor a Krisna-tudattal aktívan elkezdtem foglalkozni rögtön befogtak, hogy segítsem az induló kapcsolatokat, házasságokat. Ez a misszióm azóta (1995) is tart.

Biztos észrevettétek, hogy sokszor téma ez itt is. Rengeteg írás, könyv szól róla, amiből a legtöbb hasznos, jó, de olyan, amelyik kifejezetten azoknak a pároknak szól, akik komolyan szeretnének fejlődni/kitartani a Krisna-tudatban, gyakorlatilag nincs.

Pár évvel ezelőtt lefordítottuk a Bombay-i bhakták által készített „Grihasta Asrama Kézikönyvet”.

Sok mindenkinek odaadtam, lemásoltam, de most itt a csodálatos lehetőség, hogy mindenkivel megosszam.

Itt tudjátok letölteni teljes egészében. Nem túl hosszú, 46 oldal. Szépen felépített, példákkal alátámasztott magyarázatokat és még példaeseteket is tartalmaz.

Íme, néhány példa a könyvből:

"Csak az egyik fél szeretne gyereket

Sindhu: Minden rokonom és barátom azt kérdezgeti, hogy van-e már valami jó hír.
Sridhar: Jaj, ne kezd megint!
Sindhu: Miért zavar, ha felhozom ezt a témát?
Sridhar: Mert elegem van belőle és belefáradtam, hogy mindig ugyanazt hallgassam.
Sindhu: Pedig addig fogom mondogatni, amíg nem teljesül a vágyam.
Sridhar: Értem már miről van szó. Nem mások kérdezgetik, hanem te akarsz gyereket.
Sindhu: Igen. De mi a baj ezzel?
Sridhar: Hogy mi a baj? Nem hiszem, hogy elég erősek vagyunk a Krisna-tudatban ahhoz, hogy gyereket vállaljunk. Hallani sem akarok többet erről.
Sindhu: Mi lesz ha a vágy később ébred fel és akkor már túl késő lesz?
Sridhar: Sohasem túl késő. Nem tudod, hogy Srinivasa acarya akkor született, mikor az apja nyolcvan éves volt? Várunk amíg Krisna megnyilvánul.
Sindhu: Mi nem vagyunk tiszta bhakták, hogy Krisna megjelenjen nekünk.
Sridhar: Ahogy mondod. Szóval nem lesz gyerekünk.
Sindhu frusztráltan odébbáll.

 Az lenne az ideális, ha a partnerek még a házasság előtt eldöntenék, hogy akarnak-e gyermeket vállalni vagy sem.  Más esetben a párnak idősebb vaisnaváktól vagy a lelki tanítómestertől kell tanácsot kérnie.

Visszaesés a házasságkötés után

Triloknathdas meglátogatja közeli barátait, Sudhirt és Sunitat, akik házasságkötésük előtt 16 kört japáztak és követték a szabályozó elveket. Triloknath már jó néhány napja nem találkozott a párral a templomban.

Triloknathdas: Reggel 9 óra van. Remélem, nem jöttem rosszkor. Már befejeztétek a köreiteket?
Sudhir és Sunita: De jó, hogy eljöttél! Ami a köröket illeti, csak lefekvés előtt szoktuk befejezni. Valahogy olyan nehéz mostanában korán felkelni.
Triloknathdas: De Sudhir prabhu, emlékszem, annyira odafigyeltél a japádra és te is Sunita mataji. Mi történt veletek?
Sunita: Igazából semmi, csak annyi tennivalónk van.
Triloknathdas: Hiányoltunk titeket Radhastamin. Csodálatos lelki élmény volt minden bhaktának.
Sudhir: Nem tudtunk menni, mert egy Satyanarayan puja-n kellett részt vennünk a barátoméknál.

 Ez a házasság megzavaró hatása. A férj és a feleség is tanácsadáson vett részt a grhastha ashram valódi céljáról, vagyis hogy segítség egymást a Krisna-tudatban való fejlődésben.

 Éretlen megértés a társadalmi felelősségről

A feleség társadalmi okokból gyakran szeretné látogatni az édesanyját. A férjét érthetően bosszantja ez a viselkedés.

Gayatri: Holnap szeretnék elmenni Puneba és nyolc napig ott maradni a szüleimnél.
Gangadhar: Légy szíves, ne menj most. A múlt hónapban voltál és nekem nagyon nehéz volt megfőzni a bhogát, felajánlani a murtiknak és aztán helytállni az irodában is.
Gayatri: Ez teljesen ésszerűtlen. Mi van akkor, ha a múlt hónapban is voltam? A lényeg, hogy most menni akarok. A nővérem barátjának az unokatestvére most házasodik. Muszáj ott lennem. Miért nem eszel a templomban? Az megoldja a problémát.

A férjnek meg kellene értenie és elfogadnia a feleség természetes ragaszkodását a szüleihez, a feleségnek pedig érzékenynek kellene lennie a férj szükségleteire és kényelmére.


Uma: Légy szíves, ne felejts el eljönni a szüleimhez ma este munka után. Az apám 60. születésnapjára vagyunk hivatalosak. Egy csomó rokonnal tudunk majd találkozni.
Umesh: Én nem akarok menni. Ez egy kimondottan karmi esemény.
Uma: Hogyha nem megyünk el, pedig itthon vagyunk, a szüleim félre fogják érteni és nagyon szomorúak lesznek.
Umesh: Ha annyira akarsz menjél, de engem hagyj ki belőle!
Uma: Kérdezzük meg a tanácsadónkat!

A tanácsadó azt javasolta a párnak, hogy vegyenek részt az eseményen és szerezzenek örömet Uma szüleinek. Azt is ajánlotta, hogy mivel Umesh jó kirtana énekes, tartson egy kis bhajant és használja ki az alkalmat a prédikálásra."

Szóval, aki érintett: kötelező olvasmány!

Ők döntenek

2010.03.19. 06:07

Nehéz megkerülni azt a tényt, hogy most lesznek az Országgyűlési választások. Mindenhol plakátok, a vízcsapból is ez folyik. Annyira nem éles, mint négy éve, mert nem is akkora a tétje.

Srila Prabhupada nagyon sokszor kritizálta a demokratikus rendszer eme csodáját. Majd még fogok róla írni, de bevezetőnek itt egy zseniális videó.

Ő a tudatos szavazó, a „pártvéder”:

Gangesz

2010.03.18. 06:12

Régóta szeretném az alábbi filmet minél több személlyel megosztani. Először másolt dvd-n, majd pendrive-on átadva és most, hogy találtam egy olyan szolgáltatót ahol ilyen hosszú filmet is fel lehet tenni, akkor itt.

Gangesz

 Nagyon szép és hiteles film a Gangesz folyóról. Ha végignézed (egy párszor) akkor rájössz, hogy miért is hívják Mother Gangának, Gangesz-anyának. Érdekes módon visszafelé követi az útját, hisz az óceánba való megérkezésétől indul a film és a Himalájai forrásnál végződik.

Aki meg ismeri a Mantra "Hiszel-e még bennem" videóklipjét az fel fog fedezni egy pár ismerős képsort, hisz innen vettük át, nem véletlenül.

Kik vagyunk valójában

2010.03.17. 06:33

„Minden embernek megadatik egy csodálatos hatalom a jóra vagy a rosszra; az a befolyás, amit csendesen, öntudatlanul és rejtett módon gyakorol a saját életére.

Ez egyszerűen annak a folyamatos kisugárzása, ami az ember valójában, és nem annak, aminek látszani szeretne.”
                               

 William George Jordan

Mivel sűrűn hallok a környezetemben és máshol is hátfájásról, ezért a fenti címmel megjelent igen érdekes cikket megosztom veletek:

"Szinte napi rendszerességgel fordulnak meg az ortopédiai szakrendeléseken olyanok, akik hátfájdalomra panaszkodnak. Jobb oldali, lapockatájékon jelentkező fájdalom esetén a kórképet az esetek túlnyomó többségében testi-lelki túlterhelés okozza.
Sem mozgásszervi, sem más tünetek esetén nem szabad lebecsülni szervezetünk lelki nyomásra, stresszre adott válaszát. Van, hogy gyomor- vagy izomfájdalom formájában fejeződik ki az, hogy olyan terhelésnek vagyunk kitéve, amelyet közérzetünk hosszú távon már nem tolerál.

Menedzserbetegség, ami bárkit érinthet

A hazai orvosok egyre gyakrabban tapasztalják az úgynevezett menedzserbetegségeket, ami kifejezetten a nagy szellemi-lelki megterheléssel járó munkakörökben, jellemzően a vezető beosztásban dolgozókat érintik. Változatos betegségekről van szó, melyek egyik megjelenési formája a lapockák között jelentkező, orvosi szóval interscapuláris mély izomfájdalom. Közös bennük, hogy nincs komoly elváltozás a háttérben, a tünetek mégis egészen súlyosak lehetnek.hát

Hátfájdalom esetén mindig tisztázni kell, hogy mely anatómiai képletek lehetnek sérültek: a gerinc, a lapocka, a bordák vagy az izomzat. Jellemzően a lapockák közt, tipikusan a jobb oldalra lokalizálva megjelenő, egyéb tünettel nem társuló fájdalom esetén azonban a szakorvos első körben a túlterhelésre gondol. Természetesen ilyenkor is el kell végezni a kivizsgálásokat, amelyek az esetek túlnyomó többségében nem igazolnak kórképet.

Kezelni kell a testi és lelki tüneteket is

Nem jelenti mindez azt, hogy ha közvetlen kiváltó ok nem mutatható ki, nem szükséges kezelni a pácienst. Annak, hogy éppen a hátizomzatra lokalizálódik a fájdalom, magyarázata lehet a kényszertartás, például sok munka a számítógép előtt; kis vagy közepes mennyiségű túlsúly vagy korábbi sérülés, amely felfedezetlen maradt. Túlterheléskor a kis elváltozást a szervezet mintegy vészjelzésként felnagyítja. Jellemzően az izomzat enyhe gyulladása áll a fájdalmak mögött.

Néha nehéz elfogadtatni a betegekkel, hogy testi tüneteiket lelki problémák is okozhatják, de belül azért sokan megérzik egy empatikus beszélgetés hatására, hogy valóban túlfeszítik a húrt. Természetesen az ortopédorvos a lelki gondokat nem tudja rendbe tenni illetve az életmódváltást sem tudja követni, de kiváló módszert ajánlhat a tünetek gyors enyhítésére, a gyógymasszázst.

Csodát tehet a masszázs, de mást is lehet

Egy szakképzett gyógymasszőr sokféle technikával lehet képes enyhíteni a hátfájdalmakat. A kötött, fájdalmas izmok kilazítására rengeteg módszer létezik, azonban hosszabb folyamat a gyógyulás. Számtalan masszázs módszer ismeretes. A választás nem egyszerű és természetesen pontos orvosi receptje sincs. A kötött, gyakran csomós hátizomzat kellemes ellazítását azonban nem a legerőteljesebb masszázzsal célszerű elkezdeni. Mára igen népszerű a wellness "kezelés" is a mindennapi stressz oldására. Kétségtelen, hogy egy kellemes fürdő, szauna, gőzfürdő, vagy aromaterápia kombinálva a pihenéssel igen hatásos relaxációt eredményez.

Talán megdöbbentő de a mozgásszervi betegségek fizikális kezelésére szakosodott gyógytornászoknak is igen hasznos ötleteik vannak a feszültség, a stressz és az erőltetett munkatempó okozta háti fájdalmak kezelésére. Rendszeres tartásjavító tornagyakorlatok, lazító és nyújtó mozgáskombinációk gyógyszeres kezelés- és drága wellness fürdők nélkül is sokat segíthet.

Nem lehet elégszer kiemelni az ésszerű keretek között végzett sport jelentőségét. A sportos, dinamikus fizikai aktivitás teljesen más típusú izomaktivitást kíván és a következményes fáradtság is igen különböző. Jótékony hatással van a vérkeringésünkre, bőrünk állapotára, izmainkra és ízületeinkre, de még agyi tevékenységeinkre is.

A magyar nyelv talán nem túl szép, de igen kifejező szava a kikapcsolódás kiválóan elmondja, mit kell tennünk a mindennapi stressz és a kialakult panaszok megszüntetése, megelőzése érdekében. Végezzünk minél többször a mindennapi életritmusunktól merőben különböző, lehetőleg aktív tevékenységet mert a másfajta munka és fáradtság, ha tetszik a másfajta stressz megélése feledteti velünk rendszeres problémáinkat.

Dr. Terebessy Tamás
Ortopéd szakorvos"

Mantra-film

2010.03.15. 05:24


Elkészült a már többször emlegetett film rövid bemutatója, trailere.

Egy pár új dolog kiderül, (például a címe) és iszonyatosra fokozza a várakozást :).

Hogy pont mikorra lesz kész, azt több dolog miatt nem tudom biztosra mondani, mert:
- rengeteg anyag gyűlt össze, aminek a feldolgozása nem egyszerű
-  szeretnénk szép és jó munkát végezni, nem csak összedobni
- a projektben résztvevő személyek önként, bérmentve, harmad-állásban csinálják.

Akkor itt az ízelítő:

süti beállítások módosítása