Mivel sűrűn hallok a környezetemben és máshol is hátfájásról, ezért a fenti címmel megjelent igen érdekes cikket megosztom veletek:

"Szinte napi rendszerességgel fordulnak meg az ortopédiai szakrendeléseken olyanok, akik hátfájdalomra panaszkodnak. Jobb oldali, lapockatájékon jelentkező fájdalom esetén a kórképet az esetek túlnyomó többségében testi-lelki túlterhelés okozza.
Sem mozgásszervi, sem más tünetek esetén nem szabad lebecsülni szervezetünk lelki nyomásra, stresszre adott válaszát. Van, hogy gyomor- vagy izomfájdalom formájában fejeződik ki az, hogy olyan terhelésnek vagyunk kitéve, amelyet közérzetünk hosszú távon már nem tolerál.

Menedzserbetegség, ami bárkit érinthet

A hazai orvosok egyre gyakrabban tapasztalják az úgynevezett menedzserbetegségeket, ami kifejezetten a nagy szellemi-lelki megterheléssel járó munkakörökben, jellemzően a vezető beosztásban dolgozókat érintik. Változatos betegségekről van szó, melyek egyik megjelenési formája a lapockák között jelentkező, orvosi szóval interscapuláris mély izomfájdalom. Közös bennük, hogy nincs komoly elváltozás a háttérben, a tünetek mégis egészen súlyosak lehetnek.hát

Hátfájdalom esetén mindig tisztázni kell, hogy mely anatómiai képletek lehetnek sérültek: a gerinc, a lapocka, a bordák vagy az izomzat. Jellemzően a lapockák közt, tipikusan a jobb oldalra lokalizálva megjelenő, egyéb tünettel nem társuló fájdalom esetén azonban a szakorvos első körben a túlterhelésre gondol. Természetesen ilyenkor is el kell végezni a kivizsgálásokat, amelyek az esetek túlnyomó többségében nem igazolnak kórképet.

Kezelni kell a testi és lelki tüneteket is

Nem jelenti mindez azt, hogy ha közvetlen kiváltó ok nem mutatható ki, nem szükséges kezelni a pácienst. Annak, hogy éppen a hátizomzatra lokalizálódik a fájdalom, magyarázata lehet a kényszertartás, például sok munka a számítógép előtt; kis vagy közepes mennyiségű túlsúly vagy korábbi sérülés, amely felfedezetlen maradt. Túlterheléskor a kis elváltozást a szervezet mintegy vészjelzésként felnagyítja. Jellemzően az izomzat enyhe gyulladása áll a fájdalmak mögött.

Néha nehéz elfogadtatni a betegekkel, hogy testi tüneteiket lelki problémák is okozhatják, de belül azért sokan megérzik egy empatikus beszélgetés hatására, hogy valóban túlfeszítik a húrt. Természetesen az ortopédorvos a lelki gondokat nem tudja rendbe tenni illetve az életmódváltást sem tudja követni, de kiváló módszert ajánlhat a tünetek gyors enyhítésére, a gyógymasszázst.

Csodát tehet a masszázs, de mást is lehet

Egy szakképzett gyógymasszőr sokféle technikával lehet képes enyhíteni a hátfájdalmakat. A kötött, fájdalmas izmok kilazítására rengeteg módszer létezik, azonban hosszabb folyamat a gyógyulás. Számtalan masszázs módszer ismeretes. A választás nem egyszerű és természetesen pontos orvosi receptje sincs. A kötött, gyakran csomós hátizomzat kellemes ellazítását azonban nem a legerőteljesebb masszázzsal célszerű elkezdeni. Mára igen népszerű a wellness "kezelés" is a mindennapi stressz oldására. Kétségtelen, hogy egy kellemes fürdő, szauna, gőzfürdő, vagy aromaterápia kombinálva a pihenéssel igen hatásos relaxációt eredményez.

Talán megdöbbentő de a mozgásszervi betegségek fizikális kezelésére szakosodott gyógytornászoknak is igen hasznos ötleteik vannak a feszültség, a stressz és az erőltetett munkatempó okozta háti fájdalmak kezelésére. Rendszeres tartásjavító tornagyakorlatok, lazító és nyújtó mozgáskombinációk gyógyszeres kezelés- és drága wellness fürdők nélkül is sokat segíthet.

Nem lehet elégszer kiemelni az ésszerű keretek között végzett sport jelentőségét. A sportos, dinamikus fizikai aktivitás teljesen más típusú izomaktivitást kíván és a következményes fáradtság is igen különböző. Jótékony hatással van a vérkeringésünkre, bőrünk állapotára, izmainkra és ízületeinkre, de még agyi tevékenységeinkre is.

A magyar nyelv talán nem túl szép, de igen kifejező szava a kikapcsolódás kiválóan elmondja, mit kell tennünk a mindennapi stressz és a kialakult panaszok megszüntetése, megelőzése érdekében. Végezzünk minél többször a mindennapi életritmusunktól merőben különböző, lehetőleg aktív tevékenységet mert a másfajta munka és fáradtság, ha tetszik a másfajta stressz megélése feledteti velünk rendszeres problémáinkat.

Dr. Terebessy Tamás
Ortopéd szakorvos"

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr765142175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.Gabe 2010.03.16. 18:44:32

hari pont 1 hete hétfő reggel úgy ébredtem,h beszakad a hátam,ha mozdulok ha levegőt veszek... mindentől ott a jobb lapocka mellett elmentem dolgozni de 10ig bírtam aztán orvos.... orvos szerint vagy tüdőgyulladás,v gerinc... onnan tüdő röntgen ...negatív:) még levegőt venni sem volt kedvem mert olyan érzésem volt mintha le akarnák tépni a lapockámat.... péntekig fekvés.... szombaton már jobban voltam mert wmd koncertre készültem... fáj még de már kibírható.... üdv f.gabi jut eszembe... talán 1 mantra koncert meg gyógyítana:)....nincs még időpont??

masszázstanfolyam · http://www.masszazstanfolyam.org 2010.03.25. 10:12:47

Nagyon durván el tud tunyulni az ember, főleg ha sokat görnyed a gép előtt. Sajnos fiatalabb korban még "kezeli " ezt az ember, de majd ha öregszünk, akkor jönnek elő az önmegvalósításos időszak átkai...

Szőnyeg takarítás · http://www.szonyegtakaritas.org 2010.04.22. 10:30:43

Nagyon jó mozogni kicsit. Nagyon szeretem az "utána következő" állapotot, amikor bizsereg mindenem...Nehéz rávennie magát az embernek, mert alapból lusták vagyunk, de szerintem megéri... Később még jól jöhet az edzett állapot !

Ismeretlen_117989 2010.04.23. 10:31:36

Csak ennél a bejegyzésnél vannak ilyen zseniális nick-nevek? Véletlen?
süti beállítások módosítása