Miért házasodunk? 1. rész

2010.12.03. 03:01


Mostanában a világon ez komoly kérdés, vagy pontosabban már nem kérdés.

Mivel tapasztaltam, hogy még bhakták között is vitatéma ez, ezért egy megkerülhetetlen tekintélyhez, Srila Bhaktividyapurna Maharaja könyvéhez fordultam segítségért:

Kérdés: Sokszor halljuk, hogy abban az asramában kell lennünk, ami megfelel a természetünknek. Változhat-e a természetünk, vagy ez egy állandó, soha nem változó dolog? 

Válasz: Létezik a varna és az asrama. A kettő közül az asrama a fontosabb. Ha az asramánk nem megfelelő, a varna nem fog működni. Az asramára kell elsősorban odafigyelnünk. Ez azt jelenti, hogy legyünk megfelelő helyzetben, mint brahmacarik, grihasthák, vánaprasthák vagy sannyásik. Lényeges, hogy a brahmacari- és a grihastha asrama nagyon egyszerű. Cánakya Pandita nagyon világos meghatározást ad. Hogyha nem tudod, hogy utazz vagy ne utazz, akkor ne utazz. Ha nem tudod, hogy egyél, vagy ne egyél, akkor ne egyél. Ha nem tudod, hogy megházasodj-e vagy ne, akkor házasodj meg. Ha azt gondolod, hogy meg akarsz házasodni, akkor természetesen házasodj meg. Ha azt gondolod, hogy nem akarsz megházasodni, akkor ne házasodj meg. Ha nem tudod, hogy megházasodj-e vagy sem, akkor házasodj meg.

Nagyon egyértelmű a dolog, ezért elég könnyű a döntés. Ha odaviszünk egy kúthoz, s azt mondjuk: “rajta, miért nem ugrasz bele!”, s azt válaszolod: “felejtsd el!” – akkor természetesen nem ugrasz bele. De ha azt gondolod: “lehet, hogy nem is olyan rossz, úgy tűnik, elég jó víz van benne” – ez azt jelenti, hogy nem félsz. Ebben az esetben ugorj bele, nézd meg, hogy milyen a víz! Ha eleged lesz a vízből, a békákból és minden egyébből ami ott van, akkor kérj egy kötelet. Majd valaki kihúz. Akkor már meg leszel győzve, s ha megkérdeznek, hogy vissza akarsz-e ide ugrani, azt válaszolod: “Nem, felejtsd el.”

Az a lényege a grihastha asramának, hogy miután végigjárjuk, és megkérdezik tőlünk, hogy akarjuk-e még egyszer, azt mondjuk: “nem, dehogy”. Ez a célja a grihastha asramának. A kútba ugrásnak az a célja, hogy ne ugorj bele még egyszer. Meg kell győződnöd róla, hogy nem éri meg."

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr755142445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_24757 2010.12.03. 10:52:27

Ezzel most szerintem sok rajongót szereztél. :) Nem gondoltam, hogy ilyent fogok olvasni nálad. XD

Ismeretlen_117989 2010.12.03. 10:58:06

Szerintem mindenki úgy fogja értelmezni ahogy tetszik, vagy ahogy nem teszik neki. Pedig ez csak az igazság, csak zseniálisan van elmondva.
süti beállítások módosítása