Meddőség

2010.11.21. 03:43


A címben szereplő téma egészséges életmódjuk ellenére sok bhaktát is érint.
Íme, néhány ok egy érdekes cikkből, amiben sok más dologról is szó van.
 
„Érdemes lenne közpénzt is áldozni a meddőség megelőzését célzó kutatásokra - mondta a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese az InfoRádió Aréna című műsorában. Kopp Mária szerint nem drága kísérleti kutatásokra kell gondolni, hanem pszichoszociális vizsgálódásra, és olyan módszerek feltárására, amelyek segíthetnek a párokat érő stressz kezelésében.

MeddőségA stressz ugyanis komoly tényező a meddőség kialakulásában: az állatvilágban is kimutatható, hogy megszűnik a reprodukció, ha egy állatcsoport stresszhelyzetbe kerül. De primitív népek esetében leírták ugyanezt éhínség vagy háború idején - magyarázta a szakértő.

Ha a külső körülményeken nem is lehet változtatni, azon igen, hogyan kezeljük az azokból fakadó stresszt - vélekedett Kopp Mária, aki szerint nagyon fontos lenne például újabb, ebben valóban segítséget nyújtó módszerek feltárása, illetve annak bizonyítása, hogy a most alkalmazottak közül melyik igazán hatékony.

A SOTE Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese arról is beszélt: szükség lenne arra, hogy a gyerekek óvodás korban megkezdjék a társkapcsolati készségek és a konfliktusmegoldás lehetőségeinek elsajátítását, mivel ezt csak igen kevesen tanulják meg a családjukban.

Magyarországon azok a gyerekek vannak kevesebben, akik harmonikus családban nőnek fel. Azok, akik feszültséggel teli családban nevelnek, nem tudnak "pszichológusok lenni", pedig pont azért lenne erre nagy szükség, mert kiszámíthatatlan a világ - mondta Kopp Mária.

Annak érdekében, hogy a fiatalok felismerjék, hogy a céljaikat egy pár tagjaként, családban is elérhetik, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom pályázatot írt ki; olyan kisfilmeket vártak, amelyek bemutatják, hogy miért érdemes párt találni és kitartani mellette - fejtegette a szakértő.

Kopp Mária hozzátette: felméréseikből kiderült, hogy Magyarországon a gyesen, gyeden lévő kismamák a legboldogabbak, a háztartásbeliek azonban sokkal kevésbé azok. Megjegyezte azt is, hogy a kutatások szerint azok a férfiak, akik sok időt töltenek gyerekeikkel és kiveszik a részüket a nevelésből, tovább élnek.”

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr265142431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása