Teher

2010.10.24. 04:14

Pár hete itt járt Magyarországon H. G. Brajabihari prabhu, aki Srila Prabhupada egyik nagyon tanult tanítványa.H.G. Braja Bihari prabhu

Ezt a leckéjét, amit Budapesten tartott azért rakom most fel ide, mert nagyon praktikus, és nagyon mai témákról beszél benne.

Nem csak autókról, repülőkről, hanem a facebookról, blogokról, iphone-ról is szó esik nagyon Krisna-tudatos, de nem szektás megközelítésben.

Innen tudod letölteni és itt pedig meghallgatni:

"A fején terhet cipelő ember néha leveszi a súlyt a fejéről, és áthelyezi a vállára, ha túl nehéznek találja. Így próbál könnyíteni a terhén. De bármit talál ki, hogy a terhet ne érezze nehéznek, nem tesz mást, mint ugyanazt a terhet rakja az egyik helyről a másikra.
    MAGYARÁZAT:   Szemléletes leírása ez annak az erőfeszítésnek, amikor egy terhet az egyik helyről a másikra helyezünk. Amikor valaki elfárad attól, hogy a fején terhet visz, átteszi a vállára. Ez azonban nem jelenti azt, hogy megszabadult a teher cipelésének gondjától. Az emberi társadalom ugyanezt teszi a civilizáció nevében: létrehoz egyfajta nehézséget, hogy elkerüljön egy másikat. Látjuk, hogy jelenleg a társadalomban rengeteg autót gyártanak, hogy egyik helyről gyorsan eljussunk a másikra, de ugyanakkor ezzel újabb problémákat okozunk. Számtalan utat kell építenünk, ám ezek az utak nem tudnak megbirkózni a torlódásokkal és a közlekedési dugókkal. A légszennyezés és az üzemanyaghiány szintén gondot okoz. A szenvedésünk megszüntetésére vagy enyhítésére létrehozott módszerek tehát valójában nem vetnek véget a gyötrelmünknek. Az egész csupán illúzió. Nem teszünk mást, mint a terhet a fejünkről a vállunkra rakjuk át. Gondjaink enyhítésére az egyetlen igazi megoldás az, ha meghódolunk az Istenség Legfelsőbb Személyiségének, és teljesen az oltalmába ajánljuk magunkat. Az Úr mindenható, ezért gondoskodni tud róla, hogy enyhítsen gyötrelmes életünkön az anyagi létben."

Srimad Bhagavata 4. ének 29. fejezet 33. vers

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr985142403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása