Krisnások és a harciasság

2010.10.13. 03:51

Néhányan azt hiszik, hogy répa-zabáló nyámnyilák a bhakti-jóga gyakorlói. Vagy annak kéne lenniük.

Pedig a legalapvetőbb tanításaik szerint, ami Bhagavad-gítában van lejegyezve egy bátor, tettre kész személyt szeretne Istenségük, Krisna.

Például így bátorítja kedves barátját, Arjunát:

Ksatriya kötelességedet figyelembe véve tudnod kell, hogy nincs számodra jobb elfoglaltság, mint harcolni a vallásos elvekért. Nincs tehát szükség a tétovázásra. 
     
Krisna és ArjunaÓh, Pártha! Boldogok a ksatriyák, akiknek ilyen váratlan lehetőségeik kínálkoznak a harcra, megnyitván számukra a mennyei bolygók kapuját.

Ha azonban nem hajtod végre vallásos kötelességedet s nem harcolsz, akkor feladatod elhanyagolásával minden bizonnyal bűnt követsz el, s így búcsút mondhatsz harcosi hírnevednek.

Az emberek szégyenedről beszélnek majd, s egy tiszteletreméltó ember számára a szégyen még a halálnál is rosszabb.

A hatalmas hadvezérek, akik oly nagyra tartották neved és dicsőséged, azt fogják hinni, hogy puszta félelemből hagytad el a csatateret, s így jelentéktelen személyiségnek tekintenek majd.

Ellenségeid bántó szavakkal fognak illetni, s gúnyt űznek majd tehetségedből. Mi lehetne ennél fájdalmasabb számodra?

Óh, Kunti fia! Vagy megölnek a csatamezőn, s a mennyei bolygókra kerülsz, vagy pedig győzelmet aratsz, s a földi királyságot élvezed. Légy hát elszánt, s harcra fel!
     
Harcolj a harc kedvéért, s ne gondolj boldogságra vagy szomorúságra, nyereségre vagy veszteségre, győzelemre vagy vereségre! Így cselekedvén sohasem követsz el bűnt.

Bg.2.31-38.”

Szóval, valami ilyesmi.

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr815142392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_24757 2010.10.13. 17:54:54

Kezdő tanfolyamok indulnak a tanveremben. :) http://ninjutsubudapest.com/2010/08/2010-kezdo-tanfolyamok/

Ismeretlen_117989 2010.10.13. 18:35:08

Ez reklám!!!
süti beállítások módosítása