A légkondi veszélye

2010.07.23. 04:50

Mivel tombol a kánikula nagyon aktuális ez a téma.

Magyarországra viszonylag későn (nemrég) törtek be a légkondis autók, irodák, lakások és minden más.klíma
Az áruházakat azért nem sorolom bele, mert ott úgyse tudsz belenyúlni és (ritka kivételel) ott nem produkálnak extrém dolgokat.

Mi viszont szoktunk. 30-32 fokos kánikulában bepattanunk az autóba és max-ra állítjuk a klímát. Úgy kellett rászólnom néhány személyre, hogy a 16 foktól (!) lehet, hogy jól fogja érezni magát, de a betegség garantált.

Mivel én ezt tanultam suliban, próbáltam mindenkinek átadni, most itt ezt a lehetőséget is megragadom.


„Felső légúti hurutra, nyak- és térdfájásra számíthatnak azok, akik túlzottan lehűtik a lakásukat, irodájukat. A Tisztiorvosi Szolgálat szerint Magyarországon kevesen ismerik, és ők se nagyon tartják be az ENSZ egészségügyi szervezetének ajánlását.

Kánikulában általában 23-24 fokra hűtik vissza az irodákat és a lakásokat, pedig az orvosok szerint legfeljebb 5 fok különbség az egészséges a benti és a kinti hőmérséklet között. Az elmúlt napokban az utcán 35-37 fokot is mértek, vagyis legalább kétszerese volt az eltérés az ajánlottnak. A Tisztiorvosi Szolgálathoz már megérkeztek az első hírek tüsszögésről, köhögésről, fájdalomról.

Páldy Anna, az ÁNTSZ - Országos Környezetegészségügyi Intézetének igazgatóhelyettese az RTL Híradónak elmondta: ízületi fájdalmakról, nyak-, hát- vagy térdfájdalmakról tud, de ezen kívül a lehűtött nyálkahártyán keresztül a légúti baktériumok és vírusok is könnyebben bejuthatnak.

Az orvosok mindig felhívják a figyelmet, hogy évente egyszer, a szezon elején ki kell tisztítani a légkondícionálókat, különben baktériumfertőzésre is lehet számítani. Hogy ezt hányan tették meg, egyelőre arra következtetni sem lehet. Az elmúlt egy hétben, aki csak tudta, bekapcsolta a klímát.”

Transzcendentális tanulság: ne az érzékeknek higgy, hanem a józan eszednek. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr655142308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Betty 2010.07.23. 22:07:01

Haribol,Kedves Vijaya! Aktuális téma ismételten,ezt idetűzöm nagyon tanulságos,s mert valójában sokkal veszélyesebb ez a dolog,mint bárki is gondolná! Legionárius-betegség legionárius-betegség, betegség, baktérium, fertőzés, legionellosis, infektológia Nagy riadalmat okozott, amikor az USA-ban 1976-ban egy háborús veterántalálkozó résztvevői között eddig ismeretlen légúti megbetegedés jelentkezett, gyorsan terjedt és nagy halálozással járt. A megbetegedettekről mint volt légiósokról kapta a legionárius-betegség nevet, újabban legionellosis néven szerepel. A kórokozó azóta ismertté vált: a Legionella baktérium, amelynek valamelyik fajtája, leggyakrabban a Legionella pneumophila okozza a legtöbb betegséget. Ez a baktérium talajban, felszíni vizekben megtalálható, nedves helyekről, szennyvízből, csapvízből is izolálható, tiszta vízben évekig életképes. Terjesztésében a legnagyobb szerepet a klímaberendezések játsszák, ezek fertőzött vizet tartalmazó rendszeréből jut a kórokozó a kiáramló permettel a szoba levegőjébe, ahonnét belégzéskor a tüdőbe. A betegség a légutakban, a tüdőben okoz gyulladást, amely heveny, gennyes tüdőgyulladás képében zajlik. Kétnapos lappangási idő után magas láz, izomfájdalmak, száraz köhögés, nehéz légzés, hasmenés, tudatzavar jelentkezik. Az egyre kiterjedtebbé váló tüdőgyulladás miatt romlik a beteg állapota és halál is bekövetkezhet. Különösen az alkoholisták, krónikus tüdőbetegségben szenvedők fogékonyak a betegségre, illetve annak súlyos kimenetelére.
süti beállítások módosítása