Ki él tovább?

2010.05.28. 05:40

Van egy nem túl udvarias vicc az élethosszakról:

- Miért élnek tovább a nők?
- Mert nincs feleségük.

Egy tudományos kutatás tovább boncolgatta ezt az érdekes kérdést:

„A tudósok már régóta tudják, hogy a nők várható élettartama hosszabb a férfiakénál, most már azt is, hogy miért: mindennek a szex és a hódítás az oka.udvarlás

A férfiak nőkért folytatott versenye, illetve az a kényszer, hogy vonzóak legyenek a nők szemében, merész, veszélyekkel tarkított stratégiák alkalmazására késztet - számoltak be kutatásukat összegezve a Michigani Egyetem Daniel Kruger vezette kutatói. A vetélkedés élettanilag és a magatartást illetően is kockázatokat rejt, ami nagyobb arányú halálozáshoz vezet.

"Minél kiélezettebb a pártalálási verseny, annál nagyobb a halandóság a férfiak körében" - mutatott rá Kruger. Közlése szerint alapvetően két tényező felelős a reprodukciós verseny miatti nagyobb kockázatokért.

Az első az egy időben több nővel folytatott kapcsolat. Ez az emberen kívül más fajoknál is megfigyelhető. Az embereknél a különböző kultúrák eltérően kezelik a poligámia kérdését, a michigani szakemberek szerint minél kiterjedtebb ez a gyakorlat, annál magasabb a férfihalandóság aránya. Az ilyen társadalmakban a domináns férfiak szinte bármelyik nőt megkaphatják, a versenyben lemaradó férfitársaknak viszont nem jut semmi.

A második tényező a gazdasági egyenlőtlenség. A párválasztásban a férfiakat anyagi lehetőségeik szerint mérik fel a nők, abból a szempontból, hogy a születendő utód számára kedvezőek legyenek a körülmények. Minél nagyobb a férfiak vagyoni lehetőségei közötti szakadék, annál valószínűbb, hogy fiatalabban halnak meg. A gazdagok azért, mert domináns helyzetben vannak, és az életmódjuk zaklatott, a szegények pedig azért, mert nincs sok esélyük."

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr175142250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_148808 2010.05.28. 08:34:33

Nem hinném, hogy a nők pénztárca alapján választanak párt, legalábbis az én környezetemben ez abszolút nem jellemző. Persze nyilván van egy ilyen kategória is. De én úgy gondolom, hogy a nők inkább azt nézik, hogy mennyire tud nekik érzelmi biztonságot adni nekik a férfi és sajnos a férfiak döntő többsége (tisztelet a kivételnek) erre képtelen. Szóval ahelyett, hogy tepernek a jobb pozíciórét és az ezzel járó több pénzért inkább azzal kéne foglalkozniuk, hogy többet törődjenek a partnerükkel. Ugyanis a nőket a nagyobb ház, szebb kocsi, magasabb beosztás nem érdekli, amelyiket meg igen azt én biztosan nem venném el........

Ismeretlen_117989 2010.05.28. 16:26:11

Igazad van, a nőket valóban komolyan érdekli a biztonság. Mindenfajta...

szulti 2010.05.28. 21:32:17

Örökké fogok élni :-)

Ismeretlen_148808 2010.05.28. 21:50:39

Nem tudom Vijaya Gouranga prabhu. Szerintem vannak ilyen nők és olyan nők. Az viszont biztos, hogy a szüleimnek addig voltak boldogok, ameddig úgymond szegények voltunk. Aztán ahogy az Apám elkezdett egyre több pénzt keresni (és egyre többet dolgozni) úgy romlott meg a házasság. Nem törődött velünk, csak a biznisszel és aztán szépen el is váltak.... :(

Napraforgó 2010.05.31. 12:40:39

Nem szeretnék ünneprontó lenni, de szerintem mindenki jobban járna, ha az ilyen és ehhez hasonló jellegű statisztikák készítői inkább elmennének a krumpliföldre kapálni...

Napraforgó 2010.05.31. 12:42:57

Nagy valószínűséggel - nemre való tekintet nélkül - tovább is élnének, a kétkezi munka, a levegő és a folyamatos elfoglaltság csodákra képes.
süti beállítások módosítása