Bhatividya pura swami"Amikor a lány eléri a serdülőkort, a fiú és a lány közötti kapcsolat nagyon valóságossá válik a számára. Ha szereti a fiút, gondolatai a házasságon, s az összes ehhez kapcsolódó dolgon járnak. Már 11-12 éves koruktól kezdve ilyen szinten gondolkodnak a lányok. Ezzel szemben a fiú számára (s láthatjuk, hogy a mai kultúrában a párok egyenlő korú fiúkból és lányokból alakulnak ki) ez csupán egy jó időtöltés, egy érzelmi viszony. De nem gondol e kapcsolat valóságos, felelősségteljes oldalára. Általában 18-19 éves koráig ez nem is következik be. Hogyha valaki nagyon érett, akkor 16 évesen elérheti ezt, de ez inkább régen, a védikus időkben volt így. Amikor a lány 11-12, a fiú pedig 18-19 éves, akkor 6-7 év korkülönbség van köztük. Erre azért van szükség, mert így mindkettejüknek ugyanolyan finomságú anyagi vágyaik vannak.

Hogyha ugyanolyan idősek, a lánynak a vágyai sokkal kifinomultabbak lesznek, s a fiú így nem tud eleget tenni a lány vágyainak. Emiatt a lány frusztrált lesz, s a fiú ugyancsak, mert nem tudja teljesíteni partnere igényeit. Prithu Maharajáról beszélve tér ki arra Prabhupada, hogy a fiúk és a lányok képzése során a lányt két dologra tanítják meg: erényességre, valamint arra, hogy legyen megelégedve azzal, amit az apja, a férje vagy a fia tud biztosítani a számára.

Természetüknek megfelelően csak egy bizonyos mennyiséget tudnak nyújtani, s ha ennél többet akar, ezáltal elvárja tőlük, hogy Krisna-tudatukat feladva, keményebben dolgozzanak e javak megszerzéséért. A fiúkat is két dologra tanítják meg: az egyik a brahmacarya, a másik pedig az, hogy miként tudjon érzékenyen gondoskodni a feleségének, az anyjának vagy a lányának a szükségleteiről. Érezzen rá, hogy mire van szükségük, s lehetőségeihez mérten próbálja meg teljesíteni azt. Ezáltal elégedett lesz a lány. Így azt fogjuk tapasztalni, hogy jól működik a dolog. Ez egy másik aspektus, amit ki kell dolgozni a társulás során, mert ha bármelyikük többet akar vagy vár el a másiktól, akkor nem fog működni."

részlet Srila A. V. Bhaktividya Purna Swami Maharaja „Daiva-varnasrama” című könyvéből

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr835142224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása