Egy érdekes cikkel találkoztam a fenti címmel, ami nagyon elgondolkodtatott. Aztán úgy döntötte, ha nekem felkeltette a figyelmemet, akkor titeket érdekelhet.

Mert úgy látom, hogy a bhakta-társadalom se mentes ettől a problémától.

Szerinted?


"Ma Magyarországon számtalan módja van annak, hogy szóval, gesztusokkal, nézéssel a honpolgár kisgyerekes sorstársai értésére adja: a gyerekek idegesítik, a gyerekek zajosak, neveletlenek és kényelmetlenek. Mit árul el rólunk, hogy ilyen gyakran és ilyen sokan találják idegesítőnek kiskorú honfitársainkat?

"A szüleid nem tanítottak meg rá?" - hangzik az erősen pedagógiai jellegű kérdés a boltban/váróteremben/buszon. És hát a feddés csak részben szól a rendetlennek minősülő gyereknek, igazából mind a hangerősség, mind a tónus a gondviselőnek van címezve, aki - úgy tűnik - képtelen hozzáfegyelmezni a kiskorút egy feltételezett közösségi normához. Utóbbi nem létezik már régóta, s bár feltámasztása lehet, hogy üdvös lenne, jelen formájában ezzel csak annyit üzen a polgártársunk: "idegesít a kölyköd, csinálj vele valamit".

A kisgyerekes szülők ma Magyarországon számtalan hasonló mondatot tudnak idézni a "ne tessék hozzányúlni"-tól (múzeum, tipikusan), a "ne itt szaladgálj"-on át az "ide nem fog felférni"-ig (tömegközlekedés). Az élőbeszéd mellett még számtalan módja van annak, hogy gesztusokkal, nézéssel a honpolgár kisgyerekes sorstársai értésére adja: a gyerekek idegesítik, a gyerekek zajosak, neveletlenek és kényelmetlenek. Ez nem generációs szakadék. Van szerencsém személyes élményként idézhetni a nálam fiatalabbtól kapott feddést, miszerint ha a gyerek fél az utcán póráz nélkül rohangáló kutyától, az baj, hiszen "így mindig félni fog tőle". És néha látom fiatal emberek tekintetét a repülőn, amikor csecsemősírást hallanak. Szóval ez nem ifjak-vének harca.

Érdemes megkérdezni az ismerős kismamákat: tíz esetből hányszor segítenek nekik az aluljáróból felcipelni a babakocsit, vagy a villamoson-buszon hányszor engedik át nekik azt a helyet, ami a babakocsinak van kijelölve. Figyelem: nem ülőhely!, csak egy hely, ahova be lehet állni, és akkor a készség nem akadályozza mások mozgását. És persze vannak még a panaszos szállóvendégek, akiket zavar a gyereklárma, és emiatt a hotel hajlandó akár fizetni is, csak ne lássa a többgyerekes családot. Esetleg jön a szemrehányás a buszon, gyerekkel piacra igyekvő szülőnek (Budapest, kertváros, hétköznap délelőtt): "Miért ilyenkor kell vásárolni jönni?". Mind-mind megtörtént esetek, név és cím a kiadóhivatalban.

Szóban mindenki marhára szereti a gyerekeket. A szülőre feddőleg szólnak vadidegenek, hogyaszongya "tegyen már sapkát a kis fejére, megfázik". Meg lehet elandalodni a szőke tincsek, huncut szemek láttán - jobbára addig, amíg a gyerek nem mozog, hanem magatehetetlenül fekszik a babakocsiban. Ha járni kezd, neveletlen kis szörnyeteg lesz belőle, akinek azok az ostoba szülei mindent megengednek. A sokgyerekes családok általános megvetés tárgyai, hiszen jó eséllyel vagy hívő katolikusok, vagy cigányok, és az egyik rosszabb, mint a másik.

Mindenesetre mindkettő a gyerekeiből akar megélni, a mi pénzünkből, és ez rémes.
Elszórtan vannak ugyan jó kezdeményezések: sok étteremben van etetőszék, néhol gyerekmenü. Lehet kapni útikönyvet, amely a kisgyerekes családoknak szól. De az alapállapot mégiscsak az, hogy aki kisgyerekes, az 1., felelőtlen - hiszen hogyan tartja el a gyereket a mai világban, 2. nyilván  mindent megenged, és rosszul nevel, mert a gyerek futkározik, felmászik és megfogdos, összetör; tessék, ugye megmondtam, 3. valamiképpen élősködik a közösség javain, visszaél a türelmével, és abszurd előjogokat követel magának.

Bár az elvárás az lenne, hogy a gyerek csendben üljön, s olyan frusztrált zombivá váljon, mint önjelölt közösségi nevelői - és később jó eséllyel ilyen is lesz, egyébként -, kezdetben nem az. Rohangál, hangoskodik, kérdez: érdekli a világ. Csak hogy lefussuk a kötelező köröket: igen, én is ismerek botrányosan nevelt, füstölőillatban pácolt, szigorúan vászonkendőben sétáltatott gyereket, aki hat napig ugyanabban a pelenkában mászkál, meg elkényeztetett, akaratos kis hülyét, akinek már a dömperje is Maserati volt. De figyelmeztetek mindenkit: aki azzal érvel, hogy vannak ilyen gyerekek, következésképp minden gyerek ilyen, az valamit nagyon elronthatott a felső tagozaton. Úgyszintén nem ér használni ebben a kontextusban a "néha", a "legtöbbször" és a "majdnem mindig" határozókat sem. Egyébként pedig: ha a gyerekek többsége ilyen lenne, az ürügy lenne-e arra, hogy mi neveljük a másét? 

A helyzet az, hogy a magyar társadalom nemcsak a múltjával nincs kibékülve, a jövőjével sem. Amennyiben a jövőt a gyerekek jelentik. A gyerekeket és természetes környezetüket, a gyerekeseket (ne adj' isten: a családot) nemcsak azért kéne megbecsülni, mert majd fizetik a tébét és a nyugdíjat utánunk a még láthatóan sokáig fennmaradó felosztó-kirovó rendszerben. Hanem azért is, mert a hozzájuk való viszony a közösség tudatosságát, jövőbe vetett hitét s főként: kohézióját is mutatja. Az a nemzet/társadalom, amely nyűgként tekint a gyerekre, nem húzza sokáig. A mi hazánk sem.


Magyarország ma gyűlöli a gyerekeket."   

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr305142130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norbonc 2010.02.05. 08:34:27

Nagyon jó(reális)írás ez. Ez a szomorú igazság. A mai magyar lakosság nagy részét idegesítik a gyerekek. A mai magyar lakosság nagy részét idegesíti a jókedv,a vidámság. A mai magyar lakosság nagy részét idegesíti,ha nem vagy "szabványos". Hogy MIÉRT?Mert ezek a jelenségek tükröt tartanak eléjük...és amit a tükörben látnak,az nagyon elkeseríti őket.

Ismeretlen_149547 2010.02.05. 10:06:17

Nem vitatom a probléma valóságtartalmát, bár megjegyzem, én sohasem tapasztaltam ilyet a gyerekkel. a "mai magyar lakosságra" negatívan használt "néha, legtöbbször, majdnem mindig" határozókat ugyanúgy "nem ér használni". norbonc bejegyzését pedig károsnak, ártalmasnak tartom, mert én nagyon ellenzem, amikor valaki ilyen lelkesedéssel akarja elhitetni magával, és embertársaival, hogy a mai magyar társadalom ennyire ördögtől való népség lenne. a mai magyar társadalom nem ok nélkül van elkeseredve, de ez messze nem jelenti azt, hogy a "nagy többség" ilyen.

norbonc 2010.02.05. 11:06:12

Nem gondolom,hogy ördögtől való népség lenne,de kifelé igenis sok ember negatív. Kesergésre meg mindig lehet okot találni. Szálljunk pl.Fel a tömegközlekedésre....ideges,feszült,rosszkedvű emberek. (Többek között ezért járok biciklivel.) Ha néha a feleségemmel utazunk és nevetgélünk,viccelődünk...rögtön úgy néznek ránk,mint az ufonautákra. Persze sok kivétel van,de globálisan nézve szerintem igenis elkeserítő a itthoni kép.

Ismeretlen_149547 2010.02.05. 12:43:45

Alapvetően engem ez a fanyalgás idegesít, hogy a magyarok milyen negatívak. Ne hirdessük, mint szent igét, hogy a magyar emberek többsége nem szereti a gyerekeket, meg a vidámságot. ez mekkora baromság, ferdítés, hazugság, és semmi előremutatót nem bírok benne felfedezni. Ez kb olyan, mintha úgy akarnék megtanulni gitározni, hogy minden reggel elmondom magamnak, mennyire béna vagyok még mindig. kali yuga nemcsak magyarországon van, az egész világ egyre depisebb, és őrültebb. a gyógyuláshoz (akár egyéni, akár társadalmi szinten) pedig természetesen szükség van a tünetek felismerésére (ha úgy tetszik betegségtudatra), de csak mint első lépés. Szerintem abba kell hagyni ezt a hozzáállást. Mert amire fókuszálunk, az a világunk. Ahelyett, hogy ilyen mondatokat írunk, írogassuk azt, hogy igyekszem kiszúrni a terhes nőket a villamoson (ami nem mindig könnyű), és átadni a helyet a gyerekeknek, és főleg türelmesnek lenni a gyerekekkel, mert emlékeznünk kell rá, hogy nekik minden új, most tanulják a dolgokat. és igazából irígylésre méltó a nyitottságuk, őszinteségük, és az, hogy mennyire tudnak koncentrálni arra, amit épp csinálnak, teljes lényükkel. Ha pedig valaki paraszt veled, mert biciklizel, akkor őrá akadj ki konkrétan, és ne a magyar drámai összképet vizionáld. Persze van a népeknek egy karaktere, de itthon inkább egy tragikus közállapot van, fájó igazságtalanságokkal, mintsem belénk kódolt gyermekellenesség.

goni 2010.02.25. 13:33:35

erröl egy kis idezet jut eszembe, nem tudom mär,hol olvastam: "elöször megtanitanak järni, es beszelni, utäna meg azt akarjäk, hogy ülj le es maradj csendben"
süti beállítások módosítása