Szubál vásárol

2009.08.16. 07:35

Pár napja az IKEA-ban járt kiscsaládunk. Szubál érdeklődését felkeltették a különböző színű műanyag ülőpárnák.

Én személy szerint nem értettem, hogy mire jó, szerintem Szubál sem, de azért kipróbálta ülve, fekve, mindenhogy.

A mai videó egyszerre aktuális és kapcsolódik a tegnapi ünnephez.

Ma van Srila Prabhupada megjelenési napja. 1896 Janmastamijának másnapján született Kalkuttában. Van egy nagyon szép, sokrészes film, az „Abhay Charan”, ami az életéről szól. Ebből láthattok itt egy kis részletet.

Épp Janmastamit ünnepel a család és Gour Mohan De, Prabhupada édesapja abhiseka, fürdető ceremóniát tart az otthoni Radha-Krisna murtiknak. A kis Abhay is ott kucorog apja mellett.

Még ebből a kis részből is átjön az a szép hangulat, amit megcéloz a Krisna-tudat.

Janmastami

2009.08.14. 08:53

Ma van Sri Krisna születési megjelenési napja. A történet egy kicsit bonyolult, de az alábbi rajzfilm segít megismerni. Ez sajnos csak angolul van.

Persze az igazán bonyolult az az, hogy ez nem mese és nem legenda, hanem valóság. Megtörtént.

Minket arra neveltek, hogy minden ilyesmi az kamu, és az igazságot a TV-ből kapjuk. Talán egy szép napon rájövünk, hogy ez nem így van.

Minden újra

2009.08.13. 13:59

Itt egy vidám klip egy olyan számra, amiről mindenki azt gondolja, hogy vidám. Persze a dallama az tényleg az, slágeres, de egyszer próbáld ki, csak olvasd el a zenétől függetlenül a szöveget…

A klipet Dénes barátunk csinálta, akinek ez volt az élete első ilyen megmozdulása. Rengeteg energiát és időt adott bele, így ez egyáltalán nem látszik a végeredményen, sőt!

Most ezt hallgatom

2009.08.12. 07:52

Már korábban volt cikk arról, hogy mi az aktuális kedvenc. Akkor és most is B. B. Govinda Maharja volt a megfejtés. A múltkori egy nagyon szép stúdiófelvétel volt, míg most egy teljesen élő dologról van szó, aminek az a különlegessége, hogy egy kisebb szimfonikus zenekar kíséri a bhajant. Ettől persze nagyon különleges lett a hangulata.

Mint zenész (féle) külön ki kell emelnem Govinda Maharaja és az általam ismeretlen nevű mataji ének teljesítményét. Teljesen profi, pláne mindezt élőben.

A belevitt odaadásról ne is beszéljünk. Ha ettől nem olvad meg a szíved akkor semmitől…

Az alábbi lejátszón meg tudjátok hallgatni, és ha tetszik, innen le tudjátok tölteni.


Az 1. Kivagyok

2009.08.11. 07:40

Egyszer már felraktam a „Kivagyok” újság egyik (2.) számát. Most itt az első 2002-ből!

Mindenfajta magyarázat nélkül itt egy részlet a bevezetőből.

„Ennek az újságnak egyetlen célja, hogy forradalomra buzdítson. Nem olyanra, ahol az ártatlanok könnyeit és vérét ontják, hanem a tudat forradalmára. Forradalomra, ami a vak én-központúságból az Isten-központúságba vezet, könnyedebb formában. Nem baj, ha kevesen vagyunk, és az sem baj, ha közben őrültnek néznek minket! Mert a forradalmat mindig azok teszik naggyá, akik hisznek benne. A Kivagyok”

Innen tudod letölteni pdf-ben.

Cseh Tamás és a Mantra

2009.08.10. 08:00

Pár napja a fő hír az volt, hogy 66 éves korában meghalt Cseh Tamás. Én nem tudok róla sokat, de mégis volt egy kapcsolódás az életünkben.

Amikor készült az „Akarom látni” albumunk Jaya Hari felvetette, hogy legyen rajta egy bizonyos szám Cseh Tamástól a „Minden álmomban”. Persze ez több volt mint felvetés, nagyon akarta. Én nem voltam túl lelkes, mert a Mantra képvisel egy dolgot (nem is akármit) és összekapcsolódni valamivel, vagy valakivel, ami nem mindig vállalható az veszélyes. Például, egyszer csak elkezd hülyeségeket csinálni, vagy nyilatkozni, mi meg égünk…

Most már nem fog.

Meghallgattam a számot és nem volt gáz a szövege, hasonlóan kétértelmű, mint jó néhány sajátunk. A következő kihívás az az volt, hogy hogyan lesz mantrás. Ha meghallgatod érted a problémát. Végül Rajahamsával belőttünk egy jó húzós tempót, leszedtem az akkordokat, metálosítottam, Jaya Hari rányomta az éneket és kész is lett.

Aztán végül nem került rá a lemezre két ok miatt. Az egyik, hogy nem annyira illett a többi szám közé, a másik, hogy szerzői jogok miatt necces lett volna a kiadás. Így marad az internetes közzététel, ami szintén nem szabályos, de mit számít.

Íme, itt az eredeti:

És itt ugyanez a Mantrától:

Kívánom neki, hogy kedvezően alakuljon a következő élete és megtalálja, amit igazán meg kell…

süti beállítások módosítása