Draupadi tanácsa a nőknek

2009.07.05. 09:50

Nemrég felraktam egy cikket a női viselkedésről. Akkor emlegettem a védikus modellt.
Na, most itt egy idézet erről.

Figyelem: kötelező olvasmány!

"Draupadi királynő erényes feleség volt, akinek öt férjet kellett szolgálnia. Ezt figyelembe véve, Draupadi tanácsa Satyabhamanak, az Úr Krisna feleségének nagyon tanulságos. A Pandava hercegeket és feleségüket, Draupadit száműzték királyságukból és az erdőben éltek.

Egy nap az Úr Krisna és felesége, Satyabhama meglátogatta őket. Draupadi és Satyabhama régóta nem találkoztak és egy kellemes beszélgetés után Satyabhama megkérdezte: "Draupadi, tudom, hogy uralni tudod férjeidet, akik olyan erősek és szépségesek, mint a fő félistenek, de miért olyan engedelmesek neked és miért van, hogy sosem haragszanak meg rád? Kérlek, magyarázd el ezt, hogy én is állandó engedelmességre tudjam bírni Krisnát."

Draupadi királynő így felelt: "Egy nő örök erénye a férje iránt érzett aggodalma. A férj a feleség istene vagy mestere és menedéke. Valójában nincs más menedéke. Miért bántaná hát meg a férjét akár a legkisebb mértékben is? Akár alszom, akár eszem, akár díszítem magam, sosem cselekszem a férjeim akarata ellenében. Mindig az ő irányításuk alatt állva sosem mondok semmi rosszat az anyósomról."

Satyabhama erre megkérdezte: "Ez minden?"

Draupadi így válaszolt: "Nem, vannak más dolgok is - hogy hogyan cselekszem a kiváló férjeimmel kapcsolatban. Például félreteszem a  hiúságomat, visszatartom a vágyaimat és a dühömet és mindig odaadással várom őket és a többi feleségüket. Kontrollálom a féltékenységem és a szívemben szeretettel és a megalázottság érzése nélkül szolgálom a férjeimet. Félek kimondani azt, ami rosszindulatú vagy valótlan, és félek nem megfelelően nézni, ülni vagy menni, vagy úgy nézni rájuk, hogy az megmutassa mit érzek a szívemben. A szívemre nem hathat semmilyen más férfi, legyen ember, félisten, Gandharva, fiatal, felékszerezett, gazdag vagy szépséges. Sosem fürdök, eszem vagy alszom, amíg a férjeim és a szolgáim nem tették. Amikor a férjeim hazatérnek a földekről, erdőből vagy városokból, azonnal megyek és a tiszteletemet ajánlom nekik azzal, hogy vízzel és ülőhellyel kínálom őket. Mindig szolgálom a férjeimet és sosem vágyom arra, hogy távol legyek tőlük. Amikor a férjeim elmennek otthonról, hogy meglátogassák rokonaikat nem díszítem magam virágokkal és nem illatosítom magam,  és lemondásokat végzek. Amit a férjeim nem isznak, esznek vagy élveznek, azt én sem. Mindig a férjeim javát akarom, mindig felékszerezem magam és követem az utasításaikat. Éjjel-nappal a legkisebb tétlenség nélkül mindig elvégzem azokat a kötelességeket, amiket az anyósom rám bíz, legyen az a rokonokkal, az adományozással, az istenek imádatával, vagy a betegeknek tett felajánlásokkal kapcsolatos. Alázatosan és az elfogadott szabályok szerint állok szerény, igaz és mindig erényes férjeim rendelkezésére, mintha könnyen felizgatható mérges kígyók lennének."

Szubál és a Mantra

2009.07.04. 07:45

Szubál mostanában új szokást vett fel. Amikor beszállunk az autóba, azonnal követeli, hogy kapcsoljam be a magnót és nem akármit: csak Mantrát akar hallgatni.

Ez úgy kezdődött, hogy amikor jöttünk vissza Krisna-völgyből nagyon nyűgös volt és semmivel se tudtuk lecsillapítani, bekapcsoltunk valami zenét a kocsiban. Nagyjából elhallgatott, de amikor jött a Mantra új lemeze annyira belelkesedett, ahogy az alábbi videón látszik.

Plusz érdekesség, hogy otthon nem hallgat semmilyen rock, vagy metal zenét, Mantrát sem. De hát a vér…

Nem szoktam, és valószínüleg nem fogok a jövőben sem híreket közzétenni, de ezzel most kivételt teszek: 

"2009. július 1., szerda 19:55     InfoRádió / MTI
 
A vegetáriánusoknál 12 százalékkal kisebb eséllyel fejlődik ki rák a húsevőkhöz képest, különösen a vérrák esetében nagy az eltérés - jelentették be szerdán brit kutatók.

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a sok vörös- és feldolgozott húst evő embereknél nagyobb a gyomorrák aránya. A mostani, mintegy 60 ezer ember bevonásával készült tanulmány szerint a húsmentes étrenden élőknél ritkábban fordult elő a vér-, a hólyag- és a gyomorrák.

A legnagyobb különbség a vérrákok (leukémia, plazmocita mielóma, non-Hodgkin limfóma) esetében mutatkozott: 45 százalékkal kisebb eséllyel jelentkezett a vegetáriánusoknál.

Az eredmények szerint az átlagnépességben százból 33 embernél alakul ki rák élete során, azok körében viszont, akik nem esznek húst, ez az arány csak 29 százalék.

Tim Key kutatásvezető, az Oxfordi Egyetem munkatársa és csoportja a British Journal of Cancer című folyóiratban tette közzé a tanulmányt. A követéses vizsgálat tizenkét évig tartott, ezalatt 3350 résztvevőnél állapítottak meg rákot.

Key csoportja húsz ráktípusra végezte el az adatok elemzését, mely során az eredmény egyértelművé tétele érdekében figyelembe vették az alkohol, a dohányzás és az elhízás rákkockázatot növelő hatását."

Megújult a haribol.hu

2009.07.02. 07:41

A cím nem is fedi a valóságot, hisz egy teljesen új oldal született. Persze a régi, nagyon szép, a Budapesti Templomot bemutató flash-alapú oldal is elérhető innen, de ez most más lett.

Egy modern portál-jellegű oldal ez, amiről szeretnénk, hogy minden kíváncsi, érdeklődő és gyakorló vaisnava megtalálná a számára hasznos, fontos, vagy csak érdekes információt. Elérhető innen az összes egyházi oldal és rengeteg érdekes blog, friss információt kaphatsz a programokról és feliratkozhatsz többféle online tanfolyamra.

A megvalósítás fő motorja Kisora prabhu volt, a programozást Nandagopa prabhu végezte éjjel-nappal, én meg csak hagytam őket dolgozni :).

Persze a munka még csak most kezdődik igazán, hisz rengeteg fejlesztési tervünk van. És hogy ez minél jobban sikerüljön, várjuk a Ti véleményeiteket, ötleteiteket, hisz nektek csináljuk.

Szóval, katt ide, és jó böngészést!

Meghalni máshogyan

2009.07.01. 09:52

Kedden én tartottam leckét a Templomban Srimad Bhagavatam 4. ének 23. fejezet 14. verséből. A téma nagyon érdekes volt: a halál.

Szóba került Michael Jackson, sőt saját majdnem-halálomat is elmesélem.


Bár a Visnu 2001 óta létezik, valóban ez az első látható anyag a zenekarról. Hangfelvétel is csak egy cédényi jelent meg (amit itt tudsz megvenni). Voltak koncert videó felvételek és ez is abból készült, egy 2007-es (utolsó) Szigetes bulijából. A hang teljesen eredeti alatta.

A vágást Veres Gábor barátom követte el, ami zseniális lett, pláne ismerve, hogy miből kellett összetákolnia.

Egyszer majd elmesélem a Visnu kalandos történetét, de addig is jó szórakozást a kliphez!

Ratha-yatra 2009

2009.06.29. 08:19

Mióta kapcsolatban vagyok a Krisna-tudattal mindig valahogy benne voltam többé-kevésbé a Ratha-yatra szervezésében. Idén többé. A mellékelt plakát is az én művem.

Kicsit be vagyok havazva (nyáron) e miatt, de nem baj, mert nagyon szeretem. Általában nem vagyok egy fesztivál mániás (sőt), de ez annyira más. Isten kijön, mindenki láthatja, szolgálhatja, huzigálhatja, etetheti, minden…

Persze, hogy ez megtörténhessen, kell egy pár dolog. Többek között pénz is. Mivel ez egy teljesen ingyenes fesztivál a költségek nagy részét egy adományozói vacsorán gyűjtjük össze. Ez egy nagyon szép programmal van összekötve Sivarama  Maharaja részvételével.

Persze ott leszek én is és az összes jó arc :) !

Ha van kedved eljönni és támogatni ezt a csodálatos ügyet, 10 rugó a beugró két főre, hívj vagy írj nekem. Várlak szeretettel! Itt a meghívó.

süti beállítások módosítása