„Többen bírálták Barack Obamát, amiért meghajolt a japán császár előtt. Áprilisban a szaúdi király előtt hajolt meg, sok amerikai szerint az Egyesült Államok elnökéhez méltatlanul.”

Ez szintén friss hír. Milyen érdekes. Egy ország igazából büszke lehetne, hogy egy olyan vezetője van aki egy felől ismeri az illemet és mások kultúráját és van olyan alázatos, hogy alkalmazza is. Pedig ezt kockáztatja:

„Barack Obama amerikai elnök megint szokatlanul mélyen meghajolt egy külföldi uralkodó előtt, ezúttal a japán császárt köszöntötte sok amerikai szerint az Egyesült Államok elnökéhez méltatlan tiszteletadással, írta a Los Angeles Times a hétvégén.

A Drudge Report amerikai konzervatív portál címoldalán közölt fotót arról, hogy az ázsiai körúton tartózkodó Obama csaknem derékszögben meghajolt, amikor kezet fogott Akihitóval Tokióban.

A Times szerint Obama mély tiszteletadása bizonyára kedvező fogadtatásra talál Japánban, főleg az idősebbek körében, akik tudják, hogy ez a gesztus a császár iránti tisztelet jele. Az Egyesült Államokban azonban némelyeknek jobban tetszett volna, ha Obama nem dől ennyire előre a császár üdvözlésekor.”

Érdekes ez az Obama. Már Sivarama Maharaja is elemezte a beiktatási beszédét (1. rész, 2. rész). Ezt itt tudjátok meghallgatni. Szóval valami van nála. A világ kétségtelen legnagyobb katonai és gazdasági hatalma az USA. Eddig mindig hasonló enyhén gőgős elnökei voltak.

Ő egy kicsit más. Majd meglátjuk mennyire.

A nép sajnos ugyanaz. Miért zavarja, hogy egy idős köztiszteletben álló embernek és ezzel együtt egy egész országnak, kultúrának valaki tiszteletet mutat? Ezzel rosszabbul jár Amerika? Vagy csak az egója?

És mi nem vagyunk egy kis Amerika?

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr425142052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mes 2009.11.17. 09:32:16

Azért irigylem ezeket az embereket, hogy van idejük és energiájuk azzal foglalkozni, hogy ki mennyire mélyen hajol meg. :)

Ninmami 2009.11.17. 12:26:38

Nekik az ott nem kulon energia, ebbe szulettek bele, ez a legtermeszetesebb nekik. Nalam nagy piros pontot kapott ezert Obama. Ha mas vezetok is hasonlo modon tisztelnek meg egymast es ezt ki is fejeznek (meg akkor is ha valamilyen szempontbol ellenfelek) talan sokkal kevesebb haboruskodas lenne a vilagban. Es akkor talan kovetnek oket a nepek is, hiszen a vezetok bizonyos szempontbol mindig egyfajta peldakepp szolgalnak az embereknek. Egy ilyen gesztus kellene legyen az elso lepes az egymas fele kozeledeshez. Az ego "hatrebb tolasa" nelkul nem megy.

littlesue 2009.11.17. 20:29:40

Arról is beszámolt a sajtó, hogy Obama egy interjú során agyoncsapott egy legyet. (keress rá, sokhelyen fent van - live rögzítették...) Nekem azóta nem annyira szimpatikus az ember. (Egyébként, az amerikai elnök bármit csinál, azzal foglalkozik a sajtó. A meghajlás, a tisztelet adás természtetesen pozitív, de azért az az agresszívan lecsapott légy...)

NinMami 2009.11.18. 09:47:50

Hat igen, en is lattam az ominozus legycsapast. Akkor meg egy nagy fekete pontot kapott Obama. Az eleg brutal volt - meg derult is egyet rajta, ha jol emlekszem... De a meghajlas ettol fuggetlenul piros pont.

Mrjd 2009.11.18. 14:46:52

a képen látható beletartozik a "ha meghajolsz, hajolj mélyen" kategóriás tiszteletnyilvánításba. szimpatikus. az meg, hogy az amerikai közvélemény egy részének legalább köze sincsen az etikethez, nagyobb baj mint egy légycsapás.

Labedian 2009.12.03. 08:22:03

-régóta ismerem a japán kultúrát, és ez egy nagyon tiszteletreméltó viselkedés volt Obama részéről.(az amerikai nagy átlag meg egy beképzelt tahó...csak a kólára és hamburgerre stb. esküsznek, mást meg nem ismernek el, pedig ők a legnagyobb korcsok a földön) A légycsapással szemben, meg miért vagytok ilyen szigorúak? Az "görbüljön" meg aki még életében nem csapott le egy legyet, szúnyogot stb.
süti beállítások módosítása