Házasoknak 11. rész

2014.04.29. 00:43

"15. A siker titka a grhastha asramaban

- A siker titka a grhastha asramaban az, hogy az Úr Krisnát kell a középpontban tartani. A férfi olyan, mint a vaj, a nő pedig mint tűz. Természetes tehát, hogy ha együtt van egy férfi és egy nő, ragaszkodás fejlődik ki a testi szinten. Ha ezt a ragaszkodást az Úr Krisna felé irányítjuk, akkor tökéletes lehet grhastha életünk.

- A házas élet nem a szexualitásra való. A házasság elvének hátterében a jó gyermekek nemzése áll. A családosok havonta egyszer élhetnek nemi életet, közvetlen a feleség menstruációs ciklusa után, ami legalább öt napig tart. Az öt nap után élhet tehát nemi életet a grhastha, feltéve, hogy gyermeket akar. Amint a feleség teherbe esik, nem lehet többet nemi életet élni addig, amíg a gyermek meg nem születik és nem lesz legalább 6 hónapos. Ezután lehet újra nemi életet élni ugyanezen elv alapján. Ha valaki nem akar egy-két gyereknél többet, önként fel kell hagynia a nemi élettel. De szigorúan tilos fogamzásgátló módszereket használni, azért, hogy további nemi életet élhessen. Ez nagyon bűnös dolog [Srila Prabhupada levele Satsvarupa dasanak 68.09.20. San Fransisco]

- Van egy olyan mondás, mely szerint „Az a család, amelyik együtt imádkozik, együtt is marad.”. Ezért a férfinak és a nőnek kizárólag Krisnával kapcsolatban szabad együtt élniük, megértve azt a lelki nézőpontot, hogy ez nem a férjem vagy a feleségem, hanem mindketten az Úr Krisna szerves részei vagyunk.

- Külsőleg végezzük szépen a férj vagy a feleség kötelességeit, de a tudatunk, az életünk célja az legyen, hogy segítsünk egymásnak szeretni és szolgálni az Úr Krisnát. Család azt jelenti, hogy együtt énekeljük a Hare Krisnát, szolgáljuk az Urat, hallgatjuk a Srimad Bhagavatamot, megtiszteljük a prasadamot és boldogok vagyunk. Ez a javára válik minden családnak – a grhasthák családjának, a bhakták családjának, és az emberi faj családjának az egész univerzumban.

- Végezzetek sankirtana yajnát minden nap, halljatok és beszéljetek az Úr Krisnáról, osszatok prasadamot, szolgáljátok a bhaktákat és így tartsátok Krisnát az életetek középpontjában és tegyétek az életeteket tökéletessé.

- Ha azt akarjuk, hogy nőjön egy növény, nem elég elvetni a magot. Szükséges a megfelelő föld, levegő és víz. Hasonló módon, ha azt akarjuk, hogy a Krisnának végzett odaadó szolgálat növénye nőjön, szükséges hozzá az otthonunkban, a templomunkban és a közösségünkben a megfelelő védikus kultúra és környezet. Így lehet boldog Krisna-tudatos életet élni és létrehozni egy Krisna-tudatos közösséget.


family_worshiping_krishna.75180736_std.jpg16. A gyermekek felkészítése: a családosok fontos tevékenységei

A családosoknak az alábbi tevékenységekkel kell lefoglalniuk a figyelmüket:
Fesztiválok: Ezek nagyon fontosak a családosok számára. A férfiaknak el kell szabadulniuk a munkájukból. A nőknek szépen fel kell öltözniük. Tervezzétek meg előre ezeket, s a tervezésben az egész család vegyen részt. Figyeljetek rá, hogy a gyerekek is részt vegyenek és nagy lelki ízt kapjanak. A megfelelő részvétel az ünnepeken mély samskarákat hagy a gyerekek elméjében, ami nagyon fontos ahhoz, hogy bhaktákká váljanak.
Hallás: A házat töltse meg a transzcendentális hangvibráció. Szóljanak leckék főzés, takarítás és fürdés közben. Mindig hallgassunk kirtana felvételeket. A gyerekek élvezik hallgatni a kirtanát.

Korai kelés: Szeretettel rászoktathatjuk a gyerekeket a korai kelésre. Ki tudják fejleszteni az eltökéltség tulajdonságát. Ha a gyerekek korán kelnek, megtaníthatjuk őket japázni, slokákat mondani, stb.

A tudomány és a technológia használata: A tudomány és a technológia korszakában élünk. Bár használhatunk mindent Krisna szolgálatában, legyünk óvatosak, hogy a technológia ne térítse el a Krisna-tudatunkat. Kapcsold ki a mobil telefonod arati és kirtana alatt otthon is és a templomban is. Tégy így a prasadam megtisztelésekor is. Csak akkor használd az internetet, ha szükséges a munkádhoz vagy Krisna szolgálatához. Kerüld el a TV-t úgy, ahogy van. Ha ez nem praktikus, használd bölcsen és tanítsd meg a gyerekeidnek, hogy felelősségteljesen nézzenek TV-t.

Ragaszkodás a sadhukhoz: A családnak mély ragaszkodást kell kifejlesztenie Krisna bhaktáihoz, főleg a fejlett bhaktákhoz. Ezt elérhetjük azzal, hogy meghívunk sadhukat és fejlett vaisnavákat az otthonunkba prasadamra, sangákat szerzünk stb. A gyerekeket ne kényszerítsük, de bátorítsuk, hogy ilyen kapcsolatokat fejlesszenek ki.

A védikus kultúra követése: Amennyire csak lehetséges a grhasthák kövessék a védikus kultúra sztenderdjeit. S ha már ez elhangzott, van egy másik elv is, mégpedig az, hogy „valahogyan legyen sikeres a családos életed”. Még ha nincs is teljesen jelen a kultúra, legyen béke és Krisna-tudat, ami elégedetté fogja tenni gurut és Krisnát.

MÁSODIK RÉSZ 

Siker a Grhastha Asramaban

A sastrában számos irányvonal és mintakép található ahhoz, hogy sikeressé tegyük a grhastha asramát, miért van mégis az, hogy egyre több házasság vall kudarcot még az ISKCON-ban is, nem is beszélve az ISKCON-on kívüli kényelmi házasságokról, amelyek célja a puszta érzékkielégítés? Ezzel a kérdéssel mindenképpen foglalkoznunk kell. El kell ismerni, hogy az, hogy Krisnát tartsuk az életünk középpontjában a siker fontos kritériuma, de van számos más tényező is, amit figyelembe kell venni. A védikus időktől eltérően a férjek nem kaptak tökéletes brahmacari képzést. Emellett a mai háztársakat már nagymértékben feltételekhez köti a modern oktatásból, életstílusból és hibákból származó stressz és nyomás, amit csak akkor lehet kitörölni, amikor valaki eléri a Krisna-tudat közel tökéletes szintjét. A grhastha asrama sikeréhez az egyének pszichológiája és sajátos elmeállapotuk okai nagyon fontosak.

Irányvonalak a partnerválasztáshoz

A grhastha asrama sikeréhez lényeges, hogy megfelelő legyen a partnerválasztás. Az irányvonalak az alábbiak:
- Legyen a kiválasztott személy jó bhakta, vagyis minden nap japázzon szilárdan meghatározott számú kört. Társuljon rendszeresen a bhaktákkal, és törekedjen arra, hogy avatást kapjon egy hiteles ISKCON lelki tanítómestertől.
- A lány legyen engedelmes és erényes, a férj pedig jó jellemű.
- A lelki elkötelezettség legyen a lényeg. A fizikai megjelenés (külső szépség), a műveltség és a gazdagság nem olyan fontos feltételek.

Hat fő szabály

Az alábbi szabályok, melyek nem feltétlen lelki természetűek, hasznosak a boldog grhastha élethez:
- Ne szekáld a partnered!
- Ne próbáld erőszakkal megváltoztatni a partnered természetét! Mutass példát!
- Ne kritizálj!
- Fejezd ki őszinte értékelésed!
- Vedd észre a kis kedvességeket és legyél jó hallgató!
- Legyél udvarias, tiszteletteljes és becsüld meg a partnered!


A Srimad Bhagavatam világosságot hozó magyarázataiban Srila Prabhupada segít, hogy megértsük a férfiak és a nők pszichológiáját.

A férfi egó megértése

Devahuti kétféle módon szolgálta a férjét, az egyik a visrambhena, a másik a gauravena. Ez két fontos folyamat a férj vagy az Istenség Legfelsőbb Személyiségének szolgálatára. A Visrambhena azt jelenti „bensőségesen”, a gauradeva pedig azt „nagy tisztelettel”. A férj nagyon bensőséges barát; ezért a feleségnek úgy kell szolgálnia, mint egy bensőséges barátot, de ugyanakkor értenie kell, hogy a férj magasabb helyzetben van, és ezért minden tiszteletet meg kell adnia neki. A férfi pszichológiája és a nő pszichológiája különböző. A testi adottságokból kifolyólag a férfi mindig felsőbbrendű akar lenni a feleségénél, a nő pedig testi adottságaiból kifolyólag természetes módon alárendeltje a férjének. Ezért a férjnek az a természetes ösztöne, hogy fölé akarja helyezni magát a feleségének és ezt tiszteletben kell tartani. Még ha a férj valamilyen hibát követ is el, a feleségnek tolerálnia kell azt, s így nem lesz nézeteltérés a férj és a feleség között. A Visrambhena azt jelenti „bensőségesen”, de nem szabad túlságosan bizalmaskodónak lenni, mert az lenézéshez vezet.

A védikus civilizációban a feleség nem szólíthatja nevén a férjét. A mai civilizációban a feleség a nevén hívja a férjét, de a hindu kultúrában nem. Ennek következtében a mai kultúrában felsőbbrendűségi és alárendeltségi zavarok figyelhetők meg. Damena ca: a feleségnek meg kell tanulnia kontrollálnia magát, abban az esetben is, ha valamiféle nézeteltérés történik. Sauhrdena vaca madhuraya azt jelenti: mindig jót kívánni a férjnek és édes szavakkal beszélni hozzá. Egy személy számtalan zaklató körülménnyel találkozik kinn az anyagi világban; ezért otthon a feleségének édes szavakkal kell kezelnie.

Általános pszichológia

A férfi és a nő alappszichológiája különböző. Az egyik nem jobb vagy rosszabb a másiknál, egyszerűen csak különböző – mint az alma és a körte, vagy mint a barack és a banán. Ha a férfi és a nő képes elfogadni és tiszteletben tartani a különbségeket, akkor a szeretet virágozni kezd. Tévesen azt várjuk el, hogy ha a partnerünk szeret minket, akkor egy bizonyos módon reagáljon vagy viselkedjen – úgy ahogyan mi reagálunk vagy viselkedünk, ha szeretünk valakit.

A férfi pszichológiája

- A férfi önértékelését az határozza meg mennyire képes eredményeket elérni.
- Kéretlen tanácsot adni egy férfinak azt sugallja, hogy ő nem tudja mit kell csinálni, vagy hogy nem képes a dolgot egyedül megoldani. Vagyis amikor egy nő kéretlen tanácsot ad egy férfinak, vagy próbál „segíteni” neki, el sem tudja képzelni milyen kritikusnak és szeretet nélkülinek tűnhet az a férfi számára.

A nő pszichológiája

- A nő önértékelését az érzelmei és a kapcsolatai minősége határozza meg.
- Ha a férfi nem érti miben más a nő, csak ront a dolgokon, amikor segíteni akar. A férfiaknak nem szabad elfelejteniük, hogy a nők azért beszélnek a problémáikról, hogy közelebb kerüljenek és nem feltétlenül azért, hogy megoldást találjanak rá. A nő sokszor csak meg akarja osztani az érzéseit a napjával kapcsolatban, a férje pedig azt gondolván, hogy segít, félbeszakítja és a problémamegoldások áradatát zúdítja rá. El sem tudja képzelni, miért nem elégedett a felesége."

A könyv eredeti címe "Grihasta-ashrama kézikönyv", és H.H. Radhanatha Maharaja kérésére állították össze Bombayban a bhakták 2003-ban." 

Itt tudod elolvasni az előző részt.

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr626094187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása