Legrosszabb

2013.12.15. 01:57

churchill.jpg"Rengeteg hazugság van a világon és a legrosszabb benne az, hogy a fele igaz."

Winston Churchill

Munka művészete

2013.12.14. 01:47

Ez egy lecke részlet (a vége), amit lelki tanítómesterem Srila Sivarama Maharaja tartott 1995-ben, Krisna-völgyben. Már sokaknak mutatattam és mindenkire nagy hatással volt.

Szerintem nagyon fontos, mert sok félreértést helyre tesz a lelki élettel kapcsolatban.

"Kérdés: Van olyan, hogy nincs kedvem dolgozni. Meg kell várnom, amíg olyan fejlett leszek lelkileg, hogy lesz kedvem, vagy van valami más megoldás erre? Nem arról van szó, hogy egyik nap nincs kedvem dolgozni, a másik nap pedig van, hanem az az alap-mentalitásom, hogy lusta vagyok, a tudatlanság minősége miatt. Hogy lehet ebből az állapotból gyorsan kikeveredni ý vagy ez csak lelki fejlettség kérdése, s majd évek múlva megváltozik a helyzet?

Srila Sivarama Maharaja: Nézzük meg ezt a varnásrama rendszerben! A sudrák természete a tudatlanság, aminek az egyik része a lustaság, hogy valaki nem akar dolgozni. Mi erre a megoldás? Hogy a sudrák nem lehetnek függetlenek. Ha nem tudják magukat lefoglalni, akkor csak alszanak egész nap, és nem dolgoznak. A negyedik osztálynak mindig szüksége van egy mesterre, és a vaisyák, ksatriyák, bráhmanák alatt kell lenniük, hogy kényszerítve legyenek a munkára. És ha nem dolgoznak, akkor meg lehet őket verni. Mert mindenkinek dolgoznia kell. Ha egy ostoba ember azt gondolja, hogy nem dolgozom, de enni azért fogok, akkor hogy fog megélni?

Itt a Krisna-tudatban legalább saját magunkat meg kellene verni, a saját elménket. Ha nem csinálod ezt, akkor valaki más fog téged lökni, hogy dolgozz. De nincs olyan, hogy nincs kedvem dolgozni. Nem lehet, hogy valaki nem dolgozik. Kell. És ha én nem tudom magam motiválni, akkor motiváljon valaki más, de dolgozni kell. Idejövünk Krisnát szolgálni, és ha ez a munka szolgálat, akkor mit jelent az, hogy nincs kedvem Krisnát szolgálni? Akkor milyen bhakta vagyok? Akkor ne legyek itt, ne legyek Krisna-tudatban, hanem legyek valahol máshol. De mivel az anyagi világban vagyok, mi fog történni, ha nem dolgozom? Csak probléma lesz. Az ilyen személyek csak degradálódni fognak. Ez egy nagyon-nagyon fontos dolog, ez a munka. Ez egy vallásos alap a munkához. Ha pedig nem dolgozik az ember, főleg egy férfi, akkor elveszti az önbecsülését. Hogy tud akkor családos ember lenni, hogy vállal felelősséget a feleségéért, a gyermekeiért, a házáért? Milyen ember az, aki nem dolgozik? Tehát vagy nagyon fejlett valaki, vagy áruruksor muner yogam karma káranam ucyate (Bg 6.3). A jnániknak nem kell dolgozniuk, de akkor naponta 64 kört kell japázniuk, olvasniuk kell 8 órát, aludni pedig csak 4 órát. Az jó, ha valakinek ez a természete, akkor azt eltartjuk, nem kell dolgoznia, akkor az a munkája. De az lehetetlen helyzet, hogy valaki semmit sem csinál."

"Kérdés: Mondtad, Guru Maharaja, hogy ne tartsunk vissza semmit. És egyszer mondtad, hogy amikor mi azt gondoljuk, hogy mindent odaadtunk, akkor az csak két százalék. De akkor honnan lehet tudni? Néha érezzük, hogy visszatartunk valamit, mert félünk, hogy fáradtak leszünk, és nem tudunk japázni. Meddig menjünk el?

Srila Sivarama Maharaja: Igen, ez az intelligencia. Abban az időben, amivel rendelkezem, teljesen lefoglalva végzem a munkámat, és arra a szolgálatra koncentrálok. Ezért mondja Krisna, hogy naiva tasya kritenártho nákriteneha kascana (Bg. 3.18). Niyatam kuru karma tvam karma jyáyo hy akarmanah / saríra-yátrápi ca te na prasiddhyed akarmanah (Bg. 3.8). Ez az, amit az előbb akartam mondani. Aztán Krisna mondja, hogy sadrisam cestate svasyáh, (Bg. 3.33), hogy csináld a saját munkádat, ne pedig valaki másét! Ez azt jelenti, hogy nem kell aggódni valaki más munkája miatt, hanem csak csinálja az ember a sajátját, még ha nem is tökéletesen. Ez még így is jobb, mintha másét csinálnád.

Tehát csináld a te munkádat. Teljes erővel, lelkesedéssel csináld azt. Krisna egész vitája Arjunával a Bhagavad-gítában az, hogy meg akarja győzni, hogy dolgozzon Krisna elégedettségéért. Tehát dolgozni Krisna elégedettségéért. Amennyi időnk és energiánk csak van. Úgy, hogy hosszabb időre meg tudjuk ezt tartani. Főleg fiatalon még sok energia van. Negyvenöt-ötvenévesen már csökken az erő. Ez nekünk a meghódolás. És ha kicsit hallgatunk, fogjuk érezni, hogy mondja a Felsőlélek, hogy adjál többet, csinálj többet. De intelligenciával. Nem úgy, hogy ebben a két hétben csinálok többet, aztán meg két hétig alszom. Krisna mondja, hogy tudni kell a középutat. Yuktáhára-vihárasya / yukta-cestasya karmasu/ yukta-svapnávabodhasya (Bg. 6.17). Ez a yoga. Yogi az, aki nem eszik túl sokat vagy túl keveset, és nem alszik túl sokat vagy túl keveset. Tud szórakozni, de ugyanakkor tud dolgozni is. Nem túl sok az egyik irányba, és nem túl sok a másikba. Úgy, hogy egész életünkben fenn lehet tartani.

És mi a lényege az egész dolognak? Hogy ez legyen kedvező Krisnának. Ánukulyena krisnánu-silanam. Nem az, amiről én gondolom, hogy kedvező Krisnának, hanem ami tényleg kedvező Krisnának. Ha tudom ezt Krisnától, az Ő képviselőjétől, a bhaktáktól, akkor tudom, hogy mi kedvező Krisnának. Tehát a munkánkkal Krisnát kell elégedetté tennünk. Varnásramácáravatá purusena parah pumán/ visnur áradhyate (Visnu Purána 3.8.8) Visnur áradhyate. A munkán keresztül lehet imádni Visnut. Áradhyate.

A lelki világban nincs japázás, Mangala-árati vagy reggeli, esti program, Bhágavatam és Bhagavad-gíta lecke. Csak munka van, és mindenki szolgál. Ez a sadhana csak arra van, hogy meggyőződjünk arról, hogy mi szolgálunk. Ott nincsenek yogik valami barlangban, senki nem meditál, ott csak szolgálat van. Ezért kell megtanulnunk a szolgálat tudományát. Karmasu kausalam. Krisna mondja, hogy ez a munka művészete. A kausalam művészetet jelent. A munka nem sudráknak van, hanem művészeknek.

Megtanulni, hogy mi az igazi munka, és akkor az már a lelki világ. Ott nincsenek lusta emberek, olyanok, akiknek nincs kedvük dolgozni, vagy akiknek kibukott az elméjük. Csak olyanok vannak, akik huszonnégy órán át dolgoznak. Ezért mondta ezt Prabhupáda is. És mivel elfogadják ezt a meghódolást, olyan testük van, amivel lehet huszonnégy órát dolgozni. Nem kell enni, aludni, csak lehet szolgálni huszonnégy órát. Ezt fontos látni. Ha a munkánknak van etikája, abból tiszta odaadó szolgálat lesz, és az lesz majd a kulcsa a teljes idős szolgálatnak a lelki világban."

Hiszel-e még bennem

2013.12.13. 00:57

Van néhány olyan Mantra dal ami az idő folyamán egyre közelebb áll a szívemhez.

Ilyen ez is:

Szubál a nagyfiú

2013.12.12. 01:43

CAM00077a.jpgMiközben arról szólnak a híradások, hogy Gopál 1 éves lett, a nagyobbik fiam napról napra komolyodik.

Fizikailag is egyre magasabb, fiúsabb kinézetű, de a viselkedése a legszembetűnőbb. Például nagyon komolyan, és hangosan köszön :)

E mellett folyamatosan próbál mindent megérteni, kipróbálni. Egyik este azzal álltelő, hogy ő most mosogatni szeretne.

Ez ugye (őszintén) nem a legkedveltebb tevékenység. Aztán tényleg neki állt és kitartóan mosogatott.

Az eredmény persze nem lett tökéletes, de nagyon megható volt a törekvés, hogy segítsen. Azóta is többször ajánlkozott.

Remélem megtartja ezt a jó szokását! :)

Elme, test, család

2013.12.11. 01:09

Egyik legkedvencebb versem, dalom, imám ez:

Srila Bhaktivinoda Thakura : Mánasa deha geha
(a Saranágatiból)

(1) Elme, test, család—amim csak van, a Tiéd. Ó, Nanda örökifjú fia, nézd, a lótuszlábaid elé helyezem őket!
(2) Jó sorsomban, balsorsomban, életemben, halálomban, minden nehézség megszűnt, amikor a Te lótuszlábaidat választottam egyedüli menedékemül.
(3) A Te kezedben van az életem: ha akarsz, elpusztíthatsz, ha akarsz megvédhetsz, hisz örök szolgád vagyok, s Te vagy a mesterem.
(4) Ha azt kívánod, hogy újra megszülessek, hadd szülessek meg egy bhaktád családjában.
(5) De az sem baj, ha féregként kell megszületnem, csak hadd maradjak a bhaktád! Nem vágyom arra, hogy olyan Brahmá legyek, aki ellenséges Veled szemben.
(6) Annak a bhaktának a társaságára áhítozom, akiben teljesen kihunyt a világi élvezetek és a felszabadulás utáni vágy.
(7) Atyám, anyám, kedvesem, fiam, uram, tanítóm és férjem—számomra mind Te vagy.
(8) Bhaktivinoda Thakura így kiált: “Ó, Kána, kérlek, hallgass meg! Ó, Rádháráni Ura! Te vagy az életem és a lelkem!”

Itt tudod meghallgatni:

Itt pedig ugyanez tőlünk zúzósan:

Barátom, Kowa

2013.12.10. 09:40

A napokban találtam rá egy nagyon őszinte Kowa interjúra.

Főleg a jógával kapcsolatban kérdezik, így arról beszél a legtöbbet, de Krisna-tudattal való kapcsolatára is kitér.

Mivel, már kb. 13-14 éve ismerjük egymást, és jó pár hullámon átmentünk, elég jól ismerem. Az interjúban név nélkül emlegetett barát aki azt tanácsolta, hogy próbálja ki a jógát Gauranga prabhunál is én voltam.

Nem bántam meg, mert ahogy olvasható boldog tőle, és ami a legfontosabb kiegyensúlyozott.

Akinek nem elég a szöveges interjú, annak itt egy beszélgetés velem:

Gopál 1 éves

2013.12.09. 01:07

Tegnap volt kisebbik fiúnk Gopál 1 éves. Ilyen volt tavaly:

DSC_0056a.jpg

CAM00086a.jpg
Mondhatnám, hogy hamar elrepült az idő, de ez nem így van. Ha őszintén kérdeznek róla mindig azt mondom, hogy ezer angyal és ezer ördög :)

Tündéri, mert hihetetlen kedves, közvetlen, bújós, mosolygós, szép,okos és egészséges, stb.

De hihetetlenül aktív, elvárja, sőt kiköveteli a törődést, figyelmet.

És legalább olyan akaratos, mint a családja... :)

Szóval most ilyen,és itt az ünnepi tortája:

Egy kis videó az elmúlt egy évről:

süti beállítások módosítása