Az élet értéke

2013.11.03. 01:34

Leonardo-Da-Vinci.jpg„Aki nem értékeli az életet, az nem érdemli meg azt. Ezen állatok ivadékait elválasztják a szüleiktől, feldarabolják, barbár módon lemészárolják őket. Bár az ember az állatok királya, mégis borzalmas dolgokat művel. Mások élete árán élünk. Temetőhelyek vagyunk. Gyerekkoromtól visszautasítottam a húsevést.”

 

Leonardo da Vinci

Gyertya

2013.11.02. 01:23

gyertya.jpg

Krisna

2013.11.01. 01:15

Íme az egyik kedvenc történetem:

"Egyik nap Balaráma összebeszélt játék közben a többi fiúval, s azt mondták Yasodának, hogy Krisna földet evett. Yasodá kézen fogta Krisnát, és megkérdezte:
— Mondd csak, kedves Krisnám, miért ettél földet? Látod, Balaráma meg a barátaid is panaszkodnak rád!
— Ó, drága anyám — szepegte Krisna —, Én nem ettem földet! Bátyám és a többi fiú is hazudik. Játék közben Balaráma megharagudott Rám, és összebeszélt a többiekkel, hogy bepanaszoljanak nálad. Árulkodásukkal csak fel akartak mérgesíteni, hogy aztán megszidj Engem. Ha azt hiszed, igazat szóltak, egyszerűen nézz bele a számba, s győződj meg magad róla, hogy tényleg ettem-e földet vagy sem.
— Hát ha nem ettél, rendben van. Nyisd ki szépen a szád, hadd nézzem! — válaszolta Yasodá.

krishna_2.jpgAz Istenség Legfelsőbb Személyisége anyja kérésére rögtön kitátotta száját, ahogy az egy engedelmes, mindennapi kisfiúhoz illik. Amikor azonban Krisna szájába pillantott, a teremtés teljes fensége tárult Yasodá anya szeme elé. Minden irányban a végtelen kiterjedésű világegyetemet látta, a bolygókat, a holdat és a csillagokat, a levegőt és a tüzet. Mindenütt óceánokat és tengereket, szigeteket és hegyeket látott. Látta az elemeket, a vizet, az eget, a teret adó étert, a totális egót, s annak termékeit, az érzékeket, az érzékek irányítóit, az összes félistent és az érzékek tárgyait (a hangot, az illatot stb.). Az anyagi természet három kötőereje is megjelent gyermeke szájában, s ott volt a sok-sok élőlény, az örök idő, az anyagi és a lelki természet, a tettek, a tudat, s a teremtés megannyi formája is. Yasodá a kozmikus megnyilvánulás összes alkotóelemét megpillantotta fia szájában, s látta magát is, amint ölében Krisnát szoptatja.

Teljesen megbabonázta a látvány, s azon kezdett töprengeni, vajon álmot látott-e vagy valami rendkívüli dolgot. Arra a meggyőződésre jutott, hogy vagy álmodott, vagy pedig az Istenség Legfelsőbb Személyisége illúziókeltő energiája játszott vele. Aztán arra gondolt, talán megháborodott, s azért látott ilyen különös, csodálatos dolgokat. Végül az is eszébe ötlött, hogy talán a fia tett szert valamilyen misztikus képességre, s ez okozta a különleges látomásokat.

— Mélységes hódolatom az Istenség Legfelsőbb Személyiségének — mondta —, aki a tudat, az elme, a tettek és az elméleti találgatások világa felett áll, s akinek különböző energiái hoznak létre minden megnyilvánult és megnyilvánulatlan dolgot. Az Ő energiája hatására érzékeljük a testünket, s mindent, ami hozzá tartozik. Tiszteletteljes hódolatomat ajánlom Neki, akinek illúziókeltő energiájától megtévesztve azt képzelem, hogy Nanda Mahárája a férjem, Krisna a fiam, hogy Nanda Mahárája tulajdona az én tulajdonom is, s hogy a tehénpásztorok és a gopik az alattvalóim. Ez a sok-sok téveszme mind a Legfelsőbb Úr illúziókeltő energiájának köszönhetően alakult ki bennem. Bárcsak szüntelenül élvezhetném oltalmadat, ó, Uram!"

Krisna-könyv 8. fejezet részlet

Egy kis zúzás

2013.10.31. 01:16

Ez a bejegyzés kizárólag azoknak, akik bírják a metált (vannak ilyenek? :)

Most fedeztem fel a Gojirá-t, ezt a jámbor, természetvédő francia zenekart.

Persze színpadon nem annyira szelídek :)

Utálom az óraátállítást

2013.10.30. 04:51

óraátállítás.jpgNem sok nagyobb baromság létezik, mint az óra ide-oda tologatása.

Már a szakemberek is megosztottak abban, hogy pénzügyileg megéri, de mégis folytatják.

Ahogy a cím is sugallja a személyes véleményem ennél határozottabb.

Az én személyes bioritmusomat is felborítja, de azt tudatosan, napról-napra tologatva meg tudom oldani, de a gyerekeknél ez sokkal rosszabb. Nem tudom, hogy csak az én csemetéimnek van beépítve egy kakukkos óra, de negyedóra pontossággal kelnek, fekszenek, esznek.

Csakhogy ez ilyenkor borul és megy a nyűglődés.

Ezzel nagyon nem kéne játszani. Lassan nem csak a jóga-gyakorlók értik, hanem az orvosok és a tudósok is, hogy a szabályozott életvitel milyen fontos. Ezt ilyen szervezett formában összezavarni nagy bűn.

Tudom, hogy talán semmit se ér ez az írás, de legalább kiteszem az éterbe, hátha valami fog változni...

Elengedés

2013.10.29. 01:26

elengedés.jpg

Az első program

2013.10.28. 01:41

fotó 4a.jpgAhogy már beharangoztam elkezdtük "a Lélek útja" programokat péntekenként a Govindában.

Az első alkalom is jól sikerült, és ha lemaradtál itt vannak a hangfelvételek.

Természetesen ezek nem adják vissza a teljes hangulatot, ahhoz bizony ott kell lenni,de mégis valami.

Ilyen kedves, de őszinte dolgokra kell számolni.

süti beállítások módosítása