A múlt

2013.01.27. 01:12

 

"A múlt gonosz kétéltű. Érzékeink számára egyszer s mindenkorra elveszett és holt, jelenléte és elpusztíthatatlansága azonban szívósan kitart az emlékezetünkben."
Albert Einstein

 

"A múlt gonosz kétéltű.

 

Érzékeink számára egyszer s mindenkorra elveszett és holt, jelenléte és elpusztíthatatlansága azonban szívósan kitart az emlékezetünkben."

Albert Einstein

70, vagy 30?

2013.01.26. 01:23

Írtam nemrég, hogy nem állunk jól az egészség terén.

Íme egy példa, hogy hogyan lehetne másképp.

 

Tárgyaim 1. rész

2013.01.25. 01:31

Van néhány tárgy körülöttem, amik személyesek és talán elmondanak valamit rólam.

Ebben a sorozatban ezekből tallózok.

A bögre

Már nem emlékszem pontosan 1997-ben, vagy 98-ban kaptam a bhaktáktól a szülinapomra.

Nagyon szép emlékek kapcsolódnak hozzá. Tényleg komolyan gondolták a feliratot rajta ("apu bögréje"),mert olyanok voltunk, mint egy nagy család.

Aztán idővel egy kicsit megcsorbult, beszürkült, de még mindig megvan.

Lehet, hogy egy szép nap végleg elveszik, de ami volt, az nem.

Suddha-bhakata

2013.01.24. 01:49

Srila Bhaktivinoda Thakura: Suddha-bhakata

(a Saranagatiból)

(1) A tiszta bhakták lótuszlábának pora segíti az odaadó szolgálatot, míg a vaisnavák szolgálata maga a tökéletesség, melyben az istenszeretet zsenge kúszónövénye gyökerezik.

(2) Gondosan megtartom az Úr Mádhava kedvteléseiről megemlékező szent napokat—például az Ekádasit és a Janmástamit -, mert anyaként táplálják az odaadást. Lakhelyemül nagy tisztelettel és szeretettel Krisna kedvteléseinek szent helyszíneit választom.

(3) A szerető bhakták társaságában ellátogatok minden olyan helyre, ahol az Úr Gaurasundara járt, hogy kedvteléseit végezze.

(4) Az elmém mindig a mridanga hangjára áhítozik, s a szívem táncot jár az elragadtatástól, ha olyan kirtanát hallok, amilyet az Úr Gauracandra elrendelt.

(5) Amikor megpillantom az isteni pár, Sri Sri Rádhá-Krisna murti-formáját, határtalan öröm tölt el. Az Úr prasádájának megtisztelése révén legyőzök minden evilági illúziót.

(6) Otthonom Goloka Vrindávanává változik, ha azt látom, hogy ott az Úr Hari imádatát és szolgálatát végzik. Amikor megpillantom a Gangeszt, az Úr Visnu lótuszlábaitól eredő nektárfolyót, határtalan boldogság tölt el.

(7) A szent tulasi-fa látványa megnyugtatja a lelkem, mert tudom, hogy ez az Úr Mádhavának is örömet szerez. Valahányszor sákot, az Úr Caitanya kedvenc ételét eszem, úgy érzem, érdemes élni.

(8) Bármit kapjon Bhaktivinoda, ami elősegíti az odaadó szolgálatot, azt mindig nagy örömmel fogadja el.

Beteg nemzet

2013.01.23. 01:47

Talán nem kell sokat bizonygatnom, hogy nem állunk túl jól az egészségügy terén.

Személyesen mindenkinek van tapasztalata az állapotokról, és sajnos a végeredményről is.

Itt egy érdekes cikk sok táblázattal statisztikával. Nem akarja megfejteni az okokat és hagy gondolkozni.

Ami ránk fér...

"Lopásom"

2013.01.22. 01:28

Nemrég a facebook-on közzé tettem, egy 11-12 évvel ezelőtti csúnya bakimat.

Szinte véletlenül kattintottam ennek a régi King Diamond számnak a lejátszógombjára, amikor meglepődve hallottam, hogy ezt már sokszor hallattam.

Sőt játszottam is... :)

Íme:

Ez bizony egy Mantra-szám első akkordja:

Nem volt tudatos a dolog, bár nagyon jól ismertem a számot, a 80-as évek végén rengetegszer hallgattam. Nem mintha az előadó extrém kinézete, vagy nézetei érdekeltek volna, inkább a zeneisége fogott meg.

Talán bő 10 év is eltelt az utolsó hallgatás óta, amikor megírtam és eljátszottam ezt a dalt, így már nem emlékeztem rá. Persze valószínűleg mások is megtalálták ezt az akkordmenetet, de azután most nem nyomozok.

Ajándék

2013.01.21. 07:48

süti beállítások módosítása