Tojás, hagyma...

2013.05.02. 01:25

Pár napja kaptam egy levet, amire a küldőjének engedélyével itt válaszolok meg.

"Kedves Vijaya Gouranga das!

………………. vagyok. Hosszú évek óta nyomon követem a munkásságodat a Mantra zenekar kapcsán, azt követően pedig a Bhaktijoga/Bhaktijogi blogod látogatója vagyok időnként. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a remek zenéitekért és az elgondolkodtató írásaidért :) A blogon régebben válaszoltál olvasói emailekre különféle témákban, ezért éreztem úgy, hogy a kérdésemmel bátran fordulhatok Hozzád, egy tapasztalt, és általam megbecsült bhaktához.

Mielőtt feltenném a kérdésemet, rólam még annyit, hogy 19 éves vagyok, ……., gyerekkoromban édesanyám révén ismerkedtem meg a Krisna-tudattal, rendszeres látogatói voltunk a Krisna-völgynek, vagy a budapesti templomnak. Jelentős hatással volt ránk ez a vallás, vegetáriánusként (se hús, se tojás, se hal) éltem egész életemben, manapság egy kicsit eltávolódtunk a dolog aktív részétől, de a vegetáriánus táplálkozás, napi japázás, étel felajánlása, murtikkal való foglalkozás, és egészében a gondolkodásmód megmaradt. Jelenleg az élet más területei foglalkoztatnak elsősorban, de rengeteg új gondolkodásmóddal ismerkedem meg, és jelenleg ezt tartom kedvezőnek az életemben.

na akkor :) A kérdésem az lenne, hogy a Krisna-tudat, hogyan áll hozzá pontosan a tojás fogyasztás kérdéséhez. Utánajártam a témának valamennyire az interneten, és azt a választ találtam a kérdésemre, hogy azért nem szabad a vallás szerint tojást fogyasztani, mert benne található a tyúk embriója, és ez egy tisztátalan, negatív energiájú étel. Azért nem tudom hová tenni magamban ezt a választ, mert saját elveim szerint olyan ételt nem fogyasztok ami állati élet kioltása, szenvedés révén kerülne az asztalomra. De a boltban vehető tojás megtermékenyítetlen, amiből nem jönne létre élet. Állati szenvedés létrejöhet az állatok rossz tartásával, de erre akkor sem gondolok amikor pl. tejtermékeket vásárlok egy boltban.

A tojás fogyasztás mellőzését próbáltam összeegyeztetni magamban azzal, hogy a vallás a hagyma fogyasztását sem tartja jónak, olyan indoklással, hogy a hagyma is negatív energiájú, rothadó, büdös étel amit nem tiszta dolog fogyasztani, és ezért Krisnának sem felajánlható. Hagymát viszont fogyasztok, mert egyértelműen egy - a megfelelő mértékben fogyasztva - ízletes, egészséges Növényről van szó, amit nem ajánlok fel Krisnának amiatt, mert olvastam arról, hogy azt nem kéne, de egy cseppet sem érzek a fogyasztása miatt bűntudatot, hogy ezzel rosszat tennék. Az lenne további kérdésem, hogy a hagyma és a tojás fogyasztás esetleg egy kalap alá vehető, azonos súlyú tisztáltalan tevékenységről van szó, vagy a tojás fogyasztás "súlyosabb" bűnnek tekinthető. Ha egyáltalán az.

Kérdésfelvetésemnek oka az, hogy rendkívüli megterhelést jelentő, sportos életmódot folytatok, kondi termi edzésekkel, kyokushin karatéval, mindezt sporttudományi egyetemi szakot végezve, mindez nagy kihívást jelent egy vegetáriánus számára :) A tojás esetleges bevonásával pedig egy remek fehérjeforrással gazdagodna az étrendem, mert ugyan használok táplálékkiegészítőket, minden előtt a táplálkozást kell rendbe tenni.

Rendkívül hálás lennék, ha válaszolnál a kérdéseimre, leírnád a gondolataidat, véleményedet a témáról, hogy tisztábban láthassak. Előre is köszönöm megtisztelő válaszodat, és bocs ha raboltam az idődet.

Gouranga!"

Először is nagyon köszönöm megtisztelő bizalmadat.veg.jpg

Be kell vallanom, hogy nem vagyok egy táplálkozás tudományi szakértő és ezért nem is erről fogok elsősorban írni.

A Krisna-tudat (a Védikus Szentírások alapján) azt ajánlja, hogy Istennek tetszően cselekedjünk, és konkrétan neki tetsző alapanyagokból, az ő kedvenc ételét NEKI főzzük, majd felajánlás után a maradékot (prasadam) fogyaszthatjuk el mi. És Krisna nem akar tojást vagy hagymát enni… :)

Nyílván ez a legmagasabb szint, és ezért az is szuper, ha valaki amit tervez enni azt felajánlja, vagy legalább a húsevést kerüli.

Nálam úgy dőlt el a tojás kérdés, amikor elmagyarázták, hogy a nem megtermékenyített tojásban a tyúk menstruációját találjuk. És ez elég kemény...

A hagyma fogyasztása sem pótolhatatlan. Az ízét teljes mértékben (sőt jobban) visszaadja az asafoetida (hing) és nincs kellemetlen (száj) szag, könnycseppek és időnként gyomorfájás. Persze sokan felhozzák a gyógyító hatást, ami igaz, de gyógyszert is csak akkor esszük amikor kell, és nem mindennap.

Lehet így élni? Szerintem igen. Nagyon sok embert ismerek közeli vagy távolabbi környezetben akik komoly teljesítményt nyújtanak ilyen, vagy még szigorúbb táplálkozási elvárásokkal. Nem rég egy diatetikus szakemberrel is konzultáltam és ő is megerősítette, hogy minden korosztály minden igénybevételére elég a vegetáriánus táplálkozás.

Nyílván tudatosan kell tenni, mert önmagában a hús elhagyásával nem leszünk egészségesek, az étrendünk összeállítására figyelnünk kell.

Remélem ez segített neked és másoknak. Ha van még kérdésed írj bátran, és kérek másokat is, hogy bátran szóljanak hozzá a témához.

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr945259943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sriniketana dasa 2013.05.02. 12:58:10

Én Kurma dasa (a híres és méltán népszerű ausztrál szakács) blogján olvastam ezekre a kérdésekre picit bővebb választ (ami egyébként lényegét illetően azonos Vijay Gauranga prabhu válaszával). Az angolul tudóknak ide másolom a linkeket:
hagyma és fokhagyma kérdésben ezt írja Kurma dasa: www.iskcon.net.au/kurma/2011/01/03#a8392
(plusz még ezt is érdemes elolvasni: www.raw-food-health.net/Onion-Toxicity.html)
Tojás ügyben pedig ezt írja:
www.iskcon.net.au/kurma/2012/02/18#a9265
süti beállítások módosítása