Múlt-jövő

2012.08.05. 01:54

"Amelyik nemzet a múltját nem ismeri a jövőjét meg nem teremtheti."

ismeretlen

Itt tudod meghallgatni az előző részt.

Majdnem lemaradt a cd formátumban ugyan meg nem jelent, de teljes értékű ütős koncert-lemez.

Valami véget ért

2012.08.03. 02:59

Ákos sokatmondó dalát nem véletlenül választottam címnek.

 

 

Persze mindig valami véget ér és mindig elkezdődnek új dolgok, de néha pontot kell tenni egy végtelenek tűnő mondat végére is.

Mostanában sokat gondolkodok ezen, és pár dolgot lezárok az életemben. Persze nem véglegesen, mint ahogy a pont után elkezdődhet egy új mondat, vagy fejezet, de fölöslegesen nem érdemes valamit a végtelenségig húzni.

De erről majd később fogok írni.

Bővül a család

2012.08.02. 02:57

Eddig nem adtunk hírt róla itt, de úton van (kb. felénél) hozzánk egy kis lélek.

Gauranga prabhu pont aznap rakott fel a facebook üzenőfalra egy vicces ultrahangképet, amikor mi is vizsgálaton voltunk.

Gitárt mi nem láttunk nála, de a fejformája nagyon hasonlít Szubiéra.

És persze FIÚ !!!

Lánynak is ugyanígy örültünk volna (vagy örülünk, ha mégis az lesz), de hát fiú...

Kérlek adjátok az áldásotokat a babának és a mamának a hátralévő hónapokra, és tovább... :)

Pontosan érkezni :)

2012.08.01. 01:47

 

A védikus szokás szerint a szülőknek meg kellett nézniük a házasulandó fiú és leány horoszkópját. Ha a csillagászati számítások alapján minden tekintetben összeillettek, a párt yotakának nevezték, s a házasságot mindenki elfogadta. Ez a szokás még ötven évvel ezelőtt is élt a hindu társadalomban. Ha az asztrológiai számítások szerint nem illettek egymáshoz, akkor bármilyen tehetős volt a fiú, és bármilyen gyönyörű volt a lány, a házasságot nem kötötték meg. Mindenki a következő három kategória egyikében születik meg: deva-gana, manusya-gana és raksasa-gana. Az univerzum különböző részein félistenek és démonok élnek, és az emberi társadalomban is vannak, akik a félistenekhez, míg mások a démonokhoz hasonlítanak. Ha a csillagászati számítások szerint isteni és démoni természet kerül szembe egymással, a házasságot nem kötik meg. Ugyanígy a pratilomát és az anulomát is figyelembe vették. A legfontosabb dolog, hogy ha a fiú és a leány egyenlő szinten állnak, akkor házasságuk boldog lesz, ha azonban nem, akkor boldogtalansághoz vezet. Manapság az emberek félvállról veszik a házasságot, ezért sok a válás. Sőt, a válás manapság már megszokott dolog, noha hajdanán a házasság egy életen át tartott, s a férj és a feleség között olyan nagy volt a szeretet, hogy a feleség önként ment a halálba, amikor a férje meghalt, vagy hűséges özvegy maradt egész életében. SB.9.18.23.
Az anyagnak ebben a birodalmában az összes anyagi cselekedet — és nem csak az emberi lények minden cselekedete, hanem az összes élőlényé — ösztönzést kapva és a szexuális vágy által megmérgezve, a nő és a férfi közti vonzódáson alapszik. Ezért a szexuális életért forog az egész univerzum, és ezért szenved. Ez a keserű igazság. Itt az úgynevezett szeretet azt jelenti, hogy „te kielégíted az én érzékeimet és én kielégítem a te érzékeidet”, és ahogy az elégedettségnek vége, azonnal ott a válás, elkülönülés, veszekedés és gyűlölet. Nagyon sok dolog történik a szeretet helytelen felfogása miatt. A valódi szeretet Krisna, Isten szeretetét jelenti. SSR 7. fejezet
Ha egy fiú tetszik egy lánynak és a lány tetszik a fiúnak, azt gondolják: „Rendben, házasodjunk össze!” Soha senki nem tudja előre, mi lesz a fiú és a lány sorsa. Ez az oka, hogy mindenki boldogtalan lesz. Hat hónappal az esküvő után pedig — válás. Mindez azért van, mert a házasság csupán a felszínes vonzódás alapján jött létre, s nincs mögötte mély megértés.
Régen, legalábbis az én időmben, Indiában nem azért házasodott össze egy fiú és egy lány, mert tetszettek egymásnak. Nem. A házasságokat a szülők rendezték el. Én akkor nősültem meg, amikor diák voltam, de nem tudtam, ki lesz a feleségem — a szüleim intéztek mindent. Úton önmagunk felé
Amikor az élőlény annyira megzavarodik, hogy a felesége, vagyis az anyagi intelligencia irányítása alá kerül, elégedetté kell tennie úgynevezett „felesége” intelligenciáját, és pontosan úgy kell cselekednie, ahogyan ő diktálja. Sok sástra javasolja, hogy az anyagi kényelem érdekében az ember mindig tegye elégedetté a feleségét azzal, hogy ellátja ékszerekkel és követi az utasításait. Családi élete így zavartalan lesz. Ezért társadalmi érdekeit szem előtt tartva az embernek ajánlatos mindig elégedetté tennie a feleségét. Amikor valaki a felesége szolgája lesz, az ő vágyai szerint kell cselekednie, s így egyre lekötöttebbé válik. Bengálban azt mondják, hogy ha valakiből a felesége engedelmes szolgája lesz, oda minden hírneve. A baj egyedül az, hogy ha a férj nem válik a feleség legodaadóbb szolgájává, a családi életben problémák lesznek. Ezek a problémák vezettek a nyugati országokban a válást engedélyező törvényhez, a keleti országokban, például Indiában pedig a különéléshez. Indiában a gondokat az is bizonyítja, hogy nemrégiben bevezették a válási törvényt. A szívben az elme cselekszik, gondol, érez és akar, s ha valaki a felesége irányítása alá kerül, az éppen olyan, mintha az anyagi intelligencia irányítása alá kerülne. A férj gyermekeket ad a feleségének, s az elmebeli spekuláció irányításával a számtalan cselekedet útvesztőjébe téved. SB4.25.56.

Itt olvashatod az előző részt.

"A védikus szokás szerint a szülőknek meg kellett nézniük a házasulandó fiú és leány horoszkópját. Ha a csillagászati számítások alapján minden tekintetben összeillettek, a párt yotakának nevezték, s a házasságot mindenki elfogadta. Ez a szokás még ötven évvel ezelőtt is élt a hindu társadalomban. Ha az asztrológiai számítások szerint nem illettek egymáshoz, akkor bármilyen tehetős volt a fiú, és bármilyen gyönyörű volt a lány, a házasságot nem kötötték meg. Mindenki a következő három kategória egyikében születik meg: deva-gana, manusya-gana és raksasa-gana. Az univerzum különböző részein félistenek és démonok élnek, és az emberi társadalomban is vannak, akik a félistenekhez, míg mások a démonokhoz hasonlítanak.

Ha a csillagászati számítások szerint isteni és démoni természet kerül szembe egymással, a házasságot nem kötik meg. Ugyanígy a pratilomát és az anulomát is figyelembe vették. A legfontosabb dolog, hogy ha a fiú és a leány egyenlő szinten állnak, akkor házasságuk boldog lesz, ha azonban nem, akkor boldogtalansághoz vezet. Manapság az emberek félvállról veszik a házasságot, ezért sok a válás. Sőt, a válás manapság már megszokott dolog, noha hajdanán a házasság egy életen át tartott, s a férj és a feleség között olyan nagy volt a szeretet, hogy a feleség önként ment a halálba, amikor a férje meghalt, vagy hűséges özvegy maradt egész életében." SB.9.18.23.


"Az anyagnak ebben a birodalmában az összes anyagi cselekedet — és nem csak az emberi lények minden cselekedete, hanem az összes élőlényé — ösztönzést kapva és a szexuális vágy által megmérgezve, a nő és a férfi közti vonzódáson alapszik. Ezért a szexuális életért forog az egész univerzum, és ezért szenved. Ez a keserű igazság. Itt az úgynevezett szeretet azt jelenti, hogy „te kielégíted az én érzékeimet és én kielégítem a te érzékeidet”, és ahogy az elégedettségnek vége, azonnal ott a válás, elkülönülés, veszekedés és gyűlölet. Nagyon sok dolog történik a szeretet helytelen felfogása miatt. A valódi szeretet Krisna, Isten szeretetét jelenti." Önmegvalósítás tudománya 7. fejezet


"Ha egy fiú tetszik egy lánynak és a lány tetszik a fiúnak, azt gondolják: „Rendben, házasodjunk össze!” Soha senki nem tudja előre, mi lesz a fiú és a lány sorsa. Ez az oka, hogy mindenki boldogtalan lesz. Hat hónappal az esküvő után pedig — válás. Mindez azért van, mert a házasság csupán a felszínes vonzódás alapján jött létre, s nincs mögötte mély megértés.

Régen, legalábbis az én időmben, Indiában nem azért házasodott össze egy fiú és egy lány, mert tetszettek egymásnak. Nem. A házasságokat a szülők rendezték el. Én akkor nősültem meg, amikor diák voltam, de nem tudtam, ki lesz a feleségem — a szüleim intéztek mindent." Úton önmagunk felé


"Amikor az élőlény annyira megzavarodik, hogy a felesége, vagyis az anyagi intelligencia irányítása alá kerül, elégedetté kell tennie úgynevezett „felesége” intelligenciáját, és pontosan úgy kell cselekednie, ahogyan ő diktálja. Sok sástra javasolja, hogy az anyagi kényelem érdekében az ember mindig tegye elégedetté a feleségét azzal, hogy ellátja ékszerekkel és követi az utasításait. Családi élete így zavartalan lesz. Ezért társadalmi érdekeit szem előtt tartva az embernek ajánlatos mindig elégedetté tennie a feleségét. Amikor valaki a felesége szolgája lesz, az ő vágyai szerint kell cselekednie, s így egyre lekötöttebbé válik.

Bengálban azt mondják, hogy ha valakiből a felesége engedelmes szolgája lesz, oda minden hírneve. A baj egyedül az, hogy ha a férj nem válik a feleség legodaadóbb szolgájává, a családi életben problémák lesznek. Ezek a problémák vezettek a nyugati országokban a válást engedélyező törvényhez, a keleti országokban, például Indiában pedig a különéléshez. Indiában a gondokat az is bizonyítja, hogy nemrégiben bevezették a válási törvényt. A szívben az elme cselekszik, gondol, érez és akar, s ha valaki a felesége irányítása alá kerül, az éppen olyan, mintha az anyagi intelligencia irányítása alá kerülne. A férj gyermekeket ad a feleségének, s az elmebeli spekuláció irányításával a számtalan cselekedet útvesztőjébe téved." SB4.25.56.

Költözködtünk

2012.07.30. 01:45

 

A hétvégém (és persze már jó ideje minden plusz időm) a költözködésről szólt.
Persze nem olyan hatalmas vándorlásra kell gondolni, mert kb. 20-30 métert mozdultunk csak, de az összes pereputtyunkkal ez se volt könnyű. De lassan most már beáll a rend.
Bori Sanyi építész/zenész barátommal igyekeztünk mindent előre megtervezni, mert úgy néz ki, hogy 18 év albérletezés után ez most a sajátunk lesz.
Itt egy 3D-s látványterv, ami többé-kevésbé így is lett.
Erre nagy szükség volt, mert az 50 négyzetméterből és a már meglévő bútorainkból a lehető legtöbbet próbáltuk kihozni.
Majd rakok fel igazi képeket is, de először álljon helyre a rend… 

 

A hétvégém (és persze már jó ideje minden plusz időm) a költözködésről szólt.


Persze nem olyan hatalmas vándorlásra kell gondolni, mert kb. 20-30 métert mozdultunk csak, de az összes pereputtyunkkal ez se volt könnyű. De lassan most már beáll a rend.

Bori Sanyi építész/zenész barátommal igyekeztünk mindent előre megtervezni, mert úgy néz ki, hogy 18 év albérletezés után ez most a sajátunk lesz.

Itt egy 3D-s látványterv, ami többé-kevésbé így is lett.


Erre nagy szükség volt, mert az 50 négyzetméterből és a már meglévő bútorainkból a lehető legtöbbet próbáltuk kihozni.

Majd rakok fel igazi képeket is, de először álljon helyre a rend… :)

süti beállítások módosítása