Itt olvashatod az előző részt és itt pedig az albumról írtam régen.

 

Hol a vég?

2012.06.16. 01:09

 

„A lelki ember lát célt, s tudja, hogy a gödör nem az ő végét jelenti, hanem csak a testéét.
Mert a világ nem ez a Föld, az élet nem csupán a test élete.
Ennek a megértése az a híd, amelyen át a helyes útra juthatunk.”
Gárdonyi Géza

„A lelki ember lát célt, s tudja, hogy a gödör nem az ő végét jelenti, hanem csak a testéét.

Mert a világ nem ez a Föld, az élet nem csupán a test élete.

Ennek a megértése az a híd, amelyen át a helyes útra juthatunk.”

Gárdonyi Géza


 

Kérdés: - Amikor reggel felkelünk, mit kell tennünk ahhoz, hogy megmaradjon az a lelki szint, ami előző nap volt?
Válasz: - Ahhoz, az kell, hogy Krisnával álmodjunk. Egész nap azzal küzdünk, hogy a Krisna-tudatunkat felemeljük, és este egy nagy kirtana után sikerült egy kicsit lejönni a testi szintről, de le kell feküdni. Az egész dolog úgy néz ki, mintha vége lenne. A lelki fejlődésünknek nincs vége, de a tudatunkat megint kell tisztítani. Prabhupáda mondta, hogy az alvás az halál. De ha gyakorlunk, akkor idővel majd tudunk egyre jobban és jobban emlékezni Krisnára. Volt, amikor Prahupáda prédikált és elaludt, és amikor felébredt ugyanott folytatta, ahol abbahagyta. Vagy amikor egy verset mondott és csak a felét mondta el, elaludt, és amikor felébredt, akkor a másik felét is elmondta. Bhakták kérdezték, hogy mit tapasztal, amikor alszik. Azt válaszolta, hogy ugyan úgy Krisnára gondolok, nem változik meg a tudatom. Ha fejlődünk, akkor idővel ugyanolyan lesz a tudatunk, mint amikor este lefeküdtünk.
Kérdés: - Testvéremmel együtt jöttünk a Krisna-tudatba. Úgy viszonyulhatok hozzá, mint a testvéremhez?
Válasz: - Lehet, de úgy is kell, mint bhakta. Kell látni, hogy a kétféle kapcsolat között nincs ellentmondás. A bhakták közötti etikett ne legyen átlépve, mert testvérek vagyunk.
Kérdés: - A japázással kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy otthonról a templomba menet lehet-e japázni?
Válasz: - Igen, lehet.
Kérdés: - Amikor japázunk, akkor jobb egyhelyben ülve meditatívan 16 kört japázni? Lehet-e többet?
Válasz: - Igen, a 16 kör a minimum. Lehet többet, és a bhakták kipróbálhatják, amikor például ekadasi van, vagy van egy hétvége, amikor 64 kört japáznak. Milyen az elmét irányítani, ha 8 órát próbálunk japázni. Prabhupáda mondta: csak kitaláltam nektek ezt a sokféle szolgálatot, mert nem tudtok leülni és csak énekelni Hare Krisnát. Voltak olyan bhakták, akik csak japázni akartak és a templom president ki akarta rúgni, mert nem akartak dolgozni. De Prahupáda azt mondta, hogy nem lehet, mert mi akarunk ilyen személyeket, akik leülnek, naponta 64 kört japáznak. Szívesen adunk nekik szállást, megetetjük, mert kellenek olyan bhakták, akiknek ilyen ízük van a szent név énekléséhez. Ha megpróbáljuk, akkor láthatjuk, hogy nem könnyű dolog.

Kérdés: - Amikor reggel felkelünk, mit kell tennünk ahhoz, hogy megmaradjon az a lelki szint, ami előző nap volt? Válasz: - Ahhoz, az kell, hogy Krisnával álmodjunk. Egész nap azzal küzdünk, hogy a Krisna-tudatunkat felemeljük, és este egy nagy kirtana után sikerült egy kicsit lejönni a testi szintről, de le kell feküdni. Az egész dolog úgy néz ki, mintha vége lenne. A lelki fejlődésünknek nincs vége, de a tudatunkat megint kell tisztítani. Prabhupáda mondta, hogy az alvás az halál. De ha gyakorlunk, akkor idővel majd tudunk egyre jobban és jobban emlékezni Krisnára.

Volt, amikor Prahupáda prédikált és elaludt, és amikor felébredt ugyanott folytatta, ahol abbahagyta. Vagy amikor egy verset mondott és csak a felét mondta el, elaludt, és amikor felébredt, akkor a másik felét is elmondta. Bhakták kérdezték, hogy mit tapasztal, amikor alszik. Azt válaszolta, hogy ugyan úgy Krisnára gondolok, nem változik meg a tudatom. Ha fejlődünk, akkor idővel ugyanolyan lesz a tudatunk, mint amikor este lefeküdtünk.

Kérdés: - Testvéremmel együtt jöttünk a Krisna-tudatba. Úgy viszonyulhatok hozzá, mint a testvéremhez?

Válasz: - Lehet, de úgy is kell, mint bhakta. Kell látni, hogy a kétféle kapcsolat között nincs ellentmondás. A bhakták közötti etikett ne legyen átlépve, mert testvérek vagyunk. 
Kérdés: - A japázással kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy otthonról a templomba menet lehet-e japázni?Válasz: - Igen, lehet. 

Kérdés: - Amikor japázunk, akkor jobb egyhelyben ülve meditatívan 16 kört japázni? Lehet-e többet?

Válasz: - Igen, a 16 kör a minimum. Lehet többet, és a bhakták kipróbálhatják, amikor például ekadasi van, vagy van egy hétvége, amikor 64 kört japáznak. Milyen az elmét irányítani, ha 8 órát próbálunk japázni. Prabhupáda mondta: csak kitaláltam nektek ezt a sokféle szolgálatot, mert nem tudtok leülni és csak énekelni Hare Krisnát.

Voltak olyan bhakták, akik csak japázni akartak és a templom president ki akarta rúgni, mert nem akartak dolgozni. De Prahupáda azt mondta, hogy nem lehet, mert mi akarunk ilyen személyeket, akik leülnek, naponta 64 kört japáznak. Szívesen adunk nekik szállást, megetetjük, mert kellenek olyan bhakták, akiknek ilyen ízük van a szent név énekléséhez. Ha megpróbáljuk, akkor láthatjuk, hogy nem könnyű dolog.

(Kismaros 1993)

Átlagember vs. Sikerember

2012.06.14. 01:49

Mindenkinek ajánlom:

Bhakták és a harcművészet

2012.06.13. 01:39

A napokban került hozzám az alábbi videó, ahol a híres mayapuri gurukulában zajló harcművészet (kung-fu) oktatásról szól.

Bár mostanában nem jutok le edzésre, a szívemben még lobog a láng, és boldog voltam amikor láttam, hogy nem hülyeséget kezdtünk el annak idején Kisora prabhuval (alias harciizével :) a Bhima dojoban.

Bár a nevet, és ezzel együtt az áldást a tevékenységre Srila Sivarama Maharaja adta, a bhakták jobb esetben is őrültnek néztek minket, hogy a többi "segítséget" ne is említsem.

Persze, tudom, hogy szokatlan dolog, de látszik, hogy az ISKCON egyik legkomolyabb tekintélye, Srila Bhaktividyapurna Maharaja is milyen tisztelettel fogadja a mestereket és lehetőséget ad a tanítványainak a komoly gyakorlásra.

Az egyik ott tanuló magyar bhaktától hallottam, hogy nem kevesebb, mint napi 2 edzés van!

Már többször emlegettem, hogy készülünk egy unplugged verzióval és ezt a

Margitszigeti Napforduló-jógafesztiválon fogjuk bemutatni pont délben.

Itt a fellépők sorrendje:
08:00-08:30 - Surya Namascar Mantrák- Sattwa Sound Band
09:00-10:00 Vass Mariann Linda - meditatív indiai énekek
10:30 - 11:30 - Purusháék
12:00-13:00 - Om Acoustica
13:30-14:30 - Életfa Mantrakör
15:00-16:00 - Sattwa Sound Band
16:30 - 17:30 Vishnu Mantra Meditation
18:00-19:00 Sambandha Mantra Commando
19:00 - 20:00 Közös Jam

E mellett folyamatosan lehet jógázni és minden más klassz dolgot csinálni, mindezt teljesen ingyen!!!

Itt tudhatsz meg további részleteket (pontos helyszín, stb.)

Másik érdekesség, hogy csinált velem egy interjút Gauranga mester ez alkalomból, amit itt tudsz elolvasni.

Gyertek el bátran,  ez most nincs későn, nem büdös helyen van, olcsó, szóval nincs kifogás!  :)))

Isten

2012.06.11. 01:43

A Facebook-on szoktak felbukkanni a 6 képben viccesen bemutatva, hogy ki mit gondol valamiről.

Bár rendkívül jókat szoktam ezeken szórakozni, eddig nem tettem fel ilyet de most itt az alkalom.

Talán érthető, hogy miért... :)

süti beállítások módosítása