Vaisnava etikett 17. rész

2012.12.12. 01:18

Őszentsége Bhakti Caru Swami előadása:

(Itt olvashatod az előző részt)

Prasadam felszolgálása és megtisztelése

„Nekem nagyon tetszik ez az ötlet. Éneklésünk a gyógyszer, prasadamunk az étrend az anyagi betegség gyógykezelésében.” (SP levele Dayanandának 1968/10./37.)

Hogyan megtisztelni prasadamot

Amikor a bhakta osztja a prasadamot, az Istenség Legfelsőbb Személyiségének felajánlott étel maradékait el kell fogadnunk, mint az Úr tiszta bhaktáin keresztül megnyilvánított kegyét. Mindezt abból a célból, hogy odaadó szolgálatunk lelki erejét fenntartsuk. (NI 4. szöveg 39. oldal)

1. Emlékezzünk, hogy a Krisna-prasadam nem különbözik Krisnától. Mondjuk el a „sarira a bidya-jal” imát, hogy emlékezzünk erre.

2. Használjuk jobb-kezünket.

3. Meditáljunk azon, hogyan fogadta el Krisna a felajánlást (meditálhatunk ugyancsak Krisna kegyén, hogy ellátott bennünket prasadammal és az Úr Caitanya Mahaprabhu és az Úr Krisna prasadam kedvtelésein).

4. Ne beszélgessünk (beszéljünk), amíg prasadamot fogadunk el (kivéve Krisna és prasadamjának dicsőítése).

5. Ne dobáljuk a prasadamot, sose érintsük lábunkkal.

6. Mossunk kezet, lábat és szájat étkezés előtt és után.

7. Igyunk egy pohár vizet egy órával étkezés előtt. Étkezés után egy bizonyos ideig ne igyunk, ha mégis kell, igyunk valami forrót.

8. Srila Prabhupada mondta: gyomrunk 1/4-ét töltsük meg vízzel, 1/2-ét étellel és a megmaradt egy 1/4-ét levegővel. Ne együk túl magunkat!”

Hogyan felszolgálni a prasadamot (ez a fordítás nem magyaros)

„Sosem szabad elpazarolni a Krisna-prasadamot. A legjobb azt főzni, amit kérnek, s aztán mindegyik személynek azt adni, amit akar. A védikus rendszer előírja, hogy az emberek sorokban üljenek, tálcáik mögött, s a kiszolgálók sorban lefelé haladva mindenki tálcájára kis mennyiségű ételt tesznek minden egyes preparációból, hacsak nincs valami ellenvetés, az étkezők részéről. Utánna semmit sem osztanak. Majd ha valaki még kér, a felszolgálók le-föl járkálnak és adnak még, ha valaki kér. Ilymód semmi sem veszik kárba, s mindenki elégedett.” (SP levele Kirtiraja dasnak 1971/11.

1. Mindenkit, aki prasadamot akar elfogyasztani, be kell hívni, hogy üljön le a padlóra, s a képesített bhaktáknak kell osztani.

2. Azok, akik felszolgálnak nagyon tiszták, békések, és elégedettek kell, hogy legyenek. Ha szükségszerű, ők a felszolgálás előtt kell, hogy egyenek. Amíg felszolgálnak a beszélgetést kerüljék.

3. Csak megfelelő mennyiséget osszunk, hogy semmi se vesszen kárba.

4. A rangidőseket kell először kiszolgálni. A háztartók kell, hogy szolgálják a vendégeket. Az időseket és a gyerekeket először kell kiszolgálni.

5. Ha mindenki leült, akit ki kell szolgálni, tegyünk minden tálcára sót és citromot.

6. Először mindig vizet adjunk.

7. A prasadamot a következő sorrendben kell felszolgálni: először a keserű preparációkat, mint a sukta, keserű dinnye ? .

utánna spenót és más csípősen fanyar ételek

sült preparációk, dhal

különféle fűszeres zöldségek

savanyú ételek

édes preparációk

rizs és capati, állandó ételek és mindig a tálcán kell, hogy legyenek.

8. Menjünk körbe második felszolgálásra, amíg mindenki elégedett nem lesz. Ne legyünk fukarok, semmit se tartsunk vissza, mert mi akarjuk elfogyasztani később. A prasadam kiosztásra való.

9. Ne érintsük meg a tálcákat merőkanállal. Ha a tálcát megérintjük, kanalunk szennyes lesz. Ilyen esetben a kanalat meg kell mosnunk.

10. Ujjaink egyetlen preparációt se érintsenek meg, még a vizet se. A sót sosem kézzel osztjuk,

11. használjunk kanalat.

12. Soha ne érintsük meg a prasadamot a lábunkkal, vagy lépjünk rajta át.

13. A prasadamot felszolgáló-vödrökből osszuk.

14. Ne húzzuk a vödröket a padlón, és ne okozzunk csengő hangot a fazék fülével, vagy konyhai edényekkel. Csöndben (csöndesen) szolgáljuk fel a prasadamot.

15. Ha mindenki befejezte a prasadam megtisztelését, rögtön tisztítsuk meg a helyszínt.

Idézetek Srila Prabhupadatól

Egy történet Prabhupada látogatásáról (néhány tanítványával együtt) Puri Maharaja asramájába Visakhapatnamában (SP Ll. V., 66-67. oldal):

„Prabhupada istentestvére, Ananda, égett a vágytól, hogy főzzön és szolgálja nemcsak Srila Prabhupadat, de minden tanítványát  is. Ananda már koros volt, mégis mindenki állandó szolgálatának helyzetét vette fel. Habár gyengén (rosszul) beszélt angolul, Prabhupada tanítványai észlelték Ananda és Prabhupada egymás iránti szeretetét. Ananda kapcsolatát Srila Prabhupada tanítványaival különösen főzésen és a prasadam felszolgálásán keresztül fejezte ki...

(Utána egy csodálatos leírást találhatunk, hogyan osztotta Amanda a bhaktáknak prasadamot.)

Minden reggel mindenki a Prabhupada lakása előtti verandán (tornácon) gyülekezett. A férfiak az egyik, a hölgyek a másik oldalon ültek. Lent a sorok között Ananada fürgén lépegetett a prasadamot osztva, amíg Prabhupada a sor egyik végén leült egy faszékre japa-gyöngyeit tapogatva, s figyelte, ahogyan a bhakták elfogadják a prasadamot. Prabhupada pénzel látta el az asramot, és Ananda rendszeresen pompás (fényűző) lakomákat főzött (készített) : olajban sült krumplit őrölt fűszerekkel, rizst, joghurtot, dhalt, három különböző sabjit, sült hasábburgonyát, csatnit, malpurát,  rajkelit, sandesát, ksirát - mindazt kitűnő, nektári minőségben.

Prabhupada leült a két sor elején és bátorította őket a prasadam elfogadására: „Adj neki még!” Prabhupada dicsérte Ananda főztjét, mosolyogva elégedettséget sugározva, amint látta tanítványait prasadamot elfogadni... Amint a bhakták a prasadam elfogyasztásának vége felé jártak, Srila Prabhupada hangosan mondta a prema-dhvanit. Erre minden bhakta kiáltással felelt, : „Jaya!”. Mindenki annyit ehetett amennyit csak tudott.

Egy ilyen lakoma után Prabhupada behívta a bhaktákat szobájába és megjegyezte: „Látjátok, hogyan főz ő. Ő mindent megfőz, kiszolgálja (felszolgál) s utána mindaddig nem eszik, amíg mindenki teljes mértékben nem lesz elégedett. Ez vaisnava, ahogyan cselekszik ő elégedettebb, amikor másokat szolgál, mint amikor saját magával foglalkozik.”.

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr315143213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása