Pokol

2011.01.30. 03:56

Ritkán jön az iwiw-ről értelmes dolog, de az alábbi nagyon az:

Istennel beszélget egy ember.

- Uram, szeretném megtudni, hogy milyen a Paradicsom és milyen a Pokol?

Isten odavezeti két ajtóhoz. Kinyitja az egyiket és megengedi az embernek, hogy betekintsen. A szoba közepén egy hatalmas kerek asztal volt és az asztal közepén egy nagy fazék, benne ízletes raguval. Az embernek elkezdett csorogni a nyála. Az emberek, akik az asztal körül ültek csont soványak és halálsápadtak voltak. Az összes éhezett. Mindegyiknek egy hosszú nyelű kanál volt a kezében, odakötözve a kezéhez. Mindegyikük elérte a ragus tálat és vett egy kanállal. De mivel a kanál nyele hosszabb volt, mint a karjuk, nem tudták a kanalat a szájukhoz emelni.

A szent ember megborzongott nyomorúságukat, szenvedésüket látva. Isten ekkor azt mondta:
- Amit most láttál, az a Pokol volt.

Majd mindketten a második ajtóhoz léptek. Isten kitárta azt és a látvány, ami a szent elé tárult, ugyanaz volt, mint az előző szobában. Ott volt egy nagy kerek asztal, egy fazék finom raguval, amitől ismét elkezdett folyni a szent ember nyála. Az emberek az asztal körül ugyanúgy hosszú nyelű kanalat tartottak a kezükben.
De ez alkalommal az emberek jól tápláltak, mosolygósak voltak és nevetve beszélgettek egymással. A szent ember ekkor azt mondja Istennek:
- Én ezt nem értem!
- Ó, pedig ez egyszerű - válaszolja Isten - ez igazából csak "képesség" kérdése, ők megtanulták egymást etetni, míg a falánk és önző emberek csak magukra gondolnak.

- "Amikor csak magunkra gondolunk... a Pokol van itt a Földön."

De akkor mi van a Dínokkal?

2011.01.29. 03:29


A fenti kérdést sokan szegezték nekem prédikálási pályafutásom alatt.

Mert ugye az isteni teremtés-elméletnek ez lenne a legnagyobb cáfja. Persze ez semmire se cáf, ahogy az általam nagyon nagyra tartott Isvara Krisna prabhu által készült igen színvonalas filmecskéből kiderül.

Az már csak az én hozzátételem, hogy mindenki annyira fixre veszi, hogy nem lehettek egy időben az emberekkel.
A fiamnál dúló dínó/sárkány imádat döbbentett rá engem is, hogy mennyire ugyanazok. Persze ezt mindig azzal magyarázzák, hogy mese és a tudatlan népek találták ki.

Vajon hogy lehet, hogy a világ minden táján ugyanazt a mesét találják ki, a vikingektől a japánokig?  

A cél és az út

2011.01.28. 03:34

Gárdonyi Géza„Valaki azt mondja:
- Az élet célja rejtve van előttem.

Válasz:
- Az utat azonban láthatod. Ha azon az úton haladsz, amelyen a náladnál tökéletesebb emberek nyomai látszanak, mindig nyugodtan gondolhatsz az utad végére.”

Gárdonyi Géza


Facebookon találtam egy korabeli beszélgetést Srila Prabhupaddal Magyarországról.

Sajnos lefordítani nincs energiám, de könnyen érthető, és így is nagyon izgalmas és tanulságos:

Room Conversation with GBC members

March 2-3, 1977, Máyápura

"...Prabhupáda: We have got very good encouragement from Budapest. You have read that letter. That means there is very good potency of our movement being accepted in communistic countries. Just read that letter.

Tamála Krisna: Yes, Srila Prabhupáda. You like this garland, Srila Prabhupáda...?

Prabhupáda: All right. You have brought it; I must like it.

Devotees: Jaya Srila Prabhupáda.

Satsvarupa: Shall I read on?

Prabhupáda: Yes.

...

 Read it.

Tamála Krisna: "We're very happy to see that by your divine mercy the whole world is flooded with Krisna consciousness. Just by printing and distributing your books the whole world will change. We can see the tremendous effect that your books already caused in the Communist countries of Eastern Europe. The people are mad after your books. Many of them can see that this is the only solution to get out from the miseries that are caused by the materialistic way of life and Communism. Please let me quote from a recent letter sent by a boy in Hungary." The boy's name is Yedi Peta. " 'According to the advices now, I am chanting daily on beads I made at home. I also have purchased the Bhagavad-gītá As It Is, although I can only speak Hungarian. Now I do not give any more importance for the evidences from chemistry, physics, mathematics, etc. Rather, I appreciate A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda much more than any scientist or philosopher.' "

Devotees: Jaya!

Rámesvara: Haribol!

Pancadraviḍa: Intelligent.

Tamála Krisna: " 'There have been many others also in the past... There maybe have been others also in the past who were pure, but to my person, Srila Prabhupáda is the nearest and dearest. I feel the importance of living in the association of devotees and of accepting the guru. However, at the present there is no temple here, so I neither can associate with devotees, nor can I be accepted...' "

Prabhupáda: So it is not possible to start a temple there?

Bali-mardana: Budapest?

Prabhupáda: Who is taking care of that side?

Devotees: Harikesa.

Prabhupáda: So, if possible, try.

Harikesa: It's very difficult.

Prabhupáda: No. You don't take much risk. But there is customer.

Harikesa: We have a... Actually we have a very secret preaching center there.

Prabhupáda: That's all right. Do cautiously so that everything may not be capsized. If you cannot do... Dhairyát. Caught dhairyát tat-tat-karma... Patient. Then?

Tamála Krisna: " 'This unfortunate situation must be due to my past sinful lives. I have already accepted Srila Prabhupáda as my spiritual master, so I desire...' "

Prabhupáda: So encourage him to start. We can help.

Harikesa: Actually, Srila Prabhupáda, this is not the best man.

Prabhupáda: No, whatever he is, for the time being, he's the best man. He's willing to give you service. He should be encouraged. He's so enthusiastic.

Tamála Krisna: He says, " 'So, I have desire that the time will come when Prabhupáda will accept me and I may have the fortune to be taught by him and have the association of the devotees.' "

Prabhupáda: Very good. So take this man as important for future activities. Try to encourage him and train him. He'll be good help."

2009 őszén kezdtük a felvételeket, az anyagok gyűjtését, digitalizálását. Azzal se voltunk tisztában, hogy mi lesz belőle a végén.

Nem untatnák most már senkit a részletekkel.

Nagy köszönet Veres Gábornak (Gaobr/wmd) az éjszakába nyúló vagdosásért. Lehoczky Lacinak a digitális effektekért, és persze Nektek a türelemért, hogy kivártátok.

Végül ez lett, itt tudod megnézni online (és persze letöltheted különböző downloaderekkel), dvd most nem lesz belőle.

A 10 éves szülinapra készült volna, de a zenekar munkásságának szép lezárása lett belőle.

Legyetek jók! Legyetek bhakták! Legyetek boldogok! Sziasztok, Gouranga!

Tanulságos cikk:

„A technológia korába élünk. Tíz angol ötéves közül hét bánik gyakorlottan a számítógép egerével, de csak tízből kettő tud úszni, és van, amelyik a cipőfűzőjét sem tudja megkötni. Még szerencse, hogy egyre kevesebb gyerek jár fűzős cipőben. A szülők odaültetik kisgyermekeiket a számítógép elé, mert ez egyszerűbb, mint például biciklizni tanítani őket.gyerek és a számítógép

A Daily Mail egy pedagógus szakértőt idéz, aki úgy látja, hogy a képernyőfüggőség lebutít, és káros a természetes okosodási igény kialakulására. Az egér kattintgatása nem helyettesítheti a hagyományos játékokat és a kapcsolatot hús-vér emberekkel.

A felmérés megállapítja, hogy a kettő és öt év közötti korcsoportban a gyerekek 23 százaléka tud mobilon telefonálni, kétharmaduk be tudja kapcsolni a számítógépet, és 73 százalékuk ismeri, hogyan kell programot váltani, de csak egyharmaduk képes leírni a keresztnevét akár nagybetűkkel, és csak 11 százalék tud masnit kötni a cipőpertlijére.

A számítógép előtt órákig elüldögél a gyerek, ahelyett, hogy kimenne a házból játszani, pedig fejlődéséhez szükséges, hogy a szobán kívüli környezetet is rendszeresen megtapasztalja. A szülők gyakorta elektronikus pesztonkának tekintik a számítógépet, és az előtte ülő gyerekkel nem is beszélgetnek eleget. Úgy vélik, hogy majd az óvoda és az iskola tanítja meg a gyermeket szabatosan, megfelelő szókinccsel beszélni, pedig ez a kiesés egy életre meghatározhatja az intelligenciájukat.”

Országos cimborám, Kamsari prabhu és felesége (elméleti leányom) Meghamanjari mataji gyermeke: Harinama prabhu.

Baba és a mama is jól van. A csöppség 3,5 kg, 56cm, szóval ideális.

Kérlek, adjátok az áldásotokat Neki és az egész családnak!

Itt olvashatod az első részt.

késValóban, a kés a megfejtés.

Mint egyetlen anyagi példa, ez sem tökéletes, de jól példáz néhány dolgot.

Vannak, akik rettegnek a késtől, (néha még ők se tudják, hogy miért) és vannak olyanok, akik meg betegesen rajonganak érte. Persze a legtöbben a kettő között vannak, de a két végpont is gyakori. Pláne ha történik valami, amivel a hangulat billenti a mérleget.

Az egészséges helyzet az, amikor tisztában vagyunk a lehető legtöbb előnyéről, nyereségéről, hátrányáról, kockázatáról egy dolognak. Aztán ennek ismeretében hozzuk meg a higgadt döntésünket.
Ha valakinek van olyan szerencséje, hogy kapcsolatba kerül egy ősi, hiteles Szentírással, vagy tradícióval, akkor az abban felhalmozott tudást is felhasználhatja.
Nem kell mindig mindent a nulláról kezdeni és a saját fájdalmas emlékeinkre támaszkodni.

Aztán még ott vannak a bölcsek, személyek, akik az adott dologban tapasztaltak, előttünk járnak. Ők nagy segítségünkre lehetnek abban, hogy a leírt elveket, saját tapasztalatainkat is higgadtan és jól tudjuk értelmezni.

Erre alapul az összes keleti kultúra. A lehető legtöbb ismeret birtokában megadni a tiszteletet mindenkinek és mindennek. Nem véletlen, hogy az embereket ott nem olyan könnyű manipulálni, mint itt.

Mert hogy az egyoldalú megítélések (fekete-fehér) mögött mindig valami ügyeskedés van.

De erről majd a következő részben lesz szó.

süti beállítások módosítása