OM-interjú pályázat

2011.06.12. 03:06

Na, itt a nagy lehetőség!!!

OM zenekarA következő „Vissza Istenhez” magazinban lesz egy interjú a zenekarról.

Mivel a szerkesztők időhiánnyal küszködnek ezért átdobták hozzánk a labdát: csináljuk meg mi.

Szükség esetén meg tudnám írni saját magam, de az azért nem az igazi…

Szóval itt a lehetőség: ha valakinek van kedve okosakat kérdezni, most megteheti.
Ha jól sikerül, több ezer példányban fog megjelenni a magazinban névvel együtt.

Kezdő és profi újságírók, harcra fel!
Jelentkezés nálam: mantravgd@gmail.com

"Az én bhaktám" 2.rész

2011.06.11. 03:11


„Aki nem okoz gondot senkinek sem, akit senki nem zavar, s aki boldogságban és boldogtalanságban, félelemben és aggodalomban egyaránt rendíthetetlen — az nagyon kedves Nekem.


MAGYARÁZAT:   Ez a vers folytatja a bhakta tulajdonságainak leírását. A bhakta senkinek sem okoz nehézséget, aggodalmat, félelmet vagy elégedetlenséget. Mivel kedves mindenkihez, sohasem cselekszik úgy, hogy az másoknak aggodalmat okozzon, és soha nem zaklatja fel, ha mások akarnak neki bajt okozni. Az Úr kegyéből hozzászokott, hogy semmilyen külső kellemetlenség ne zavarja meg. A bhakta állandóan elmélyed a Krisna-tudatban és az odaadó szolgálatban, éppen ezért az anyagi körülmények nem befolyásolhatják.

A materialista általában nagyon boldog, ha hozzájut valamihez, amivel elégedetté teheti az érzékeit és a testét, de azonnal féltékeny és irigy lesz, ha látja, hogy mások olyan érzéki élvezetben részesülnek, amiben õ nem. Ellenségei bosszújától tartva félelemben él, ha pedig képtelen sikerrel végrehajtani valamit, akkor teljesen elcsügged. A bhakta, aki transzcendentálisan fölötte áll minden ilyen zavaró körülménynek, nagyon kedves az Úr Krisnának.”

Bhagvad-gíta 12. fejezet 15. vers

Apám egyik kedvenc dala

2011.06.10. 03:20


A napokban eszembe jutott egy dal, amit édesapám szeretet.
Persze nem tudom, hogy mennyire, de amikor egy kicsit szomorú volt ennek a refrénjét dúdolta.

Akkor nem értettem miért.

Talán most igen…

Szörényi Levente : Dal az ártatlanságról


Én már látom, a sok mesét elhitted
Mégis úgy kérlek, hogy egyszer majd hallgass meg
Mikor útnak indulsz, minden még oly szép
Hidd el, másként érzel, hogyha már véget ér

Ha te járnál ott, ahol én jártam
Ha te látnád azt, amit én láttam
Ha te állnál ott, ahol én álltam
Nem lennél már ártatlan

Nézd, én várok, hisz változol minden nap
Egyszer majd eljössz, és azt mondod, megbántad
Mikor útnak indulsz, minden még oly szép
Hidd el, másként érzel, hogyha már véget ért

Ha te járnál ott, ahol én jártam
Ha te látnád azt, amit én láttam
Ha te állnál ott, ahol én álltam
Nem lennél már ártatlan

A testem és a vérem

2011.06.09. 03:23

Mantra-divat 8. rész

2011.06.08. 03:52

Itt olvashatod az előző részt.

Mantra 20062006 elején Kowa távozásakor rögtön készítettünk fotókat (enyhén vegyes szerkóban), amiről most nem is tennék közre képeket. Vannak dolgok amik nem sikerülnek, ez a fotózás ezek közé tartozott…

Így augusztusban újra próbálkoztunk.

Ekkor új szponzorunk is lett, a BIZÖ. Ők is csak ruhát adtak, de legalább tetőtől-talpig felöltöztettek minket, ami önmagában sem kis pénz.

A pólókat nem sokat hordtuk koncerten, de a gatyák és a cipők profik voltak, még évek múlva is megvannak.

Bhakta kapcsolatokkal Brenda napszemüvegeket is kaptunk ajándékba, vagy nagyon olcsón.

A fotózás is jól sikerült, szerintem az egyik legjobb a Mantra történetében.

Ez a sorsom

2011.06.07. 03:36

És ez a mai gondolat és zúzás:

Replika: Ez a sorsom

Előtted áll a tükörkép
Akit sohasem értettél
Ő neked a tűz, a fény
Egy árnyék, a tied

Csak egy út az enyém
A sötét után a fény

A zaj és ez a dübörgés
Az agyamat tépi szét
De ha csendben maradok, szenvedek
Úgy érzem, a világ eltemet

Ez az út az enyém
A sötét után a fény


Leégés ellen

2011.06.06. 03:01

Bár mostanában gyakran borús az idő, azért az alábbi cikk hasznos lehet mindenkinek, hisz a nap (reméljük) mindenhol süt.

„A helyileg alkalmazandó napvédő szerek működési mechanizmusuk szerint két csoportba sorolhatók: kémiai és fizikai védőszerek.

A vegyi szűrők az UV sugarak elnyelésével fejtik ki hatásukat, és további csoportokba sorolhatóak annak megfelelően, mely sugarak elnyelésére képesek: UVA, UVB, vagy mindkettő - magyarázza Zubek Krisztina, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyásza.

A fizikai szűrők az UV sugarak visszaverésével, vagy szétszórásával fejtik ki hatásukat. A vegyi tartalmú védőszerek gyakran több összetevő kombinációját tartalmazzák, hogy megfelelő védelmet nyújtsanak az UVA és UVB sugarak ellen egyaránt.napozás

A fizikai szűrők egyaránt hatásosak mind az UVA és UVB sugarak elleni védelemben. Két legismertebb fajtája a titán-dioxid és a cink-oxid. E hatóanyagok közel a legideálisabb védelmet képesek megvalósítani, mivel vegyileg közömbösek, biztonságosak és minden fajta UV sugárzás ellen széleskörű védelmet biztosítanak. Egyedüli hátrányuk csupán, hogy bőrre felvitt állapotban kozmetikailag nem túl gusztusosak.

Mi az SPF?

Az SPF az angol Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor kifejezés rövidítése. A világon mindenütt az SPF jelöli, hogy az adott termék mekkora védelmet képes biztosítani a nap ellen, 2mg/cm2 vastagságban alkalmazva a bőr felszínén.

Az adott termék SPF számának meghatározásához felmérik, hogy egy adott egyén esetében mennyi UV (többségében UVB) sugárzás szükséges egy éppen, hogy észrevehető leégés kialakulásához napvédővel és anélkül. Adott esetben, ha 10 perc elegendő a leégéshez, napvédő alkalmazásával pedig ez az idő 100 perc, akkor az adott termék SPF száma 10-es. (100/10)

Az adott napvédő termék hatékonysága attól függ, milyen gyakorisággal és hogyan vittük fel a bőrre, függ a verejtékezés mértékétől, illetve attól, hogy mennyit tartózkodunk vízben. Sokan a teszteléshez használatos 2mg/cm2 mértéknek csak mintegy egyharmad részét használják az adott bőrfelületen, azt sem mindenhol, számos fontos, napsugárzásnak kitett testrész kihagyásával, és elmulasztják néhány óra elteltével megismételni a napvédő alkalmazását. Ennek következtében a védelem is kisebb, mint amennyit a termék valójában nyújtana.

Hogyan használjuk a napvédőket?

A napvédők használatánál a leghatékonyabb eredmény eléréséhez kövessük a következő lépéseket:

Használjunk egy jó, széles spektrumú, legalább SPF 15 számú, benzophenone vegyi és fizikai (titán-dioxid és cink-oxid) védelmet egyaránt biztosító napvédő terméket.

Bőségesen kenjük be magunkat naptejjel, minden napsugárzás hatásának kitett testrészen, így az összefüggő filmréteggel biztosíthatunk védelmet a káros sugarak ellen.

A napvédő krém bőrben való felszívódásához megközelítőleg 20-30 perc szükséges, és mivel könnyedén ledörzsölhető, így legalább a napozás megkezdése előtt fél órával vigyük fel a bőrre. Fél óra elteltével ismételjük meg a napvédő használatát, hogy az egyenletes fedést mindenhol biztosítsuk. Amennyiben egy óránál hosszabb ideig tartózkodunk napon, úgy kétóránként kenjük be magunkat.

Úszás, erős izzadás, vagy törölközőhasználat, esetleg ruha általi ledörzsölés esetén azonnal ismételjük meg a krémezést. Tegyük ezt abban az esetben is, ha a termék "vízálló" felirattal ellátott.

A rovarriasztó szerek csökkentik a napvédő termék hatását, így, amennyiben egyszerre alkalmazzuk mindkettőt, használjuk magasabb SPF számú krémet.

Az alkoholtartalmú testápolók, spray-k, vagy gélek zsírosabb, szőrrel jobban fedett testrészeken használatosak. A krémek a száraz bőr védelmére a legalkalmasabbak, s a tejes ápolók felvitele a legegyszerűbb. Speciális stifteket alkalmazhatunk az orr, az ajkak, s a szem körüli érzékeny területek védelmére.

Allergiát is okozhatnak!

Nem szabad figyelmen kívül az a tényt sem, hogy a minden kozmetikai készítményben használt illatanyagok és konzerválószerek is allergiát válthatnak ki, mely reakciót a napsugárzás tovább erősíthet. Az érzékeny, allergiára hajlamos emberek különös odafigyeléssel válasszák ki kozmetikumaikat!

A készítmény kiválasztásakor alapvető követelmény, hogy ne károsítsa a bőrt, ne legyen toxikus, fényérzékenyítő, és a verejtékkel se lépjen reakcióba. Sajnos ezeknek a kívánalmaknak ma még nem minden készítmény felel meg.

Az okok felderítése összetett feladat, tehát amennyiben a termék elhagyásával és egy más márka választásával sem oldódnak meg problémáink, akkor feltétlenül kérjük bőrgyógyász szakorvos segítségét. Ne feledjük el, amennyiben új terméket használunk, legyünk elővigyázatosak, s mindig egy kis bőrfelületen teszteljük, mielőtt egész testünkön alkalmaznánk!”


süti beállítások módosítása