Szerepek – a nehézségek

2011.12.15. 01:16

Ahogy írtam akadnak problémák.

Egyik tipikus hiba, hogy beleragadunk egy szerepbe és képtelenek vagyunk váltani.
Egyszer azt a nagyon jó tanácsot kaptam, hogy „ha haza mentél, menjél haza”. Ne vidd haza a problémáidat, legyél férj, feleség, apa, anya, stb.
Persze, meg lehet beszélni dolgokat, de nem állhat csak abból az együttlét. Igaz, ezek csak szavak, de közben képtelenek vagyunk az aktuális szerepünkre figyelni.

Ennek egy másik verziója, hogy más szerepben vagyunk, mint kéne. Vagy gyengeségből csúszunk el, vagy direkt, vagy azt se tudjuk hol vagyunk.
Főleg a helyzet felelőssége elől menekülünk egy másik karakterbe. Például eljátsszuk a hülye gyereket, vagy ellentámadásba megyünk át ok nélkül csak, hogy tereljük magunkról a figyelmet, vagy ne kelljen megcsinálni valamit.
Ha a másik fél ezt engedi, akkor ezek bevett gyakorlattá válnak és ez lesz az új szerep. Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy senkinek se jó hosszútávon.

Ez az egyik legfőbb oka például, hogy tönkremennek kapcsolatok, házasságok. Amikor indul mindenkinek tiszta, hogy mit csinál, de aztán elkényelmesednek a felek és mindenki el kezd kibújni az általa macerásnak talált dolgokból.
Aztán meglepődünk, hogy senki se boldog.

Külön fejezetet lehetne írni arról, amikor valaki a belső valójától, vagy képességétől eltérő szerepet próbál felvenni és a környezetével elhitetni. Ez nagyon veszélyes mind rá, mind a többiekre nézve.
Mi történik, ha tényleg teljesítenie kell a felvett szerepet?


Ez nyilván nem az összes probléma, hisz erről könyvek százait írták meg, de legalább gondolatébresztőnek jó.

Nyugodtan írhattok ti is, persze a személyeskedést kerülve.

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr335142838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása