Pár éve, amikor Gadagraja prabhu adományából felkerültek a képek a Budapesti Templom falaira készítettünk egy közérthető leírást róluk Isvara Krisna prabhuval.

Egyébként Srila Sivarama Maharajal közösen választottuk ki a festményeket és én szereztem meg az amerikai BBT központból a hatalmas eredeti fájlokat, megterveztem a helyüket, majd nyomtattuk ki egy különleges technikával.

KÉPEK A FOLYOSÓN

Általános bevezető az inkarnációkról

Az ősi indiai szentírások tanítása szerint Isten a legfelsőbb személyes lény, aki végtelen képességei révén különböző formákban tud megnyilvánulni. Ezek az isteni inkarnációk időnként a Földön, vagy az univerzumunk más bolygóin is megjelennek. Az indiai szentírások beszámolnak ezen inkarnációk cselekedeteiről. Ezek a leírások a mindennapi dolgokhoz szokott fülünk számára néha nehezen hihetőnek tűnnek, de ne felejtsük el, hogy ezek a történetek nem mítoszok, hanem a mindenható Legfelsőbb Urat mutatják be, aki korlátlan képességekkel rendelkezik.

Matszja – a hal inkarnáció
Sokmillió évvel ezelőtt a Földet az a veszély fenyegette, hogy egy kozmikus özönvíz mindent megsemmisít. Akkor az Úr egy hatalmas, aranyló hal formájában jelent meg a tengerben Szatjavrata király előtt. A király vezetésével az élőlények felszálltak a különleges hal által húzott bárkára. Később Matszja visszaszerezte a Védákat, amelyeket egy démon lopott el. Ez a történet azt hangsúlyozza, hogy Úr mindig menedéket nyújt a hozzá fordulóknak. Külön érdekesség, hogy e védikus történet nyomait sok későbbi kultúrában is megtalálhatjuk.

 

 

Kurma – a teknős inkarnáció
Egy alkalommal a félistenek és a démonok ki akarták köpülni a Tejóceánt, de saját erejükből nem sikerült kinyerniük belőle a nektárt. Ezért az Úr egy teknős alakját öltötte fel, és köpülőrúdként a Mandara hegyet tartotta a hátán, hogy híveinek sikerüljön elérni a céljukat. Története azt is illusztrálja, hogy az Úr akaratából akadályok gördülhetnek az utunkba, de az Ő akaratából ezek meg is szűnhetnek.

 

Varáha – a vadkan inkarnáció
Hiranyaksa démon mérhetetlen hatalomra tett szert, és kizsákmányolta a Föld kincseit. Tettei következtében a Föld belesüllyedt a kozmikus Garbhodaka-óceánba. Az Úr ekkor Varáha, vagyis egy vadkan formájában jelent meg, majd kiemelte és biztonságba helyezte a Földet. Hiranyaksa buzogányával megtámadta az Urat, de hiába rendelkezett mérhetetlen erővel, az Úr természetfölötti erejével végül legyőzte őt.

folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr325142708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása