Hova írunk

2010.11.28. 03:31


Ez most nem a kommentelésről, hanem transzcendentális képszerkesztésről szól.

Van ilyen?

Igen. Pláne, hogy felgyorsult a világ és a számítógépek, így bárki szerkeszthet képet, plakátot, könyvet, szinte bármit.
Jól is van ez így, de szeretnék megosztani egy fontos szabályt amit sokan tudnak, de van aki nem.

Nagyon vonzó lehetőség és ráadásul tényleg jó dolog Krisnát, Murtikat, Inkarnációkat, Szenteket, nagy bhaktákat képháttérként használni. Egy dolog viszont fontos: nem szabad a testükre írni. Magyarán kiegészítő képként jó, lehet, de csak „alátétként” nem.plakat
Mivel a Róluk készült kép nem különbözik Tőlük és persze személyek is egyben. Senki se szeretné, ha összefirkálnák… :).
Ezért Srila Sivarama Maharaja is többször szólt. Most én is.

Rossz példát direkt nem mutatok (nehogy megbántsak valakit), de rakok ide olyat, ami szabályos.

Remélem hasznos infót sikerült átadnom ezzel.

Plusz egy kis plusz: itt a kedvenc és zseniális online képszerkesztő oldalunk.

Próbáld ki, egyszerű és szuper!

Miért érdemes csinálni?

2010.11.27. 03:53

Sokszor nem egyszerű a nehéz hétköznapokban folytatni dolgokat, amiről ritkán jön visszajelzés, bátorítás.

De amikor ilyen leveleket kapok, akkor (is) tudom, hogy megéri…

„…Szeretnélek megkérni eltudnád-e küldeni nekem a Hazafelé című számot. Nincs meg és csak a videóból hallgathatom amit felraktál a blogra, ami viszont nem valami csodás minőség :) Nagyon a szívemben van ez a szám és nem egyszer megsiratott is. Nagyon örülnék ha eltudnád nekem küldeni.én


Csak nemrégiben leltem rá az Egy gondolkodó krisnás blogodra és nagyon megtetszett. Lassacskán készülök olvasgatni ha van rá időm és nagyon sok érdekességet találtam ott a Mantráról is és még sok minden másról ami érdekelne. A krisnás dolgok iránt viszont csak nemrégiben kezdtem úgy komolyabban érdeklődni. Ez az eddigi legszimpatikusabb és asszem, hozzám legközelebb álló vallás. Igaz még túl sokat nem tudok róla de nagyon éderekel és elsőként szeretném elolvasni vagy mondanám inkább úgy, hogy olvasni a Bhagavad Gítát. Ebben is segítségedet szeretném kérni…”

„…Igazából Mantra CD-t még nem volt szerencsém venni, de tervezem, hogy ha valahol lesz mondjuk koncert és fogtok árulni régebbi CD-ket is, akkor megszeretném venni mindet :) A számok és a dalszövegek nagyon szívhez szólóak számomra. Minden a Replikával kezdődött pár éve, talán 5-6 éve. Azóta is nagyon szeretem és a Replikánál is leginkább a szövegek voltak, amik igazából megfogtak, de az egész hangzás és a zenekar szimpatikussága is hozzá segített. Még nem tudtam, hogy miről és kihez szólnak a szövegek, de nagyon elgondolkodtatóak voltak. Később meglett a 2008-as mantra album, az Akarom látni. Körbe-körbe hallgattam azt is. Hozzám jutottak a Tisztán A Cél Felé albumok is, és végül a többi Mantra album a kazettás kiadványokon kívül. azóta nem is tudok a Mantrán mást hallgatni :) Nagyon szeretem és valami azóta bennem meg is változott... Fontos pontja ez az életemnek, hogy megismertem a Mantrát.

Nagyon sok együttest hallottam már, de mióta ismerem a Replikát, mondhatom, hogy még mindig a kedvenceim közé tartozik csak közben az évek alatt hozzátársult a TACF és a Mantra is. Pont azért, amilyenek a szövegeik. De ugye ez a kiváló zenei oldala, hangzása miatt is van ;) Most hogy így kapcsolatba sikerült lépnem veled, legalábbis így e-mailen keresztül, arra gondoltam, hogy ha lehetséges lenne, akkor szívesen megrendelném így rajtad keresztül az összes Mantra CD-t és kazettát, szóval mindent, ami eddig ki lett adva. Persze csak ha lehet róla szó és véghez lehet vinni így ezen a módon. Az interneten keresztül megtudtam, hogy Nitaival alkottatok egy projektet is Visnu néven. Pár szám meg is van, amit le lehetett tölteni a Visnu oldalról. Ezt nem tudom ki keresztül megy, de tök jó lenne, ha ezek a Visnu CD-ket is megtudnám rajtatok keresztül úgymond rendelni :)…”

Érdekes lecke tőlem

2010.11.26. 03:42

Itt egy régi leckém nagyon fontos kérdésekről: pénzről, adományokról, tagságidíjról, stb.

Még a most aktuális Prsbhupada Marathon is szóbakerül, hisz ez 2 éve ilyenkor hangzott el.

"Miután megtanította a prostituáltat a Hare Krisna mantra éneklésének folyamatára, Haridása Thákura felállt, és útnak indult, s közben szüntelenül azt énekelte: „Hari! Hari!”

Ezután a prostituált lelki tanítómestere utasítására minden ingóságát szétosztotta a bráhmanák között.

MAGYARÁZAT:   A griha-vritta szót néha a griha-vritti szóval helyettesítik. A vritti jelentése „foglalkozás”. A prostituált griha-vrittije az volt, hogy elcsábítsa az ostoba embereket, és rávegye őket a nemi élet élvezetére. Itt azonban a griha-vritti nem a megfelelő szó. A helyes szó a griha-vritta, ami azt jelenti: „minden tulajdona, amije csak volt otthon”. A lány minden tulajdonát hivatásos prostitúcióval kereste, ezért mindene bűnös életének a terméke volt. Amikor valaki az ilyen vagyontárgyakat bráhmanáknak és vaisnaváknak ajándékozza, akik az Úr szolgálatában tudják használni őket, mert fejlettek a lelki életben, ez közvetve segíti az adományozót, hiszen így megszabadul a bűnös visszahatásoktól. Krisna megígéri: aham tvám sarva-pápebhyo moksayisyámi. „Megszabadítalak minden bűnös visszahatástól.”

Amikor Krisna-tudatos bhaktáink elmennek, hogy adományokat kolduljanak vagy tagsági díjak formájában hozzájárulásokat gyűjsenek, azt a pénzt, amelyhez a Krisna-tudatos mozgalom így hozzájut, kizárólag a Krisna-tudat fejlesztésére fordítják az egész világon. A Krisna-tudatos bhakták összegyűjtik mások pénzét, hogy Krisnát szolgálják vele, s megelégszenek Krisna prasádamjával és azzal, amit Krisna ad a megélhetésükhöz. Nem vágynak anyagi kényelemre, hanem komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy a prostituáltak vagy a többé-kevésbé prostituáltakhoz hasonló emberek tulajdonát felhasználják az Úr szolgálatában, s így megszabadítsák őket a bűnös visszahatásoktól.

Egy vaisnava guru elfogad pénzt vagy más hozzájárulásokat, ám semmit sem használ a saját érzékkielégítésére. Egy tiszta vaisnava alkalmatlannak gondolja magát arra, hogy akár egyetlen embernek is segítsen megszabadulni a bűnös élet visszahatásaitól, de az emberek kemény munkával megkeresett pénzét az Úr szolgálatában használja, s így megszabadítja őket a bűnös visszahatásoktól. Egy vaisnava guru sohasem függ tanítványai hozzájárulásaitól. Haridása Thákura utasításait követve a tiszta vaisnavák egy fillért sem fogadnak el senkitől a saját részükre, de ráveszik követőiket, hogy minden vagyonukat az Úr szolgálatára fordítsák."

Caitanya Caritamrita Antya-lila 3. fejezet 138. vers

A Szent Névről 4. rész

2010.11.25. 03:37

"Valaki reggel kérdezte, hogyan lehet ragaszkodással és szeretettel énekelni Krisna szent nevét?

Honnan jön a ragaszkodás és hogyan fejlődik ki?

Az kezdetben meg kell tanulni kötelességből énekelni, de ugyan akkor a minőség is ugyanolyan fontos. De a ragaszkodás vonzza Krisna figyelmét.Sivarama Maharaja

A válasz az, hogy minden a szentnévből jön, abból fejlődik ki. Ez valamikor gyorsabban valamikor lassabban történik, hanem teszünk semmi mást, mint a Hare Krisnát énekeljük, de a ragaszkodás Krisna felé lassan fog jönni, hosszú ideig tart amíg kifejlődik. Sravanam kirtanam visnoh…, de ha hallunk Krisnáról – milyen kedves Krisna, milyen bölcs, milyen kedvtelései vannak, milyen szép – szóval, valahogy meg kell tanulnunk szeretni Őt. Persze a szeretetnek vannak különféle fokozatai, de mindenképpen ragaszkodnunk kell Felé. Amikor természetesen tudjuk ki mondani a nevét, akkor az az alapján történt, hogy hallottunk róla. Ennek azonban az fontossága, hogy a bhakták halljanak Krisnáról. Sravanam, kirtanam, először van sravanam és aztán van kirtanam. Honnan hallunk? A szentírásokból: Srímad Bhágavatam, Bhagavad-gíta, Caitanya-caritámrita, Bhakti-rasámrita-sindhu. Szóval oly sok könyv van. Mik ezek a könyvek? Ezek a könyvek a tiszta vaisnavák ajkáról alászálló hangvibráció. Mivel nekik van ragaszkodásuk, ezért az átjön a hangvibrációjukon, ami pedig befolyásolja a mi szívünket.

Például van egy ember, aki egy gengszter, egy gazember. Amikor az ügyvédje beszél róla, akkor ő másképpen teszi ezt, mintha az anyukája beszélne róla. Az anyukájának nem számít, hogy mit tett, mert őt egy szeretetteljes kapcsolat fűzi hozzá. Amikor az anyukától hallunk, akkor egy jobb képet fogunk kapni róla, mert a ragaszkodás ott van. Lehet, hogy az ügyvéd, vagy egy rendőr és az édesanya is ugyan azt mondják, de ahogy mondják, azzal a hangvibrációval és ragaszkodással vagy ellenszenvvel, akkor annak egy másféle hatása lesz a mi szívünkön. Ha mi beszélünk róla, akkor mi is másképpen fogunk beszélni.

Természetesen itt nem egy gengszterről van szó, hanem Krisnáról. Amikor azoktól a személyektől hallunk, akik szeretik Krisnát, és társulunk velük „nityam bhágavata sevaya”, amikor velük énekeljük a Hare Krisnát, akkor ezek mind hatást gyakorolnak a szívünkre. Ez a szívünkre gyakorolt hatás úgy van nevezve, mint ragaszkodás. Ennek a következménye az lesz, hogy mis fogjuk Krisna nevét énekelni, mégha az árnyéke is van annak a ragaszkodásnak – premábhása, bhávábhása. De egy árnyéka egy dolognak még mindig jobb, mint semmi. De ez a kezdő pontja az éneklésnek, mert ha követi valaki az árnyékot, akkor mivel az árnyék kapcsolódik a tárggyal, akkor meg fogjuk találni a tárgyat is.

Így a lényeg az, hogy mi is ragaszkodással tudjuk énekelni Krisna szent nevét, akkor társulnunk kell olyan személyekkel, akiknek minőségi ragaszkodásuk van. Ebből fog jönni az igazi éneklés majd, ami aztán vonzza majd Krisnának a figyelmét."

Srila Sivarama Maharaja

2008-03-10 

 

Megtisztulás

2010.11.24. 03:02

gandhi"Önmagunk megtisztítása... azt jelenti, hogy életünk minden területén tisztává leszünk. S mivel a megtisztulás fölöttébb ragályos, önmagunk megtisztítása okvetlenül elvezet a környezetünk megtisztulásához."

Gandhi

Amikor múlthéten Ákosnál kotorásztam találtam egy másik dalt is.
Szerintem ez is ütős:

Ákos : Átkozz el (Az Isten dalol)

Gondolj rám a békesség éjjelén,
Ahogy szemedhez ér a fény
Úgy ragyogjon fel
Benned a gondolat,
Hogy mindenre egyedül vagy,
Mert belőled elfogytam én,
És már nem vigyázol rám
Jéghideg éjszakán
De a hatalmamban vagy.

Velem változol,
Engem átkozol,
Hozzám távozol a testedből,
Engem átkozz el,
Ha Neked megfelel,
Megfosztod magadat mindentől,
Velem változol,
Engem átkozol,
Hozzám távozol a testedből,
Engem átkozz el,
Ha Neked megfelel,

Átkozz el, mert elhagytál és hívj,
A testeddel harcot vívj
És könnyedén veszítsd el
Most csillagközi a tér,
De egy imába belefér,
Próbálkozz, ne add fel...

Velem változol,
Engem átkozol,
Hozzám távozol a testedből,
Engem átkozz el,
Ha Neked megfelel,

Az lesz majd a jutalom mindenért,
Az álmod ha véget ért
És találkozol velem,
Lebegsz a semmiben,
Könnybe borul a szem,
Most nem nevet senki sem,
...áldod az én nevem...

Velem változol,
Engem átkozol,
Hozzám távozol a testedből,
Engem átkozz el,
Ha Neked megfelel,
Megfosztod magadat mindentől,
Velem változol,
Engem átkozol,
Hozzám távozol a testedből,
Engem átkozz el,
Ha Neked megfelel...

Az első Mantra-lemez

2010.11.22. 03:44


Még a cím sem teljesen biztos, hisz intróval együtt is csak 6 számos lett és mai szemmel inkább demónak nevezném.

A korabeli sajtó komoly EP-ként könyvelte el és dicsérte is rendesen, még a hangzást is.
Pedig a körülmények igen nehezek voltak. Egy 300Mhz számítógéppel (ma egy telefon többet tud) és egy 2 csatornás hangkártyával lett rögzítve.

A dobot így egyszerre kellett felvenni, minden utólagos keverés és vágás nélkül. Szerencsére Fellegi Ádi megoldotta, felütötte séróból, de a legnagyobb részt Jaya Hari zsenialitása kellett hozzá, hogy legyen belőle valami.

És lett is, hisz ez volt az az anyag, ami eljutott Lukács Lacihoz (Tankcsapda), Csató Péterhez/NBd (Replika) és még sok mindenki máshoz is, és elindította a zenekart.

Most már csak elvétve lehet találni az eredetileg kiadott cd-kből és kazettákból, így sokak kérésére most letölthető lesz innen.

Jó szórakozást hozzá!

süti beállítások módosítása