Miből jöhet az agresszió

2010.10.21. 03:50

Itt egy friss hír, ami ismét bizonyítja azt, amit nem kell sokat bizonygatni: az erőszak erőszakot szül.Bruce lee

Emlékszem kamasz koromban, amikor jöttünk ki a moziból a Bruce Lee film után, mindenki legyőzhetetlen sárkánynak gondolta magát.

Persze ez nem tartott sokáig, mert a közeli másik mozi előtt nagyobb mennyiségben voltak barnább bőrű fiatalemberek, akik előtt ajánlatos volt csendben elsomfordálni…

 
„Agykutatók vizsgálatai szerint fennáll a veszélye, hogy a túl erőszakos televíziós tartalmak vagy videók érzelmileg eltompítják a tizenéves fiúkat.

A Social Cognitive and Affective Neuroscience című szaklap internetes oldalán kedden megjelent tanulmányban a tudósok megállapították, hogy annál kevesebb aktivitás mutatkozik az érzelmi reakciókért felelős agyi területeken, minél több erőszakos képet láttak a kamaszok.

Az érintett agyi területek normális esetben az agresszív viselkedés fékjeként működnek - mutatott rá Jordan Grafman amerikai kutató. - Ha ez a funkció megszűnik, növekszik annak a veszélye, hogy elfogadják az agresszivitást mint megfelelő viselkedési formát. Ugyanakkor a kutató azt is megjegyezte, hogy az erőszakos viselkedés mögötti okok annyira komplexek, hogy nem lehet laboratóriumi körülmények között vizsgálni.

A tudósok kutatásuk során 22, 14 és 17 év közötti fiút vizsgáltak meg funkcionális mágneses rezonancia tomográffal. Közben a fiatalok videojeleneteket néztek, amelyeket tinédzserek egy másik csoportja előzőleg gyengén, közepesen vagy erősen erőszakosnak ítélt.

Minél tovább nézték a fiatalok a leginkább erőszakosnak ítélt jeleneteket, annál kevesebb reakciót mutattak az orbitofrontális cortexben - ez az agyi terület fontos szerepet játszik az érzelmi reakciók kialakulásában. Kevésbé erőszakos jelenetek esetében ilyen hatást nem figyeltek meg.”

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr815142401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_9254 2010.10.21. 22:59:16

Haribol! Ez igaz h az erőszak erőszakot szül. kiváncsi lennék a véleményedre. pl olyan esetekről. van egy video játék Duke Nukem 3d 1996-ban volt nagy divat. és az első részben felfegyverzet vadisznokat kell lelőni egy moziba, fröcsög a vér a hogy szokott lenni. és volt aki (talán nem is gyerek) aki gondolta hogy amerikába ezt kipróbálja egy moziba... gondolod a játék mennyire "népszerű" lett utána vagy másik eset hogy egy gyerek az apja pisztolyával lelőtte a barátját. és utána szólt neki hogy van még egy életed, mint a videó játékba (persze a való életben ez nem így van, ha még mi krisnások tudjuk hogy egy másik testbe meg kell születnie) vagy ott van a Shongoku japán mese, kisgyerek kiugrott az ablakon mert hát Shongoku a mese főszereplője is tud repülni és ezek után csak 23.00 kor nézhettük a mesét. Csak azért mert a világ nem tudom hány milliárd gyerekéből 1 nem értette jól a mesét. És a fönti esetekről is én legalább azt gondolom, hogy hát a szülőkkel is baj lehetett, hogy ennyi realitás érzéke nincs egy gyereknek, hogy kiugrik az ablakbon vagy lelövi a barátját. De például ez megeshet hogy az új Krisnás mesét is félre érti valaki és valki Krisnának gondolja magát és valakit meg démonnak? Vagy ez nem történhet meg? Persze ez akkor történhet meg ha a szülő nem magyarázza el, hogy kell érteni a mesét. De mi van ha mégse érti meg?
süti beállítások módosítása