Hol érdemes élni?

2010.07.31. 04:00

Minden normális emberben felvetődik, hogy hol a legjobb.

Sok féle szempontot vehetünk figyelembe, de lelki oldaláról itt olvashatunk:


„A Mathuráként ismert szent hely lelkileg magasabb rendű, mint Vaikuntha, a transzcendentális világ, mert az Úr Mathurában jelent meg. Mathurához képest Vrindávana transzcendentális erdeje magasabb rendű, Krisna rásá-lílá kedvtelései miatt. Vrindávana erdejénél magasabb rendű a Govardhana-hegy, mert Srí Krisna isteni kezével fölemelte, s mert különféle szeretői kedvteléseinek helyszíne. Mindenekfölött azonban a legkiválóbb Rádhá-kunda a legfelsőbbrendű, mert a Gokula Ura, Srí Krisna iránti prema ambrózia-nektárjával van teli. Hol van hát az az intelligens személy, aki vonakodik szolgálni a Govardhana-hegy lábainál fekvő isteni Rádhá-kundát?Radha-kunda

A sástrában az áll, hogy a gyümölcsöző tetteket végzők minden típusa közül azt, aki fejlett az élet magasabb rendű értékeiről szóló tudásban, a Legfelsőbb Úr, Hari a kegyében részesíti. Sok, a tudásban előrehaladott személy [jñání] közül az, aki tudása által gyakorlatilag felszabadult, elfogadja az odaadó szolgálatot. Ő magasabb rendű a többieknél. Azonban az, aki valóban elérte a premát, a Krisna iránti tiszta szeretetet, még nála is magasabb rendű helyzetben van. A gopík magasabb szinten állnak minden fejlett bhaktánál, mert örökre, teljes mértékben Srí Krisnára, a transzcendentális tehénpásztorfiúra bízták magukat. A gopík közül Srímatí Rádhárání a legkedvesebb Krisnának. Srímatí Rádhárání tava (kunda) olyan mélységesen kedves az Úr Krisna számára, mint Maga Rádhá, a legszeretettebb gopí. Ki az hát, aki ne lakna Rádhá-kundánál, és eksztatikus lelki érzésekkel [aprákrita-bháva] túláradó lelki testben ki ne végezne szerető szolgálatot az Isteni párnak, Srí Srí Rádhá-Govindának, akik naponta bemutatják astakálíya-lílájukat, örök, nyolcszoros, mindennapi kedvtelésüket? Azok, akik a Rádhá-kunda partján végzik odaadó szolgálatukat, valójában az univerzum legszerencsésebb emberei.

A számtalan kedvelt élvezet és Vrajabhumi minden szeretetre méltó leánya közül Srímati Rádhárání minden bizonnyal Krisna szeretetének legdrágább kincse, s az Õ isteni tava (kunda) a nagy szentek leírása szerint minden szempontból hasonlóan kedves Krisnának. Kétségtelen, hogy Rádhá-kundát még a kiváló bhakták is nagyon ritkán érik el, ezért közönséges bhaktáknak még nehezebb elérniük. Ha az ember csupán egyszer is megfürdik abban a szent vízben, Krisna iránti szeretete teljes mértékben feléled.”

Upadesamrita (A tanítások nektárja) 9-10-11. vers

Tudom, hogy ez nagyon magas szint és szinte elérhetetlen, de a cél még mindig ez.

Így ha teheted, te is élj egy szenthelyen, vagy annak a közelében.

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr685142313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása