Az alábbi kutatás persze nem Magyarországon készült, de nem lennék meglepődve, ha nálunk is ilyen eredmény jönne ki.

Az, hogy az emberek leszoktak az olvasásról nem meglepetés, személyesen is tapasztaltam. A 90-es évek elején, amikor először próbálkoztam az utcai könyvosztással még volt esély. Az emberek kezébe nyomtuk a könyvet és megpróbáltuk felkelteni az érdeklődését a téma iránt.

Manapság a legtöbben szabályosan menekülnek a könyvek láttán, mint az ördög a Bibliától (talán pont ezért?). De a könyvesboltok is panaszkodnak. Kevés dolgot tudnak eladni, és azok se nagy műremekek.

A modernkori médiák kicsit olyanok, mint a pempős étel. Szám szerint megvan benne minden, de ha csak azt eszed akkor egy csomó problémád lesz. Például elgyengülnek, és kiesnek a fogaid, mert nem használod. Először jó ötletnek tűnik, de mi van, ha egyszer eltűnik a pempő?  Nincs fogad, hogy tudsz így rágni? Most már kénytelen vagy pempőt enni. Jó áron…

Szóval használd a fogad és az intelligenciád, mert úgy fogsz járni, mint a brit tinik:

„Jean Gross, a kormány gyermekkori nyelvfejlesztési főtanácsadója a The Sunday Times jelentése szerint kimutatta, hogy a brit tinik - jóllehet valójában legalább 40-50 ezer szót ismernek - a napi beszédben egy mindössze 800 szóból álló készletet használnak.

Gross szerint a helyzet odáig fajult, hogy a mai tinédzsereknek segítséget kell adni az elektronikus szöveges üzenetek és a sikeres életvitelhez szükséges formális nyelvhasználat közötti különbség megértéséhez, mert "800 szavas szókinccsel senki nem fog munkához jutni".

Szakértők még a külföldieknek is minimum ezer szó ismeretét ajánlják az angol nyelv legalább alapszíntű megértéséhez.

Mások ugyanakkor nem látják ennyire borúsan a helyzetet. David Crystal, a walesi Bangor egyetemének tiszteletbeli nyelvészprofesszora a vezető vasárnapi brit lapnak azt mondta: sok szakember alábecsüli a tinédzserek szókincsének kiterjedtségét és összetettségét. Crystal szerint a gyerekek nagyon is változatos szókészlet használnak "mindarra, amiről ők akarnak beszélni", csak a kutatóknak vajmi kevés fogalmuk van e speciális szókészlet összetételéről. Valójában arról van szó, hogy egyeseknek nem tetszik, ha a fiataloknak például "van egy jó szókincsük a hip-hopra, de nincs a politikára" - tette hozzá.”

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr525142110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása