Vyasa-puja

2009.05.03. 07:59

Tegnap volt Srila Indradyumna Maharajanak, ma pedig Srila Sivarama Maharaja Vyasa-puja ünnepsége. Itt írtam korábban róla és a jelentéséről. Ilyenkor nem csak szép szavakat, de bármilyen ajándékot fel lehet ajánlani.

Tavaly (és pár évvel korábban) ezt a nagyon szép dalt ajánlották fel a tanítványok. Én is részt vettem a felvételében. 

Hallgassátok figyelmesen, mert akkor megtapasztalhatjátok, átérezhetitek azt az odaadást ami benne van:

Innen tudjátok letölteni.

Nrisimha-caturdasi

2009.05.02. 07:41

Ma tartjuk Krisna-völgyben az Úr Nrisimhadeva (oroszlán(szerű)inkarnáció) megjelenési fesztiválját. Sok érdekes fog történni, erről majd próbálok valamit megosztani veletek később.

Sok bhaktát, köztük zenészeket is megihletett az Úr igen harcias megjelenése. Az egyik ilyen a leghíresebb Krisnás behatású hc/metal zenekar a Cro-mags. Ma már eléggé szét vannak hullva, de fénykorukban két avatott bhaktával igen bátran nyomták, ahogy a mellékelt borító is bizonyítja.

Aki ismeri a Mantrát az tudja, hogy megalakulása óta gyakorlatilag minden koncertet Egy Cro-mags számmal zárunk, a „Life of my own”-nal. Először csak azért nyomtuk, mert kevés számunk volt és a Maha-mantra van a végén. Aztán nagyon bejött, akkora energia bomba a koncert végén, hogy kihagyhatatlan.

Itt az eredeti Cro-mags-es verzió, majd ugyanez a Mantrától:

Harinama a Margitszigeten

2009.05.01. 09:43

A harinamot szokták zenés táncos felvonulásnak is magyarázni, szerintem nagyon nem az, de mindegy, lényeg, hogy gyere el és próbáld ki!

Sok év óta szinte már hagyomány, hogy május elsején maha (nagy, extra) harinamot tartunk. Eddig mindig a Városligetben voltunk, idén kipróbáljuk a Margitszigetet. 11:00-kor indulunk a szökőkúttól.

Itt egy kép 5-6 évvel ez előttről. Mindenki sokat változott, a lényeg nem.  

Gyerekesség

2009.04.30. 08:12

„ Képzeld, tegnap fogta Szubál a játékos dobozát, kiborította, megfordította és felmászott a tetejére!” újságolom lelkesen. „Aha…” jön az igenlelkes válasz. Ja persze, ez csak engem hoz lázba. De miért?

Az első legkézenfekvőbb magyarázat az „ÉN GYEREKEM” effektus. Azaz, tőle minden csodálatos, minden cuki, a kakija meg egyenesen a szantálpépre emlékeztet… Hát ez nem túl meggyőző érv. Az elfogultság és a ragaszkodás vitathatatlan tény, de tapasztalva a nem ritka hisztiket, sírásokat, balhékat (sőt, ha jól emlékszem a szantálpépnek se ilyen szaga van) a teljes elfogultság kizárható.

De akkor mi olyan izgalmas benne? Volt egy gondolatom erről. Nem abszolút igazság, de megosztom veletek.

Ebben a világban mindent csak pusztulni és hanyatlani látunk. Persze ott van az illúzió és a reklámok az ellenkezőjét mondják, de ha körbenézünk, akkor látjuk az igazságot. Felnőttként minden kicsi tudásért, képességért, felvett, vagy leadandó kilóért keményen meg kell dolgozni. Sokáig tart és minimális a változás. Az öregedés és az azzal járó hanyatlás pedig elkerülhetetlen.
Erre itt vannak a csöppségek, akik napról napra egyre ügyesebbek, szinte erőfeszítés nélkül tanulnak meg egy, vagy akár több nyelvet is például.  És napról napra egyre szebbek, nagyobbak, erősebbek.

Hát erre vágyunk mi is. Mert ez a lélek természete. De sajnos most itt vagyunk az anyagi világban és nem ez történik velünk. Mielőtt villámgyorsan visszamennénk a lelkivilágba, ahol minden örök boldogsággal és tudással teli, addig itt egy videó az ifjú Szubálról amint épp pár másodperc alatt majdnem kirakja a híres bűvöskockát:

"Még" még-egyszer

2009.04.29. 13:48

Nemrég feltettem a „Még” koncert-klipjét. Itt a párja. 2001-ben a Tankcsapda-turnén így nyomtuk, itt épp Debrecenben, a Lovardában.

Bhagavatam

2009.04.28. 07:42

Úgy volt, hogy én tartok ma leckét a Templomban, de szerencsére itt van nálunk vendégségben Vijaya prabhu, aki az ISKCON Szankirtan minisztere és utazik körben a világon és mindenkit bátorít a könyvosztásra.

Amikor készültem a Srimad Bhagavatam mai napra szánt verséből annyira megfogott a tömör egyszerűsége, elhatároztam, hogy megosztom veletek. Íme:

Semmi sem veszélyezteti jobban az ember saját érdekét, mint ha azt gondolja, hogy vannak jobb dolgok, mint az önmegvalósítás.
/SB. 4.22.32./

 

A kommentekről

2009.04.27. 07:49

Elsőként szeretném megköszönni a sok hozzászólást. Az egyik fő célja az oldalamnak a párbeszéd. Személy szerint is azt szeretem jobban. Mondani a frankót néma tömegnek, üveges szemeknek nem túl lelkesítő. A mantra.hu-n sajnos ritkák a kommentek, ezért féltem, hogy itt se lesz.

Szerencsére pozitívan csalódtam. Rengeteg a szuper hozzászólás, amit továbbra is nagy szeretettel várok. Mindegyiket elolvasom, de csak a kérdésekre, felvetésekre válaszolok, ha nem baj nektek.

Ha valaki nem nyilvánosan akar megnyilvánulni, vagy tőlem szeretne valamit, az írhat személyesen nekem a mantravgd@gmail.com címre, vagy bármelyik kontaktomra.

süti beállítások módosítása