Munka művészete 1. rész

2009.10.22. 06:23

Ez a bejegyzés egy kicsit bhaktás lesz, de érdemes nekifutnia mindenkinek, mert a téma nagyon aktuális és érdekes.

Ez egy lecke részlet (a vége), amit lelki tanítómesterem Srila Sivarama Maharaja tartott 1995-ben, Krisna-völgyben. Már sokaknak mutatattam és mindenkire nagy hatással volt.

Szerintem nagyon fontos, mert sok félreértést helyre tesz a lelki élettel kapcsolatban.

Íme az első rész:

"Kérdés: Van olyan, hogy nincs kedvem dolgozni. Meg kell várnom, amíg olyan fejlett leszek lelkileg, hogy lesz kedvem, vagy van valami más megoldás erre? Nem arról van szó, hogy egyik nap nincs kedvem dolgozni, a másik nap pedig van, hanem az az alap-mentalitásom, hogy lusta vagyok, a tudatlanság minősége miatt. Hogy lehet ebből az állapotból gyorsan kikeveredni ý vagy ez csak lelki fejlettség kérdése, s majd évek múlva megváltozik a helyzet?

Srila Sivarama Maharaja: Nézzük meg ezt a varnásrama rendszerben! A sudrák természete a tudatlanság, aminek az egyik része a lustaság, hogy valaki nem akar dolgozni. Mi erre a megoldás? Hogy a sudrák nem lehetnek függetlenek. Ha nem tudják magukat lefoglalni, akkor csak alszanak egész nap, és nem dolgoznak. A negyedik osztálynak mindig szüksége van egy mesterre, és a vaisyák, ksatriyák, bráhmanák alatt kell lenniük, hogy kényszerítve legyenek a munkára. És ha nem dolgoznak, akkor meg lehet őket verni. Mert mindenkinek dolgoznia kell. Ha egy ostoba ember azt gondolja, hogy nem dolgozom, de enni azért fogok, akkor hogy fog megélni?

tt a Krisna-tudatban legalább saját magunkat meg kellene verni, a saját elménket. Ha nem csinálod ezt, akkor valaki más fog téged lökni, hogy dolgozz. De nincs olyan, hogy nincs kedvem dolgozni. Nem lehet, hogy valaki nem dolgozik. Kell. És ha én nem tudom magam motiválni, akkor motiváljon valaki más, de dolgozni kell. Idejövünk Krisnát szolgálni, és ha ez a munka szolgálat, akkor mit jelent az, hogy nincs kedvem Krisnát szolgálni? Akkor milyen bhakta vagyok? Akkor ne legyek itt, ne legyek Krisna-tudatban, hanem legyek valahol máshol. De mivel az anyagi világban vagyok, mi fog történni, ha nem dolgozom? Csak probléma lesz. Az ilyen személyek csak degradálódni fognak. Ez egy nagyon-nagyon fontos dolog, ez a munka. Ez egy vallásos alap a munkához. Ha pedig nem dolgozik az ember, főleg egy férfi, akkor elveszti az önbecsülését. Hogy tud akkor családos ember lenni, hogy vállal felelősséget a feleségéért, a gyermekeiért, a házáért? Milyen ember az, aki nem dolgozik? Tehát vagy nagyon fejlett valaki, vagy áruruksor muner yogam karma káranam ucyate (Bg 6.3). A jnániknak nem kell dolgozniuk, de akkor naponta 64 kört kell japázniuk, olvasniuk kell 8 órát, aludni pedig csak 4 órát. Az jó, ha valakinek ez a természete, akkor azt eltartjuk, nem kell dolgoznia, akkor az a munkája. De az lehetetlen helyzet, hogy valaki semmit sem csinál."

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr435142023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása