Friss Mantra interjú

2009.07.28. 07:20

Egy igényes online magazin a MusicDemo.hu megkeresett minket egy interjúra. Az új és kevésbé új kérdésekre én kanyarítottam választ:

Hogyan született meg a Mantra? Nem az alakulás kronológiája érdekel, hanem inkább az, hogy minek a hatására jött létre?

A fő dolog Jaya Hari és én összetalálkozása volt. Bár mindketten úgy gondoltuk, hogy abbahagytuk a zenélést, de hamar láttuk egymáson, hogy rendesen bizsereg… Ez azóta is így van. Aztán Acyuta szintén ott volt profi tudással és az apja (Chalie) jóvoltából egy csomó jó cuccal.
Aztán kiderült, hogy zenei ízlésünk is összehangolható.

Már jó rég volt. Az idén tíz éves a Mantra. Hogyan ünneplitek meg ezt a kerek évfordulót?

Tervezünk egy gyűjteményes kiadványt az összes eddigi lemezünkkel és extrákkal, amit nagyon jó áron terjesztenénk: mondjuk írható cd ár alatt :)
Aztán lesz egy ünnepi buli november 21-én a Dürrer-ben, ami még szervezés alatt áll. Szeretnénk meghívni mindenkit, aki megfordult nálunk, vagy jelentősebben segített.

Annak idején a Mantra amolyan kuriózumnak számított a hazai rockvilágban. Napjainkra is megmaradt ez a különcség, illetve ez a kicsit kívülállás?

Hát ezt nem tőlünk kéne megkérdezni. Életmódunk, szokásaink és szabályaink miatt mindig egy kicsit mások leszünk. Hacsak meg nem változik az egész hazai rockélet…

Honnan jött ez a krisna hívőség, hisz Magyarországtól gyakorlatilag teljesen idegen kultúráról beszélünk?

Mindannyian külön úton érkeztünk, de vannak hasonlóságok. mindannyian kerestünk valami hiteles lelki folyamatot és ezt itt leltük fel.

Nyilván mára már beépült a Mantra a magyar rockeragyakba, de arra kíváncsi lennék, hogy a kezdetekkor milyen módon viszonyult a közönség ehhez a mássághoz, illetve hogyan lehet a magyar közönségnek hitelesen közvetíteni a krisna-tudat mibenlétét?

Kicsit furcsáltak minket, de amikor felmentünk a színpadra és lezúztunk mindenkit rögtön hitelesnek fogadtak el minket. A teljesítmény mindenkit meggyőzött. A szövegeinket is értelmes találták és örültek, hogy nem térítünk, nem papolunk.
Én azt gondolom, ha valaki meghallgatja, elolvassa a szövegeinket kap egy benyomást a többit már rábízzuk.

Hogyan lehet összeegyeztetni a krisna hívők szigorú szabályok szerint folyó életét a rock&roll életformával, hisz gyakorlatilag teljesen ellentétes a két dolog?

Ez a legritkábban feltett kérdés ever… :)
Ez volt az egyik motiváció, hogy elindítottam egy blogot itt: http://bhaktijogi.blog.hu/media/image/200907/
Itt mindennap rakok fel dolgokat magamról, a családomról, a hivatásomról, ja és persze a Mantráról. Egyébként itt olyanokat is felteszek, amik a hivatalos oldalon sohasem lesznek fenn.
Egyébként ez a kérdés ott van a GYIK-ban.

Milyen szerepet játszik a pénz a zenekar életében, illetve működésében? Gondolok itt arra, hogy egy ilyen identitású csapatnak fontos-e hogy fizessenek a koncertekért?

A pénz nálunk nem motivációs tényező, de szükséges elem. A lelkesedésre nem tankolják meg a buszunkat, vagy nem adnak húrt a hangszerboltban. Szóval annyi pénz kell, hogy működtetni tudjuk a zenekart.

Viszontagságos tagcserékkel tarkított volt az elmúlt tíz év. Jaya Hari Das ki, Kowalsky be, majd Kowalsky ki Jaya Hari Das vissza, közben négy dobos, és két gitáros is játszott a zenekarban. A tagokon kívül mi változott a kezdetek óta? Hogy áll jelenleg a Mantra?
Most is ugyanolyan intenzitással, beleéléssel csináljátok a zenekart, mint a kezdetekkor, vagy esetleg már alábbhagyott a lelkesedés? Mi motivál benneteket 2009-ben? Ugyanaz, mint a kezdetekkor, vagy egészen más?

Hú, nem kevés kérdés. Hát igen sok mindenen átmentünk együtt-külön és sok minden változott körülöttünk. Aki azt mondja, hogy ugyanolyan 10 év után az hazudik. Idősebbek lettünk, családunk van, gyerekeink. Épp most voltunk Hegyalján és annyira jó hangulatú bulit nyomtunk, amiért érdemes csinálni. Hogy mi motivál minket? Nyilván ez személyenként is változó. Szeretünk zenélni, szeretünk együtt zenélni. Szeretjük a számainkat és szeretnénk még sok jó számot írni. És imádjuk a közönségünket!

2005-ben jött ki az utolsó lemez, „Minden a tiéd” címmel. Majd négy éve gyakorlatilag csend van. Nem terveztek új kiadványt?

Pont egy éve nyáron jött ki az „Akarom látni”. Ha lemaradtatok róla küldhetek belőle.

Régebben mindenfelé láthattak titeket a rajongók, manapság csak elvétve kaphatunk el egy-egy Mantra koncertet. Mi ennek az oka?

Tavasszal elég sok helyen voltunk a WMD-vel közösen, a többit majd meglátjuk. Szerintem te is tudod, hogy ma Magyarországon nem olyan egyszerű rentábilisan koncertezni.

Hol láthat benneteket a közönség a közeljövőben?

Fix pont egyenlőre csak a már említett novemberi.

Plusz egy kérdés:
Melyik Mantra lemez a szíved csücske, melyikre vagy a legbüszkébb?

Mindegyiket a saját gyermekemnek tekintem, szóval nem tennék köztük különbséget, ahogy egy normális szülő sem tesz így. Persze reális vagyok, látom, hogy az egyik egy kicsit bandzsa, de attól még nagyon szerethető, sőt…

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr845141931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balanuja.das 2009.08.03. 17:09:54

hű de ciki,nem tudták hogy van új album...
süti beállítások módosítása