Olvastam pár éve egy cikket a fenti címmel és elraktam érdekes tartalma miatt. Most megosztom veletek:

"Pszichológiai felmérés állapította meg tudományosan, hogy a nagyon tehetséges brit diákok között az átlagnál nagyobb a metálosok száma. Az okos metálos diákok önbizalma ugyanakkor gyengébb a többiekénél, és arra használják kedvenc zenéjüket, hogy megszabaduljanak a frusztrációtól. A vizsgálatot végző egyik pszichológus megjegyezte, hogy a tehetséges diákok valószínűleg nagyobb nyomás alatt vannak, és ettől próbálnak szabadulni a zene segítségével.
A Tehetséges és Jó Képességű Fiatalok Nemzeti Akadémiája nevű (illetve így fordítható nevű) szervezet százhúsz-ezernyi nagyon jól teljesítő diákot reprezentál, a Nagy-Britannia középfokú és felsőoktatásában tanulók legjobb öt százalékát. Nemrég végeztek egy felmérést, amiben azt is megkérdezték a 11 és 18 év közötti tehetséges diákoktól, hogy milyen zenét szeretnek. Kiderült, hogy az első helyen a rock áll, a pop csak a második. A különösen nagy számú metálosról a kérdőívben ügyes pszichológiai kérdésekkel kiderítették, hogy a többieknél gyengébb az önbizalmuk, rosszabb az önmagukról kialakított képük.

Azért, hogy megtudják, hogyan is áll a dolog a metálosokkal, velük (tizenkilenccel közülük) külön interjút készítettek. Kiderült, hogy főként arra "használják" a "hangos és gyakran agresszív" zenét, hogy megszabaduljanak a frusztrációiktól és a haragtól. Vagyis a katarzisért. Többen kifejezetten akkor hallgatnak metált, amikor rossz hangulatban vannak, míg az elkötelezettek szerint "minden alkalomra megvan a megfelelő metálzene."

A vizsgálatot végző egyik pszichológus, Stuart Cadwallader megjegyezte, hogy a tehetséges diákok valószínűleg nagyobb nyomás alatt vannak, és ettől próbálnak szabadulni a zene segítségével. Azt is elmondta, hogy korábbi pszichológiai vizsgálatok úgy találták: a metálosság kifejezetten a rosszabb iskolai teljesítménnyel függ össze, de az új eredmények ellentmondanak ennek. A Guardian metál-szakíró bloggere arról ír, hogy manapság a metál korántsem csak a cicanadrágról szól: a kortárs metálzene összetett és okos, meghallgatni és értelmezni kihívást jelent, és távol tartja magát a mainstreamtől. Azt is sugallja, hogy túl kéne lépni azon a sztereotípián, hogy az okos-de-magányos srácok Radiohead- és Smiths-plakátokkal tapétázzák ki a szobájukat: valószínűbb, hogy Mastodonnal.

Ide kapcsolódik (valamennyire), hogy nemrég megjelent egy angol nyelvű könyv Metallica és filozófia címmel. A "gondolkodó ember metálja" kapcsán (a kifejezés a könyv ismertetőjében olvasható) mindenféle metafizikai, etikai és ismeretelméleti problémákat tárgyalnak filozófusok, valószínűleg nagyjából úgy, ahogy a magyarul is olvasható (szintén William Irwin által szerkesztett) Mátrix filozófiában."

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr145141883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_107748 2009.06.11. 09:02:47

hát igen... metál az ész :D érdekes cikk

rmd 2009.06.11. 20:29:13

A legokosabb emberek pedig a Mantrát hallgatják.

gaobr 2009.06.11. 23:29:39

Teljesen elvadul ez a blog itt. :-)
süti beállítások módosítása