A barátságról

2009.05.17. 08:23

A világ összes valamirevaló filozófusának, gondolkodójának és azt hiszem minden embernek van egy elképzelése barátságról és az ellenségeskedésről.

Álljon itt most Srila Prabhupada véleménye a témáról: 

“Az Úr szolgáiként egyek vagyunk, és nem lehet szó ellenségeskedésről, vagy barátságról. Ha az ember megérti, hogy mindannyian az Úr szolgái vagyunk, hogyan merülhet fel az ellenségeskedés vagy a barátság kérdése?
      Az Úr szolgálata érdekében mindenkinek barátként kell viselkednie. Dicsérnünk kell azt a szolgálatot, amit a másik végez az Úrnak, s nem szabad büszkének lennünk a saját szolgálatunkra. Így gondolkodik egy vaisnava, ez a Vaikuntha-gondolkodásmód. Lehet versengés és látszólagos vetélkedés a szolgák között, miközben a szolgálatukat végzik, de a Vaikuntha-bolygókon a bhakták megbecsülik a másik szolgálatát, és sohasem becsmérlik. Ez a Vaikuntha-verseny. Szolgák között nem lehet szó ellentétekről. Mindenkinek meg kell kapnia a lehetőséget arra, hogy legjobb képességei szerint szolgálja az Urat, és mindenkinek értékelnie kell a többiek szolgálatát. Így van ez a Vaikuntha-világban. Mindenki szolga, ezért mindenki ugyanazon a szinten áll, és szolgálhatja az Urat, amennyire képességei engedik.”
Srimad Bhagavatam 7. ének 5. fejezet 12. vers magyarázatából

Ezt a bejegyzést Kisora prabhunak ajánlom az alábbi témába vágó ( :-) ) videóval együtt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr805141857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_24757 2009.05.18. 11:27:52

Köszönöm szépen az ajánlást. :)
süti beállítások módosítása