Házasoknak 3. rész

2014.02.17. 00:54

A könyv eredeti címe "Grihasta-ashrama kézikönyv", és H.H. Radhanatha Maharaja kérésére állították össze Bombayban a bhakták 2003-ban. 

Itt tudod elolvasni az előző részt.

Grihasta-life.jpg"3. Általános kötelességek és felelősségek a grhastha asramaban

- Egy grhastha legfőbb kötelessége szolgálatot végezni. A grhastha asrama azért van, hogy szolgálja mind a négy asrama-ot amellett, hogy a saját asramán belül is szolgálja a brahmanákat.

- Azt mondják, hogy a grhastha asramaban végzett szolgálat olyan, mint átkelni egy hegyen, mert olyan sok akadály van. A kötelességek és felelősségek időnként fájdalmasak lehetnek. A szolgálatot azonban az elkülönülés szellemében kell végezni, kötelesség tudattal és megfelelő megértéssel ahhoz, hogy egy harmonikus Krisna-tudatos életet éljünk.

- A grhastha asrama az áldozat asramaja. Egy grhastha mindenki érdekében dolgozik minden körülmények között.

- A védikus kultúra annak a kultúrája, hogy hogyan adjunk és hogyan osszunk meg másokkal, abban a tudatban, hogy az univerzumban mindent az Úr birtokol és irányít, és az embernek csak azt szabad elfogadnia, ami szükséges a számára, ami az ő részeként van félretéve.

- Egy grhastha fő kötelessége, hogy állandóan énekelje az Úr szent neveit, szolgálja
a vaisnavákat és a Legfelsőbb Urat a rokonai segítségével és jámbor élete következtében szerzett vagyonával.


4. Adósságok a grhastha asramaban

Nem szabad elfelejtenünk, hogy amikor valaki megszületik az anyagi világba, különféle forrásokból rengeteg kedvező dolgot kap. Ezért az ember adós és élete során egyre több adósságot halmoz fel. [Caitanya Caritamrita Madhya 22.141, Magyarázat; Bhagavad-gita lecke, Los Angeles, 1968. 12. 11.]

- Az Úr Caitanya Mahaprabhu azonban a legpraktikusabb módszert javasolta arra, hogy hogyan rendezzük az adósságainkat ebben a korban. Mégpedig azt, hogy váljunk a Legfelsőbb Úr, Krisna őszinte bhaktájává, végezzük a sankirtana yajnát a maha mantra éneklésével és így szabaduljunk meg minden kötelezettségtől.


5. Hogyan gyakoroljuk a grhastha életet?

A szentírások jó néhány szabályt leírnak (mit tegyünk és mit ne tegyünk) a grhasthák számára. Mivel a középpontban az odaadó szolgálat áll, a legfontosabb az, hogy az Úr Krisna jó bhaktájává váljunk.

Fontos tennivalók:

Az alábbi javaslatok fontosak a lelki életben való fejlődéshez, mert még a jelen korban is praktikusak.
- Kelj fel kora reggel és fürödj meg!
- Köszöntsd és imádd a murtikat!
- Vibráld figyelmesen és odaadással előírt számú köreidet! Ez az odaadó szolgálat életbevágó része!
- Imádd Tulasi Devit!
- Naponta hallgasd / olvasd az olyan szentírásokat, mint a Srimad-Bhagavatam és a Bhagavad-gita!
- Ajánlj bhogát, tiszteld meg a prasadamot, ajánld tiszteletedet a vaisnaváknak és a brahmanáknak!
- Adományozz a jóság minőségében!
- Végezz áldozatokat! A legfontosabb a sankirtana yajna. A grhastha élet legfontosabb jellemzője az Úrnak végzett odaadó szolgálat.

A lényeg: „nama ruci, jiva daya és vaisnava seva”

Néhány tiltás:

- Egy grhastha ne csináljon semmi olyat, ami nem áll kapcsolatban az Úr Krisnával és ne társuljon szükségtelenül materialista emberekkel!
- Egy grhastha ne végezze közömbösen előírt kötelességeit azzal a címszóval, hogy elkülönült!
- Egy grhastha ne ragaszkodjon túlságosan az otthon kényelméhez, a feleség, a gyerekek és a rokonok társaságához!"

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr655814283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása