Megint egy fagyos nap

2014.11.29. 20:22

Sok szeretettel küldöm ezt a dalt a most zajló Srila Prabhupada könyvosztó maratonon résztvevő bhaktáknak.

Bár már 14 éve, hogy (1 nap alatt!!!) elkészült, semmit se vesztett a fényéből.

A dalszerző Jaya Hari gitározik, basszusgitározik, dobol(!), Kowalsky énekel, Acyuta gitározik, sőt Srila Prabhupada is itt van és a Gopálos bhakták kórusa is. 

 

Kérdés: mit tegyünk, ha nincs meg az a vágyunk, hogy törődjünk a bhaktákkal?

Vágyni kell arra, hogy legyen vágyad. Ha tényleg van vágyad erre a vágyra, akkor ez jönni fog.

Például te szeretnél egy almafát. Ott a vágy, hogy legyen alma, de ehhez először el kell ültetni egy magot.

Mondjuk arra vágysz, hogy felajánlhass almát Radhesyamnak, de nincsen. először neked el kell ültetned a magot, locsolnod kell, óvnod kell a palántát és mindent meg kell tenned érte. Amikor terem az alma, beteljesedik a vágyad és fel tudod ajánlani.

Az intelligenciánkkal tudjuk, hogy gondoskodónak kell lennünk és eszköznek Krisna szeretetének, de nincs ott bennünk ez a vágy.
Srila Prabhupada megmutatta nekünk, hogy hogyan tudjuk ezt a vágyat megkapni. Tennünk kell érte, imádkoznunk kell érte. Ezzel az imával kell énekelnünk a Szent Nevet, tanulni a Srimad Bhagavatamot és a leckékre járni. Ezzel az imával kell a bhaktákat szolgálni és a Murtikat imádni. És akkor ez a vágy minden bizonnyal ott lesz. És nem csak az elmének esz a vágya, hanem a léleknek.

Ez válaszolt a kérdésedre?

Ha van vágyad arra a vágyra, ami még nincs, de így cselekszel, akkor nőni fog, és ott lesz a vágy.

Kérdés: Mi az, ami elválaszt bennünket ettől a vágytól, hogy szolgáljuk a bhaktákat?

A hamis ego. Ez minden. Nekünk önzőek a vágyaink. Ha nem lenne a hamis egónk, szeretnénk Krisnát. És amennyire van ott a Krisna iránti szeretet, annyira leszünk együttérzőek minden más élőlénnyel. Nekünk a vaisnavákat kell szolgálnunk, nem az egónkat. Énekeljük őszintén a Szent Nevet, hallgassuk a Krisna-katha-t. Megértve, hogy milyen elesettek vagyunk, úgy kell hallgatnunk a Krisna-katha-t, mint aki reménytelenül szomjazik a vízre.   

Ez nem csak valami móka, hanem valami, amit kétségbeesetten kell akarnunk. Ez a mohóság, ez a lobha, ez a hiányérzett nyitja meg a szívünket, a Hari-katha és a Szent Név mélyen belemegy és átváltoztat.
Ez egy nagy tudomány, nem csak egy elme-tudomány. Ez egy lelki tudomány. A bhakti; az elme, az intelligencia és a szív. A szív az őszinteségünk központja.

Ez válasz volt a kérdésedre?

Kérdés: Ez azt jelenti, hogy ha nem engedjük Krisnát közel a szívünkhöz, a bhaktákat sem tudjuk közel engedni?

Ha a bhaktákat nem tudod közel engedni a szívedhez, akkor Krisnát sem. Minkét irányból igaz. Anélkül, hogy szépen szolgálod a vaisnavákat a Szent Név nem fog mélyen a szívedbe menni, és ha nem szépen énekled a Szent Nevet, akkor nem tudod szépen szolgálni a bhaktákat. Ez a kettő elválaszthatatlan egymástól.

A cucc

2014.11.25. 00:25

Egy nagyon egyszerű, de tanulságos videó a kábítószerek hatásáról:

 

süti beállítások módosítása