Kedvenc videóm...

2014.10.19. 20:52

Nem leszek áldozat

2014.10.15. 15:05

Egy érdekes társadalompszichológiai témát feszegetnék. Jó pár éve mondta el egy bhakta, azóta tanulmányozom, alkalmazom, és most megosztom veletek.

Minden szituációnak alapvetően háromféle szereplője lehet.
1. Az Áldozat
2. Az Elkövető
3. A Megmentő

Persze, mondanád, így van a krimikben, de sehol másutt. Pedig igen. Kezdj el beszélni bárkivel, nézz bele a politikába és meglátod. De ne vágjunk rögtön a közepébe.

Példa:
Találkozol x-el, akit kérdezel, hogy mi újság vele, aki persze jó magyar módjára panaszkodni kezd. Mondjuk y-ra. Tehát ő az Áldozat. Neked két esélyed van: y-nak adsz igazat, ugye aki az Elkövető (ez nagyon ritka) és így csatlakozol a rosszfiúk csapatához. A másik lehetőség, hogy a panaszkodó x-nek adsz igazat, vagy csak bólogatsz (ez majdnem 100%) és így teleszel a Megmentő.
Csakhogy így ti lettetek túlerőben, és az Elkövetőből lett az Áldozat. Erre x, aki nem akar Elkövető lenni, felveszi a megmentő szerepét és mondjuk kibékülnek. És akkor ki leszel te? Kitalálod? Az Áldozat.

Ha valaki ismeri a Srimad Bhagavatamot (legalább az elejét) az tudja, hogy így kezdődött a Kali-yuga. Pariksit Maharaja nagyon szomjas lett és besétált Samika Risi kunyhójába. Kért egy kis vizet, de a bölcs válaszra se méltatta, hanem tovább meditált. Erre feldühödött Pariksit Maharaja és egy döglött kígyót rakott a bölcsre. Mindkettőnek igaza volt és mindkettő hibázott. A királynak kijárt volna a fogadtatás, de ezt a kígyós dolgot nem kellett volna csinálni. A bölcset, mint brahmanát a királynak is tisztelnie kell, de neki is kellett volna fogadnia illendően az uralkodót. Itt véget is érhetet volna a történet. De nem. Sringi, Samika Risi fia feldühödött és megátkozta Pariksit Maharajot, hogy 7 nap múlva halljon meg.

A folytatást tudjuk: Pariksit Maharaja volt az utolsó király, aki meg tudta állítani Kalit és az ő korszakát, de innentől senki. Mivel nem voltak megfelelő uralkodók a papi brahminikus osztály is elveszett.

Íme, ez egy eset 5000 évvel ez előttről, amikor valaki fölöslegesen a Megmentő szerepébe lépett és először Elkövető majd Áldozat lett. Plusz az egész emberiség…

Ha van egy kis időd, gondolkodj el rajta:
- vajon nem mutatod magadat fölöslegesen Áldozatnak, csak hogy megsajnáljanak?
- nem lépsz be mint megmentő, csakhogy 10 percig jó legyél?
- némi alázattal el tudnád e kerülni, hogy te legyél az Elkövető?

Így készült a Lélekgyilkos

2014.10.13. 11:22

Mantra történetének egyik érdekes pontja a „Lélekgyilkos” klipje. Barátunk DNS (Hallók Dénes) készítette, mint sok más klipünket és majdnem az összes borítónkat.

A fő érdekessége, hogy erre nem is kértük meg, hanem egyszer csak előállt a majdnem kész verzióval. Míg a szám mind zeneileg, mind szövegében az egyik legdurvább a Mantrától, a klip egy poénkodásból készült.

Íme, itt a klip és a nyersanyag:  
 

süti beállítások módosítása