Lázadás

2013.10.20. 01:45

george-orwell-220_782943f.jpg"Amíg nem ébrednek öntudatra, nem fognak fellázadni, s amíg fel nem lázadtak, nem ébredhetnek öntudatra."

George Orwell

Guru-kérdés

2013.10.19. 01:01

srs_The_Siksa-guru.jpg"Ami a guru-kérdést illeti, Mozgalmunk figyelmének középpontjában elsősorban a diksa-guru áll. A “gurut” többnyire egynek veszik a diksa-guruval, és mostanáig nem sok egyebet értettek alatta. De kik is valójában azok a kiváló lelkek, akik bevezettek bennünket a Krisna-tudatba? Milyen kapcsolat fűz bennünket azokhoz a vaisnavákhoz, akik az odaadás útján tanítanak minket? Milyen kötelezettségeink vannak szüleink, tanáraink, sannyásijaink és feljebbvalóink iránt, akik Isten felé vezetnek bennünket? Őket talán nem kell figyelembe venni?

A Közösség nem igazán foglalkozott ezekkel a kérdésekkel. Nem sok elismerést kapnak azok a guruk, akiknek siksája, nélkülözhetetlen tanításai révén elértük a tiszta odaadás küszöbét. Nemigen részesülnek megbecsülésben azok a lelkek, akik nap mint nap a felemelkedésünkért fáradoznak.

Ennek következtében az ISKCON tagjai nem adják meg a kellő elismerést azoknak, akiket megillet, mulasztásuk pedig a tiszteletreméltó feljebbvalók elégedetlenségének tüzét táplálja. Meg kell adnunk a tiszteletet azoknak, akik képzésünkért felelősséget vállalnak. Ha ezt nem tesszük meg, lelki tanítómestereink elhanyagolásával azt kockáztatjuk, hogy sértést, guror avajnát követünk el.

A jelenlegi gyakorlat, mely a guru fogalmát kizárólag egy rituális avatással azonosítja: téves. Ennek következményeként az a veszély fenyeget, hogy ezzel mind a siksa-gurukat, mind pedig a diksa-gurukat lebecsüljük, s egyúttal eltorzítjuk a guru-tattvára vonatkozó siddhantánkat is.

A vaisnava sástrák a siksa fontosságát hangsúlyozzák. Tekintet nélkül arra, hogy oktató-e vagy avató, minden olyan vaisnavát guruként dicsőítenek, aki egy feltételekhez kötött lelket Isten felé vezet. A szentírások arra tanítják a bhaktákat, hogy ismerjék fel és tiszteljék guruikat, s egyöntetűen egy olyan kultúra mellett emelnek szót, melyben megbecsülést és tiszteletet tanúsítunk azok iránt, akiknek le vagyunk kötelezve."

Srila Sivarama Maharaja : A Siksa-guru (bevezető részlet)

A Visnu Debrecenben

2013.10.18. 08:30

Úgy látszik ez egy ilyen videós hét, de ezt nem tudom kihagyni.

Itt egy egész jó minőségű felvétel, ami a Lélek-kapu fesztiválon készült a záró kirtanon.

Annyi hozzá a plusz infó, hogy mi (én és a feleségem) voltunk a súgók a feldolgozások kiválasztásában. Persze még vannak ötletek... :)

Az első mangala

2013.10.17. 01:28

Pakolgatás közben találtam egy dvd-t, amit még régen kaptam és egy Templomi reggeli program van rajta, a felirat szerint az első az új templomszobában.

Érdekes látni, hogy még nincsenek képek a falon és milyen üres az előtér, mert még nem jöttek meg a bútorok Indiából.

Azt is jó látni, hogy milyen sokan vagyunk...

 

Bölcs

2013.10.16. 01:18

einstein idézet.jpg

2004-es interjú

2013.10.15. 01:37

Most találtam egy Viva-tévés interjút 2004-ből.

Élő adásban voltam Kowalskyval és Temesi Bercivel, akiket a Vegáról és a Black-outról is faggattak. Én csak Mantra ügyekben voltam illetékes.

Érdemes megnézni :)

Gyerekek oktatása

2013.10.14. 01:05

HKGYOK.jpgNemrég Sivarama Maharaja a Budapesti Hare Krisna Gyermekoktatási Központban (közismertebb nevén bhakta suliban) járt és a tanárokkal, óvónőkkel, szervezőkkel beszélt.

Elvekről és gyakorlati dolgokról volt szó igen határozottan és szókimondóan.

Szerintem ez nem csak nekünk volt érdekes, hanem mindenki másnak, főleg szülőknek és a leendőeknek.

Itt tudod meghallgatni, vagy letölteni az 1. részt, és itt a 2.részt.

süti beállítások módosítása