Mit kell tenni

2012.10.21. 01:51

"Értelmetlen azt mondani, minden tőlem telhetőt megteszek.

Azt kell tenned ugyanis, amit a helyzet megkövetel."

Sir Winston Churchill

Shelter -1993

2012.10.20. 01:06

Különleges japa

2012.10.18. 01:14

A múlt héten elszakadt a japa-láncom. Semmi különös nem történt, csak egy ponton elhagyta magát.

Elővettem a tartalékot, de nagyon kényelmetlennek találtam, mert Magyarországon (szintén szakadás után) fűzték újra, és nagyon merev lett.

Ekkor került elő egy régóta féltve őrzött japa-lánc is.

Még Puri Maharaja (Balabhadra prabhu, Bhaktikusum Smaran Swami, kinek hogy tetszik) adta a feleségemnek kb 10 éve.

Ez volt a feleségének, Ratanaranjini matajinak az egyik utolsó japája, aki a teste elhagyásakor visszament a lelkivilágba.

Szóval nem akármilyen ereklyéről van szó.

Eddig nem is vittük ki a lakásból nehogy elvesszük, de most ezt használom minden nap. Rám fér...

Vaisnava etikett 9. rész

2012.10.17. 01:27

Őszentsége Bhakti Caru Swami előadása:

(Itt olvashatod az előző részt)

 

Rangidősek, fiatalok és egyenrangúak

gunadhikan mudam lipsed

anukrosam gunadhamat

maitrim samanad anvicchen

na tapair abhibhuyate

(BS 4.8.34.)

gunadhikan – aki képesítettebb, képzettebb, mudam –örömöt, lipset – érezzen, anukrosam – könyörületességet, gunadhamat –aki kevésbé képzett, maitrim – barátság, samanad – egy egyenlővel, anvicchen – vágyjon, na – nem, tapair – szenvedés, abhibhuyate – hatással van rá.

(Narada Muni Dhruva Maharajának)

„Mindenkinek így kell cselekednie: ha egy nála kiválóbb emberrel találkozik, akkor legyen nagyon boldog, ha nála kevésbé kiválóbbal, akkor legyen hozzá könyörületes, ha pedig egy vele egyenrangút lát, barátkozzon vele. Ily módon sohasem lesz rá hatással az anyagi világ három féle szenvedése.”

Magyarázat: Ha találkozunk valakivel, aki nálunk kiválóbb, általában irigyek leszünk rá, ha olyan emberrel van dolgunk, aki kevésbé képzett, mint mi, azt lenézzük, amikor pedig velünk egyenlő szinten állókat látunk, nagyon büszkék leszünk cselekedeteinkre. Ezek okoznak minden anyagi gyötrelmet. A nagy bölcs, Narada ezért azt mondja, hogy egy bhaktának tökéletesen kell cselekednie. Ahelyett, hogy irigy lenne egy nála képzettebb emberre, fogadja őt boldogan. Ahelyett, hogy zsarnokoskodna egy nála alacsonyabb szinten állóval, legyen könyörületes hozzá, hogy felemelje őt a megfelelő szintre. Ha pedig egy vele egyenrangúval találkozik, akkor ahelyett, hogy saját tetteivel büszkélkedve előtte, bánjon vele barátként. Legyen könyörületes minden emberrel, akiknek amiatt, hogy megfeledkeztek Istenről, most szenvedésben van részük. Fontos, hogy ennek megfelelően cselekedjünk, mert ez boldoggá teszi az embert ebben az anyagi világban.

Felülmúlni egy feljebbvaló személyt

(maryada vyatikrama)

„A transzcendentális tudomány alapos ismeretéhez hozzátartozik annak gyakorlati alkalmazása is. Uddhava, mivel tisztában volt a transzcendentális tudomány gyakorlati alkalmazásával, azt tanácsolta Vidurának, hogy a transzcendentális tudás elsajátítása érdekében keresse fel  Maitreya Risit. Vidura Uddhavát akarta elfogadni lelki tanítómesterének, de Uddhava nem vállalta el ezt a feladatot, mivel Vidura egyidős volt Vidura  (Uddhava) apjával (?) nem fogadhatta el tanítványaként, főként, ha Maitreya is jelen volt a közelben. A törvény az, hogy rangosabb személy jelenlétében az ember ne akarjon tanítani még akkor sem, ha alkalmas rá és kellőképpen művelt. Uddhava tehát úgy döntött, hogy az idős Vidurát egy másik  korosabb személyhez, Maitreyahoz küldi, aki szintén hatalmas tudás birtokában volt ,mert közvetlenül az Úr tanította miközben elhagyni készült ezt a halandó világot. Mivel Uddhavát és Maitreyát is maga az Úr tanította, mindketten jogosan lehettek volna Vidurának, vagy bárki másnak a lelki tanítómesterei, de mivel Maitreya volt az idősebb, neki volt joga először lelki tanítómesterré válni, főként Vidura lelki tanítómesterévé, aki sokkal idősebb volt Uddhavánál. Az ember ne vágyjon arra, hogy pusztán a haszon és a hírnév miatt legyen belőle lelki tanítómester: csakis az Úr szolgálata érdekében vállalja el a feladatot. Az Úr sohasem tűri el a maryada vyatikrama arcátlanságát Senkinek sem szabad a személyes haszon és hírnév érdekében megtagadnia egy idősebb lelki tanítómestertől a neki járó tiszteletet. A csaló lelki tanítómester Az efféle szemtelenséggel a lelki megvalósítás útján tett fejlődést kockáztatja.” (SB 3.4.26.)

SP levele Sudamának (1970/7./29.) A sannyasi tisztelete

„Mindenkinek megfelelő tiszteletben kell részesítenie a sannyasit. Az ő helyzete mindig magasabb, mint minden más bennlakóé a templomban. Ezért a felsőbb helyzetét ő mindig tetteivel viselkedésével kell, hogy fenntartsa.”

SP levele Rayramának (1967/1./30.)

„Egy dolog az illemszabállyal kapcsolatban, amit lehet, hogy észrevettél: a lelki tanítómester „Ő Isteni Kegyelme”, az istentestvér „Őkegyelme” és bármely más sannyasi „Őszentsége”.”

SP levele Janardanának (1968/1./21.)

„Megértem, hogy istentestvéreid olyanok , mint fiatalabb- tőled függő testvérek: kedvesen bánj velük, úgy, mint saját- tőled függő testvérekkel, s próbáld fejleszteni őket a Krisna-tudatban, amennyire tudod.”

SP levele Arundhatinak (1969/6./16.) „Ami a te második kérdésedet illeti, hogyan köszönni a karmiknak: ha a karmi a barátod, csak egyszerűen Hare Krisnával köszönj, és összekulcsolt kézzel érintsd meg a homlokod. Ha a karmi feljebbvaló rokon, énekeld a Hare Krisnát és ajánld hódolatodat. Ez kellene, hogy legyen az illemszabály, ami a nyilvánosságot illeti”

SP levele Yamuna devinek és Harsharaninak (1968/1./15.)

„Ha nektek valamilyen különleges bánatotok (fájdalmatok) van, kérlek benneteket, tudassátok velem, de ne zavarjon benneteket bármely fajta egyet nem értés istentestvéreitekkel. Minden élőlény egy egyéni lélek, s mint olyan a nézeteltérés igencsak előfordulhat egymás közötti kapcsolatainkban. Ilyenkor a közös célt kell szem előtt tartani. Ti mindketten értelmes és józan lányok vagytok, és az én véleményem is jó rólatok. Soha ne vegyétek fel a nem-együttműködés álláspontját csak azért, mert mások álláspontjával nem értetek egyet.”

(Mint feljebbvalók) „Nem szabad elfogadnunk a szükségtelen érzék-kielégítést.”

(levél Brahmanandának (1968/2./20.)

Tovább...

2012.10.16. 01:37

Ismét Hanumános mese

2012.10.15. 01:52

süti beállítások módosítása