Igazság

2012.09.02. 01:39

 

Ha valaki az igazságot és a törvényszerűséget keresi, nem tehet különbséget kicsiny és nagy problémák között. Aki a kicsiny dolgokban nem veszi komolyan az igazságot, abban az emberben nagy dolgokkal kapcsolatban sem bízhatunk meg.
Albert Einstein

"Ha valaki az igazságot és a törvényszerűséget keresi, nem tehet különbséget kicsiny és nagy problémák között.

Aki a kicsiny dolgokban nem veszi komolyan az igazságot, abban az emberben nagy dolgokkal kapcsolatban sem bízhatunk meg."

Albert Einstein

A bölcsődtől a sírodig

2012.09.01. 05:48

 

Egy svéd kutatócsoport tanulmánya szerint, ami a globális élelmiszerellátás és az édesvíz elérhetősége közti kapcsolatot vizsgálja, többé nem engedhetjük meg magunknak, hogy annyi húst együnk, mint most. A következő negyven évben le kellene szoknunk az állati eredetű ételekről, mert az állattartás vízigénye többszöröse a mezőgazdasági növénytermesztésnek és minden cseppre szükségünk lesz, hogy a növényekből megtermeljük a szükséges minimumot a bolygó lakosságának.
„Nem lesz elég rendelkezésre álló víz a jelenlegi termelés alatt álló területeken, ahhoz, hogy megtermeljük az élelmet annak a 9 milliárd embernek, aki 2050-ben élni fog, ha a folytatódnak a jelenlegi trendek és változások a nyugati országok étkezési szokásaiban” – állapította meg a Stockholmi Nemzetközi Vízügyi Intézet (SIWI) kutatása.
Az emberek proteinszükségletük nagyjából 20 százalékát szerzik be állati eredetű termékekből, de ennek 5 százalékra kellene csökkennie, hogy az élelmiszertermelés lépést tudjon tartani a világ növekvő népességével. Jelenleg a bolygó mezőgazdasági művelésre alkalmas területeinek harmadán termesztenek állati takarmánynak szánt növényeket. Egy húsokat is fogyasztó ember étrendje megközelítőleg ötször-tízszer annyi vizet igényel, mint egy vegetáriánusé.
„Kilencszáz millió ember már éhezik, és 2 milliárd alultáplált, annak ellenére, hogy folyamatosan növekszik az egy főre jutó élelmiszertermelés. A felhasználható vízforrások 70 százaléka a mezőgazdaságnak jut. További 2 milliárd ember ellátása 2050-ig jelentős terheket fog róni a termőföldekre és a vízforrásokra” – szerepel a jelentésben.
Az elmúlt hetekben az élet előre igazolta a tanulmány állításait. Az ENSZ már egy újabb világméretű élelmiszerválságra készül, mivel idén rosszul teljesített a mezőgazdaság. A búza és a kukorica ára 50 százalékkal emelkedett júniusban a nemzetközi piacokon, mivel szárazság van Oroszországban és az Egyesült Államokban, valamint Ázsiában se volt elég eső a monszunidőszak alatt.
Az éhínség mellett néhol a túltápláltság és a pazarlás a gond, ami szintén megterheli a globális vízkészleteket. A kutatók szerint a szegények és az elmaradottabb országokban élők lesznek azok, akiket leginkább érinteni fog az élelmiszerárak emelkedése, ha az valóban bekövetkezik. Nagy beruházások helyett sokuknak elég lenne egyszerű vízgazdálkodási eszközöket adni, amivel akár háromszorosára is növelhetnék a saját maguk által megtermelt élelmiszereket, így elkerülve az éhezést.

Ezzel az igen vidám címmel jelent meg egy cikk az index-en.

Tanulságos.

"Egy svéd kutatócsoport tanulmánya szerint, ami a globális élelmiszerellátás és az édesvíz elérhetősége közti kapcsolatot vizsgálja, többé nem engedhetjük meg magunknak, hogy annyi húst együnk, mint most. A következő negyven évben le kellene szoknunk az állati eredetű ételekről, mert az állattartás vízigénye többszöröse a mezőgazdasági növénytermesztésnek és minden cseppre szükségünk lesz, hogy a növényekből megtermeljük a szükséges minimumot a bolygó lakosságának.

„Nem lesz elég rendelkezésre álló víz a jelenlegi termelés alatt álló területeken, ahhoz, hogy megtermeljük az élelmet annak a 9 milliárd embernek, aki 2050-ben élni fog, ha a folytatódnak a jelenlegi trendek és változások a nyugati országok étkezési szokásaiban” – állapította meg a Stockholmi Nemzetközi Vízügyi Intézet (SIWI) kutatása.Az emberek proteinszükségletük nagyjából 20 százalékát szerzik be állati eredetű termékekből, de ennek 5 százalékra kellene csökkennie, hogy az élelmiszertermelés lépést tudjon tartani a világ növekvő népességével. Jelenleg a bolygó mezőgazdasági művelésre alkalmas területeinek harmadán termesztenek állati takarmánynak szánt növényeket.

Egy húsokat is fogyasztó ember étrendje megközelítőleg ötször-tízszer annyi vizet igényel, mint egy vegetáriánusé.„Kilencszáz millió ember már éhezik, és 2 milliárd alultáplált, annak ellenére, hogy folyamatosan növekszik az egy főre jutó élelmiszertermelés. A felhasználható vízforrások 70 százaléka a mezőgazdaságnak jut.

További 2 milliárd ember ellátása 2050-ig jelentős terheket fog róni a termőföldekre és a vízforrásokra” – szerepel a jelentésben.Az elmúlt hetekben az élet előre igazolta a tanulmány állításait. Az ENSZ már egy újabb világméretű élelmiszerválságra készül, mivel idén rosszul teljesített a mezőgazdaság. A búza és a kukorica ára 50 százalékkal emelkedett júniusban a nemzetközi piacokon, mivel szárazság van Oroszországban és az Egyesült Államokban, valamint Ázsiában se volt elég eső a monszunidőszak alatt.

Az éhínség mellett néhol a túltápláltság és a pazarlás a gond, ami szintén megterheli a globális vízkészleteket. A kutatók szerint a szegények és az elmaradottabb országokban élők lesznek azok, akiket leginkább érinteni fog az élelmiszerárak emelkedése, ha az valóban bekövetkezik. Nagy beruházások helyett sokuknak elég lenne egyszerű vízgazdálkodási eszközöket adni, amivel akár háromszorosára is növelhetnék a saját maguk által megtermelt élelmiszereket, így elkerülve az éhezést."

Ha már nincs határa youtube feltöltéseknek, és amúgy is mindenki ezt nézi, gondoltam megosztok még egy-két dolgot.

Ahogy a címből is látszik ez egy Mantra-koncert, botrányos kép- és hangminőséggel, de a hangulat az verhetetlen.

Ha tetszik, írjatok, van még... :)

 

Vaisnava etikett 2. rész

2012.08.29. 01:59

Őszentsége Bhakti Caru Swami előadása:

(Itt olvashatod az előző részt)

 

Itt úgyszintén meg kell értenünk egy dolgot, hogy minden ISKCON-bhakta vaisnava, mert valamilyen módon a Szent Nevet énekli. Prabhupada megadja nekünk a vaisnava minősítését. Vrindavána minden lakóját vaisnavának kell tekinteni. Miért? Mert valamilyen módon Ők az Úr Szent Neveit éneklik. Mit mondani az ISKCON-bhaktákról? Nagyon tiszteletteljesen kell lennünk minden bhaktával szemben, jól tudván, hogy ők mindannyian vaisnavák.

A legnagyobb akadály lelki életünkben a vaisnava aparada. Valójában ez egy nagyon veszélyes sértés. Nagyon óvatosnak kell lennünk a vaisnava aparaddal.

„Habár néhányan nem követik szigorúan a szabályokat és elöljárókat az odaadó szolgálatról, egészében véve Ők mégis Krisna bhaktái és az Ő nevét éneklik közvetlenül, vagy közvetve.”

Ez egy nagyon fontos utasítás. Valójában az egész vaisnava etikett, illetve a teljes vaisnava kultúra ezen az elven alapszik.

cc Adi 7.50.  Magyarázat „ A vaisnavának béketűrőnek kell lennie, mint a fa és alázatosnak, mint egy fűszál.”

„Mégis a szerzője ennek az utasításnak, Caitanya Mahaprabhu , nem tolerálta Jagai és Madhai viselkedését. Amikor ők fizikailag bántalmazták (zaklatták) Nityananda Prabhut, Ő azon nyomban mérges lett és meg akarta őket ölni (gyilkolni). Mindaddig nagyon elnézőnek és alázatosnak kell lennünk, amíg saját magunkról van szó, ha azonban a lelki tanítómester vagy más vaisnava gyalázásáról van szó, tűzként kelljen, hogy fellobbanjon bennünk a méreg. A vaisnava gyalázását nem szabad tolerálnunk s azonnal a három megoldás valamelyikét kell választanuk, ha valaki gyalázza a vaisnavát, magasabb érvekkel és okfejtéssel meg kell állítani. Ha valaki nem kellőképpen szakavatott, hogy ezt  megtegye,  vessen véget az életének a helyszínen, ha mégsem tudja megtenni, távozzon el. Sosem szabad hallgatnunk a vaisnavák gyalázását.”

Habár a vaisnavák nagyon alázatosak és elnézők, ez nem gyengeség. A vaisnavák nem gyengék. A vaisnavák oly kemények, mint a mennykő. Ha kell olyan vérengzővé válunk, mint az oroszlán. Prabhupada gyakran mondaná: A vaisnava oly lágy, mint a rózsaszirom és oly kemény, mint a mennykő. A vaisnava nemcsak lágy, de ha szükséges keménnyé tud válni. Ez azt mutatja, hogy a vaisnavák nem gyengék. A vaisnavák nagyon- nagyon erősek, mind fizikailag, mind lelkileg.  Valójában ez lelki erő, amely felruházza őket pszcihikai erővel.

A vaisnavák mindenkivel szemben tisztelettudóak kell, hogy legyenek. A vaisnavának mindenkinek meg kell adnia tiszteletet, ugyanakkor saját magának nem elvárni senkitől. „amanina manadena”

A vaisnava adasa darsi. A vaisnava sosem látja mások hibáit. Természetesen ,mindenkinek vannak jó tulajdonságai és hibái. Ezért azt mondjuk: „sadayana guna mitsanti”. A vaisnava csak az ember jó tulajdonságait (dicsőségét) fogadja el. A hibákat nem. „Adasa darsi”  arra utal, aki nem talál másokban hibát. Ő másokban egyszerűen a jó tulajdonságokat látja, magában meg csak a hibákat. Ő nagyon szigorú saját magával szemben, s mindig éberen figyeli sajátmagát, felfedve (leleplezve) minden hibáját.

A vaisnava mindig követi a guru és Krisna parancsát. Bárki, aki Krisnáról szándékozik írni, először  a guru és Krisna engedélyét kel megkapnia (megszereznie). Az ember először tiszta bhaktává kell, hogy válljon, utána engedélyt kérhet a lelki tanítómesterétől, s azt az engedélyt Krisna fogja jóváhagyni a szívén belül.

Sanatana Goswami követte Caitanya Mahaprabhu utasításait és megírta a könyvet a vaisnava etikettről. Ez a könyv útmutató, amely irányítja a vaisnavák cselekedeteit. A Hari Bhakti Vilasa a vaisnava etikettről beszél, mint a tiszta bhakta viselkedéséről. Mindenkinek követni kell ezt a mércét. Íme a Hari Bhakti Vilasa hogyan dotrinálja (határozza) meg a visnava etikettet. Annak tisztaságát és néhány vaisnava alapelvet.

„Mivel semmi sem lehet eredményes „sadachar” illetve etikett nélkül, minden cselekedetet megfelelő etikettel kell végrehajtani.„ Megfelelő illemszabályok szerint kell ténykednünk. A szent ember szíve mentes a szennyeződéstől. Ahogy egy szent ember cselekszik, az megfelelő etikett. Ahogy egy szent ember cselekszik az úgy ismeretes, mint sadacara.

„Ha az ember elolvassa a Védák hat ágát megfelelő etikett gyakorlása nélkül, nem fog megtisztulni, ahogyan a madár elrepül (tovarepül) fészkéből, mihelyt kinőnék szárnyai, a Védák épp úgy hagyják el halála pillanatában. „

„Habár valaki megszerezheti az összes tudást a Védákból, de ha nem gyakorolja az etikettet,  avagy nem válik vaisnavává, , minden megszerzett  tudása elveszik halála pillanatában.”

„A megfelelő etikett növeli a hírnevet, a bőséget (gazdagságot), az élethosszt, és elpusztít minden kedvezőtlen dolgot.”

„Óh király, a megfelelő etikett megadja a dharma, artha és kama eredményét. Ezért a bölcs ember nagyon óvatosan használja a szentírásokban leírt megfelelő etikettet.”

„Ily módon megérthetjük, hogy a vaisnava etikett megtisztítja a szívet és a tudatot.”

Hanumán visszatér

2012.08.28. 01:51

Ha valaki (és főleg a körülötte lévő apróság) új Hanumános mesére történetre vágyik, itt egy pár.

Van benne minden: gonosz tudós, ufók, dínók ... :)

 

 

lájk

2012.08.27. 01:30

lájk

süti beállítások módosítása