Itt olvashatod az előző részt.

"Egy erényes nő öltözzön szépen, és férje örömére ékesítse magát arany ékszerekkel. Viseljen mindig tiszta és vonzó ruhát, söpörje fel és takarítsa ki a házat vízzel és más folyadékokkal, hogy az egész ház mindig ragyogóan tiszta legyen. Gyűjtse össze mindazt, ami a háztartáshoz szükséges, tegye a házat illatossá füstölőkkel és virágokkal, és mindig legyen kész teljesíteni férje kívánságait. Legyen szerény és igazmondó, uralkodjon az érzékein, kedves szavakkal szóljon — így szolgálja férjét egy erényes asszony nagy szeretettel, az időnek és a körülményeknek megfelelően."

Srimad Bhagavatam 5. ének 11. felyezet 26. vers

Többen kértétek, hogy írjak én is hozzá én is, ne csak a vers álljon itt. Előre is bocsánat :).

Ahogy én látom négy részre lehet osztani:
-    Öltözködés, viselet
Már itt sokan megakadnak, mert egy „nem nézhetek úgy ki, mint egy védikus hercegnő”. Ez természetesen igaz, sok szempontból is. De ezt (remélem) senki se várja el.
Amikor a pároddal elindult a kapcsolatod, akkor se voltál királylány, mégis kellettél neki. De nem is úgy néztél ki mint egy nyugdíjas takarítónő.
Sokszor látom, hogy mindenhol jól akarok kinézni, de otthon, a férjnek nem számít.
Hát erről is szól ez a vers.

-    Takarítás, háztartás
Természetesen van munkamegosztás, de itt a fő irányítás és a felelősség a feleségnél van.
Be lehet vonni segítséget, de nagyon fontos, hogy az otthon olyan legyen ahova jó hazamenni.

-    Jellem
Ez a rész főleg a belső tulajdonságra helyezi a hangsúlyt. Végül, ami bent van, az fog kívül is megnyilvánulni. Ezen mindenkinek folyamatosan kell dolgoznia. És előre, nem vissza.
Persze, kellettél így is, de abból ne adjál lejjebb, inkább próbálj fejlődni.
Ez neked is jó lesz, és minden más kapcsolatod is fejlődni fog.
Nem is beszélve a lelki fejlődésről…

-    Lezárás: hangulat
Az utolsó rész összefoglalja a megfelelő attitűdöt.

Hát ennyi lett volna mára.

Ne aggódjatok, a következő részben már a férfiak is szóba kerülnek. Konkrétan arról lesz szó, hogy mikor érdemlik ki ezt a hozzáállást. Mert csak úgy nem…

A bejegyzés trackback címe:

https://bhaktijogi.blog.hu/api/trackback/id/tr705142876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.