Alázat

2016.08.21. 10:29

Srila Bhaktivinoda Thakura: Ohe! Vaisnava Thakura

bvt164_1.jpg(1) Ó, tiszteletreméltó Vaisnava Thakura, ó, kegy óceánja, légy kegyes hozzám, elesett szolgádhoz, és lótuszlábad árnyékával tisztíts meg a bűneimtől! Kétségbeesésemben lótuszlábadba kapaszkodom.


(2) Taníts meg rá, kérlek, hogyan kell uralkodni a hatféle szenvedélyen, javítsd ki hatféle hibámat, áldj meg a hat jó tulajdonsággal, és ó, add meg nekem a hatféle szent társulást. Abban a reményben vagyok itt, hogy elnyerhetem társaságodat.


(3) Úgy látom, egyedül nincs erőm, hogy énekeljem az Úr Hari szent nevét. Könyörgöm, légy kegyes hozzám, s csak egy csöppnyi hittel áldj meg, hogy elnyerhessem Krisna szent nevének hatalmas kincsét.


(4) Krisna a tiéd, ezért nekem is oda tudod adni Őt. Nyomorult vagyok, csak futok utánad, és azt kiáltozom: “Krisna! Krisna!”

Vezetéselmélet 1. rész

2016.08.11. 21:35

Többször emlegettem már itt, hogy a vezetés nem egy pár embernek a dolga, hanem mindenkié. Egyfelől saját életét mindenképp, de később családját, kisebb, vagy nagyobb közösségét.

Szereted, vagy nem, de így lesz és akkor legalább legyen egy kis támasz.

Ha végig olvasod az élettörténetemet, akkor látod, hogy sokszor szembesültem azzal a feladattal, hogy embereket kell vezetnem. Némi tapasztalatom gyűlt össze ezen a területen és többen kérték, hogy osszam meg, most megteszem.

Alapok

Három dolog, ami szükséges mindenhez:
1. Feladat
2. Eszközök/ Erőforrás
3. Ellenőrzés/ Számonkérés

Ha valami ebből hiányzik akkor zavar lesz.
a. Talán a leggyakoribb:
Van Feladat és Ellenőrzés, de hiányoznak az Eszközök
Az eredmény:
- nem tudja végrehajtani
- megoldja, és valahonnan megszerzi a szükséges eszközöket
b. Van Feladat, vannak Eszközök, de nincs Ellenőrzés
Az eredmény:
- ha nagyon becsületes nem lesz baj, de nem fogjuk tudni, hogy mi lett
- gyakran visszaélnek a szabadsággal…
c. Vannak Eszközök, van Ellenőrzés, de nincs Feladat
Az eredmény:
- ha valaki elég ügyes és lelkes kitalál valamit, de egyáltalán nem biztos, hogy azt amit kell
- kihasználja, hogy nincs Feladat és lóg, max. valami látszateredményt produkál

Ha egynél több hiányzik, 2 vagy 3, akkor a hibák összeadódnak.

Ismerős valahonnan?
Találkoztál már valamelyikkel?

Ez nem egy cégvezetőről szól

Mondok egy példát

A feleség elküldi a férjet a közértbe. Ez a Feladat (1). Megadja, hogy honnan, mit és mennyit hozzon.

Ad hozzá pénzt, szatyrot, ha szükséges autót. Ez az Eszköz (2).

Amikor visszajön, begyűjti a visszajárót, megnézi a blokkot, az árut és megdicséri vagy megszidja a férjet. Ez az Ellenőrzés (3).

Ha ebből bármelyik hiányzik, akkor így már könnyebb elképzelni, hogy mi lesz a probléma.

Voltál már ilyen helyzetben a héten?
Így már érted?

Ezért fontos, hogy bármelyik oldalon is állsz ezt a hármat biztosítani kell.

Gyakran te vagy mindkét oldalon. Mint az előző példánál. Ha te döntesz közértbe menésről, akkor neked kell mind a hármat megoldanod, különben baj lesz.

Ezért, ha sikeresek akarunk lenni ezt érdemes betartani. De ha nem akarod, ne hidd el nekem. Csak próbálj meg pénz nélkül vásárolni a közértbe…

Fontos

2016.07.30. 22:33

Goethe„Igazán fontos dolgokat nem szolgáltathatunk ki olyan dolgoknak, amelyek keveset számítanak.”

Goethe

Én és a hagyma

2016.07.20. 05:58

Egyik legfurcsább szabály, amit több mint 20 éve tartok, az a hagymafélék kerülése. Mert ugye zöldség, sőt egészségre is van jótékony hatása (is).

healthiest-food_onions-garlic.jpgNekem eleve problémám van vele: nem szeretek bűzleni (sokszor napokig), iszonyúan ég tőle a gyomrom és az ezt helyettesítő hing (asafoetida) teljesen megfelelő és könnyen kezelhető. Sajnos mostanában (vétlenül) belefutottam hagymás ételekbe és ugyanezeket tapasztaltam.

Erről a témáról egy nagyon jó cikket tett közzé kedves barátom Guranga prabhu itt, aki a híres vaisnava szakács, Kurma das ebben a témában írt tanulmányát is felhasználja.

Természetesen nem ítélek el senkit aki fogyaszt, használ hagymaféléket, csak (ahogy a cím is mutatja) a saját hozzáállásomat írtam le róla. :) 

Kellesz valakinek?

2016.07.12. 12:28

A legrosszabb dolog a világon a visszautasítás. Az érzés, hogy nem kellesz.

Talán azért kell ezt olyan gyakran megszenvednünk, mert ugyanezt csináltuk/csináljuk Istennel is.
Meg egymással is.

Visszautasításra visszautasítás lesz a válasz. Lehet, hogy térben, időben, módszerben lesz különbség, de a lényeg ugyanaz.

Ezért boldogtalan mindenki.

Nem tudjuk melyik volt előbb. A férj azért jár kocsmába, mert a sárkányszerű feleségnél még ott is jobb, vagy azért lett hétfejű az ara, mert a családfő a piát választotta ő helyette.

Pedig nem így kezdődött. Odáig voltak egymásért (bár ezt később gyakran letagadják) és mindent megtettek, hogy a másik kedvébe járjanak. Csinosan öltözködtek, kedves szavakkal bókoltak egymásnak, ajándékok, meglepetések, romantika…

Hova lett mindez?

Talán csak nem lett a hétköznapi megszokás áldozata?

Úgyis ott van.
„Majd ha kell valami neki, akkor megveszi magának.”
„Mindig elkölti a pénzt valami szarra”.

Gyerekkorom óta keresem az örök, vagy legalább a tartós boldogság kulcsát.
Nem én vagyok az egyetlen, hisz erre vágyik természeténél fogva minden lélek, csak nem tudja, hogy hogyan kezdjen hozzá.

A nagy filozófusok és bölcsek sokféle megoldásra jutottak, de egy dolog biztos: magunkat nem tudjuk boldoggá tenni bármennyire is szeretnénk.

Talán ha elkezdenénk szeretni, elfogadni egymást…

(Ez a bejegyzés nem csak a párkapcsolatokról szólt)

Agora

2016.07.08. 09:48

Nemrég egy barátom ajánlásával megnéztem az "Agora" című filmet, és nagy hatással volt rám. Ismét felhozta bennem azt a kérdést ami végig kíséri az életem. És könnyen lehet, hogy nem csak ezt az életem. 

 

Már gyerekkorom óta vonzott a spiritualitás, de a szüleim (főleg anyukám) óva intett, mert néphülyítésnek tekintette, ami egybevágott az akkori (szocialista) oktatással. Ezt alaposan alátámasztotta a különböző egyházak véres ámokfutásairól szóló történelem, így nem volt véletlen, hogy 86-88 táján igen alaposan vallás-ellenes zenekarban nyomultam (Fantom).

Persze nagy fordulatnak tűnhet a mostani helyzetem, de az álláspontom az intézményesített hülyeséggel kapcsolatban nem változott. Erre nagyon jó példa ez a film,ami nem sokkal Jézus távozása után játszódik, de már javában gyilkolják egymást a "hívők".

Mindenkinek meghagyom, hogy levonja a saját tanulságát. Az enyém az, hogy sohasem szabad megfeledkezni az eredeti tanítás lényegéről, a szeretetről, és minden tettünknek ez kell, hogy a kiindulópontja legyen.

Innen tudod letölteni.

 

Ítélj?

2016.06.27. 21:37

feeling-quotes-for-facebook-ot245d-quote.jpgA napokban megint tapasztaltam, hogy alaposan be tudnak egymásnak szólni a lelki utat taposó emberkék. Persze hol másutt, mint facebookon.

Lehet, hogy én öregedtem meg, de mostanában semmi kedvem megmondani a frankót, Az éles véleményeknek sajnos éles visszahatása is van. Lesznek akik visszaszólnak, lesznek akik melléd állnak, rengeteg energia elmegy már csak erre is, nem is beszélve a későbbi hatásokról: megromlott emberi kapcsolatok, megszakadt barátságok, stb.

Mielőtt elkezded az elmédet a billentyűzetbe nyomni ezt érdemes átgondolni.

Hangulati aláfestésnek itt egy idevágó Mantra-szám: 

 

 

Ítélj, hogy ítéltess!

Nézd már magadba
Mekkora szánalom vagy
Azt hiszed, hogy jobban tudsz
Mindent bárkinél
Kérés nélkül mondasz
Véleményt mindenre
Pedig rajtad kívül tudják
Hogy értéktelen vagy

Ítélj, hogy ítéltess
Vádolj, hogy vádolhassanak
Nem érted, hogy ugyanazt kapod
Amit te adsz

Másoknak, magadnak

A saját szavaidtól
Nem hallasz másokat
Pedig sokan mondanák
Mutatnák az utat
De te ott állsz az árokban
Nyakig a szarodban
Amit azzal teremtesz
Hogy megkeseríted az életét

Másoknak, magadnak

Ítélj, hogy ítéltess
Vádolj, hogy vádolhassanak
Nem érted, hogy ugyanazt kapod
Amit te adsz másoknak

Ítélj!
Gyere, ítélj meg!

Ítélj, hogy ítéltess
Vádolj, hogy vádolhassanak
Nem érted, hogy ugyanazt kapod
Amit te adsz másoknak

/szöveg:JHD, zene:VGD/

Mindenki lehet

2016.06.12. 13:50

 

"Mindenki lehet nagy ember, mert bárki képes másokat szolgálni. A szolgálathoz nem kell egyetemi végzettség. Nem kell hozzá egyeztetni az alanyt az állítmánnyal. Csak hálatelt szív kell hozzá, szeretettől áthatott lélek."
Martin Luther King

 

Martin Luther King"Mindenki lehet nagy ember, mert bárki képes másokat szolgálni.

A szolgálathoz nem kell egyetemi végzettség. Nem kell hozzá egyeztetni az alanyt az állítmánnyal.

Csak hálatelt szív kell hozzá, szeretettől áthatott lélek."


Martin Luther King

A korcs kiskutya

2016.06.08. 20:17

Már nagyon sok dolgot meséltem magamról, de szerintem ez lesz a legmélyebb titok, persze ha érted miért.

Egy kedves barátom pár éve tett egy kijelentést, ami akkor nagyon meglepett és elgondolkoztatott.
Így hangzott:
„Tudod, neked az a gondod, hogy bahmanának (pap, lelkész) túl szenvedélyes vagy, ksatriyának (harcos, vezető) viszont túl lágyszívű”.

Nagyon telibe talált.Hihetetlenül közel áll hozzám a békés, nyugodt, gondolkodó :-) élet, de képtelen vagyok tétlenül, szó nélkül tűrni az igazságtalanságokat, hülyeségeket. Pedig tényleg komolyan próbáltam olyan lenni, de rá kellett jönnöm, hogy én nem leszek az.

Vezetőként végre tudtam tenni is valamit, de nagyon nehezen bírtam mások durva nyomulását, öv alatti ütéseiket, rúgásaikat. A hatalom, a befolyás sohasem érdekelt, ez csak egy szükséges összetevő az adott feladat megoldásában.
Sokszor legszívesebben csak „okos enged” alapon ráhagynám az erőszakos emberekre a dolgokat, de ezt nem mindig lehet megtenni, mert bizony ebben a csúnya világban védeni kell mások és saját érdekeidet.

E kettőség miatt sok fejfájásom volt/van. Mert ez természetesen (mint ahogy a természetem) nem változott meg. Jobban együtt tudok vele élni és kezelni a helyzeteket, de ilyen vagyok.

Próbálom a pozitív oldalát nézni és használni. Meg van bennem a szükséges dinamizmus, kreativitás és tettvágy, de nem kellenek dolgok, pozíciók mindenáron, és az emberi értékek mindig többet fognak nekem jelenteni az egyszeri győzelmeknél.


Ennyi a "titok". Béke legyen veletek!

Igazság

2016.06.02. 11:44

Gandhi"Aki szemtől szemben kívánja látni az Igazság egyetemes és mindent átható Szellemét, annak meg kell tanulnia, hogy a leghitványabb teremtményt is ugyanúgy szeresse, mint önmagát. Aki erre törekszik, annak az élet egyetlen területéről sem szabad kivonulnia.

Így sodorhatott engem is az Igazság rajongó szeretete a politika mezejére, és habozás nélkül, noha a legmélyebb alázattal állíthatom, hogy aki szerint a vallásnak semmi köze a politikához, az nem tudja, mi a vallás."

Gandhi